Bolt må ta juksemakerne

… men verdens raskeste mann sitter stille som en mus

Usain Bolt. Foto: NTB Scanpix

Usain Bolt. Foto: NTB Scanpix

Usain Bolt (26) er blitt så stor at han er større enn friidretten. Derfor er det på tide at han tar rollen som sportens øverste talsmann i kampen mot doping – istedenfor å sitte stille som en mus når enda en supersprinter går i fellen. 

Av: Øystein Jarlsbo, friidrettsreporter VG

Øystein Jarlsbo.

Øystein Jarlsbo.

Sist Usain Bolt kom til Oslo, for halvannen uke siden, spurte jeg om det ikke gjorde ham litt forbannet å bli slått av en juksemaker som Justin Gatlin. Bolt hadde noen dager før det kort-korte intervjuet jeg fikk med ham på Flytoget, tapt 100 meteren i Roma for amerikaneren.

Med ett hundredels sekund. 9,94 mot 9,95.

Gatlin vant OL og VM-gull – og satte verdensrekord – i 2004, 2005 og 2006, før han ble tatt for doping. Ikke for første gang. For andre gang. Det var nær ved at han slapp unna. Med god hjelp tydde han til et helt batteri av unnskyldninger. Før og etter at USAs idrettsmyndigheter i noen måneder hadde holdt skandalen unna offentligheten.

Jeg intervjuet Gatlin da han dobbeltvant i VM i Helsinki i 2005 (100 og 200). Moren og stefaren hans også. Greie og sympatiske folk. Han hadde imidlertid noen folk rundt seg med ikke alt for rent mel i posen. Han ble felt til slutt. Men nå er han tilbake, sikkert ved god hjelp av tidligere tilegnet dop-kraft, klar til å slå Usain Bolt i friidretts-VM om snaut to måneder.

Og Usain Bolt synes ikke det er noe å hefte ved.

Han dukket unna spørsmålet (egentlig to med samme utgangspunkt) mitt mandag for snart to uker siden. Lik en smidig bokser holdt han guarden oppe og trippet behendig unna. Justin Gatlin og alle hans doping-likemenn og kvinner var ikke noe han kunne gjøre noe med. Han svarte på autopilot, det var flere samme stilte likelydende spørsmål, «regler er regler» og han forholder seg til det.

Det er ifølge Bolt lite han kan gjøre med at juksemakere bare får en reprimande – som hans Veronica Campbell-Brown angivelig kan få nå – tre måneder utestengelse som hans treningskompis Yohan Blake fikk for fire år siden, for ikke å snakke i de tre andre sprinterne fra Jamaica den gangen.

Siden 2008 er 12 sprintere og en eks-sprinter/senere trener fra Jamaica dømt for brudd på dopingreglementet.

Men Usain Bolt mener altså det er lite han kan gjøre med det.

Han velger å holde kjeft.

Da Yohan Blake, treningskameraten hans under trener Glen Mills, ble tatt i 2009 etter plutselig å ha økt farten betraktelig, sa han bare «Blake is okay».

Det er selvsagt ikke okay.

Tidenes sprintkonge burde da som nå – i tilfellet sprintdronningen Veronica Campbell-Brown – gått knallhardt ut og fordømt alt. Hver og en av dem spesielt, og hele den jamaicanske virksomheten – som stinker – generelt.

Å bli skjelt ut av Usain Bolt, ville svi mye mer enn tre måneder utestengelse fra Jamaicas friidrettsforbund. Eller en reprimande. Eller to år. Eller seks, som Jamaicas USA-fødte 400 meterløper Dominique Blake i forrige uke endelig (etter opprinnelig anke) ble idømt etter andre gangs forseelse. Første gang i 2006 (9 md), andre gang i fjor.

Her posterer Usain Bolt med Yohan Blake etter OL-gullet på 4x100 meter i London. Foto: AFP

Her posterer Usain Bolt med Yohan Blake etter OL-gullet på 4×100 meter i London. Foto: AFP

Leter du bitte litt på nettet, finner du mange bilder av Bolt og Blake sammen. Bolt er selvsagt venn med så å si alle sprintere fra Jamaica, for ikke å si alle sprintere i hele verden. Han er en grei og omgjengelig fyr og vil være venn med alle som vil være venn med ham. Og alle vil det; fra Norges Jays Ndure til Justin Gatlin til og med (som har dempet sin aggressive holdning til Bolt; han vet at det drypper på klokkeren når det regner (penger) på presten).

Men en skikkelig kompis sier fra når en kompis er i ferd med å tråkke feil eller har tråkket feil.

Usain Bolt er påfallende, eller i alle fall bemerkelsesverdig likegyldig når det gjelder problemet som rir friidretten som en mare. Doping. Som har rettet skudd for baugen på verdens største individuelle sport (den fikk størst del av pengepotten av alle idretter etter London-OL) i snart 30 år.

Og har truffet midtskips mange ganger.

Ben Johnson og Marion Jones.

274 navn står på listen til det internasjonale friidrettsforbundet IAAF over utøvere (og noen ledere) som per dato soner dom og utestengelse for brudd på dopingreglene.

Usain Bolt kunne ha gitt alle en offentlig uppercut. Satt dem i gapestokken. Det ville gitt optimal preventiv virkning.

Isteden ser han mellom fingrene med at en av tidenes største dopingkjeltringer, Storbritannias Dwain Chambers, trener sammen med landsmann Asafa Powell & co på Jamaica og skjuler seg bak argumentet om at jamaicanerne som blir tatt for doping er jamaicanere som trener utenfor Jamaicas grenser.

I USA (og Canada for Ben Johnsons del).

Men det er ikke lenger sant. Etter at Jamaicas antidopingbyrå nylig begynte å fungere som et antidopingbyrå skal, viser det seg at flere av synderne har veldig nær tilknytning til hjemlandet.

Ikke bare Yohan Blake.

Ifølge britiske The Times deltok Ray Stewart i fire OL for Jamaica og tok sølv på stafetten i Los Angeles-OL 1984. Han ble trent av Usain Bolt og Yohan Blakes legendariske trener Glen Mills. Stewart flyttet til USA, men ble i 2010 funnet skyldig i å skaffe unge utøvere ulovlige midler.

Utestengt på livstid.

400 meterløper Bobby-Gaye Wilkins testet positivt for anabole steroider under innendørs-VM for tre år siden.  Hun ble utestengt to år.  Nå blir hun trent av Glen Mills, uten at Usain Bolt åpenbart synes det er et problem å være i sammen treningsgruppe som en tidligere doping-juksemaker.

Ikke det heller.

23 tanker om “Bolt må ta juksemakerne

 1. Hvorfor tror du han velger å ikke uttale seg da? Kanskje fordi han ikke skal se ut som en idiot den dagen han blir tatt i doping selv?
  Eller er kanskje Bolt ren? Mens alle andre han springer ifra er dopet? På samme måte som Lance Armstrong var ren helt til han ble tatt..

  Nei.. doping vil alltid være en del av idrett. De som ikke innser det er naive.

 2. Det de fleste som ser på sport, og forfatter av denne artikkelen ikke forstår, er at hvis man vil ha noen suksess i sport som en profesjonell atlet, MÅ man ta steroider eller lignende substanser. De fordelene disse stoffene gir, gjør det umulig å holde følge med konkurransen hvis man skal holde seg «all natural». Det at sportsutøvere ikke tar prestasjonsforbedrende stoffer, er en myte som folk må innse at rett og slett er tull. Et eksempel er Lance Armstrong; da det kom ut at han hadde tatt «boler», gikk alle fra vettet, kunne ikke tro det, og følte seg forrådt. Hvis man tenker over det, er det noe sjokk? Når 2. til 10. plassen tar boler, tror virkelig folk at man kan slå alle dem uten selv å ta det? De i Tour de France som holder seg unna de stoffene er det som ligger nederst på listene, fordi de rett og slett ikke er i stand til å prestere på samme nivå som de som bruker disse stoffene. Problemet er egentlig at folk ikke tror man må jobbe noe hvis man tar steroider. De tror man bare tar en sprøyte, så kan man delta i OL etter et par år. Det som er sannheten er at man må jobbe mye hardere. Steroider hjelper deg, men de gjør ikke jobben for deg. Usain Bolt tar steroider, tror man noe annet, lever man bare i en verden av naivitet og vrangforestillinger. Men er han ennå verdens raskeste 100-meter-løper? Ja, uten tvil er han det. Og uten tvil bruker 90% av konkurrentene hans også steroider. Er da de bragdene han har prestert mindre verdt? Nei, de er bare på et høyere nivå, som man kun kan nå via steroider.

  Poenget mitt er at folk må slutte å tro at det bare er et mørkt får iblant som tar steroider eller veksthormoner for å prestere bedre, når sannheten er at de «mørke fårene», bare en den lille minoriteten som blir tatt for det.
  Hvis du visste at alle konkurrentene dine tok steroider, hadde du villet holde deg naturlig da, selv om du visste at du da ikke ville vært i stand til å holde følge?

 3. Bolt er selvfølgelig ekstremt talentfull, og ville uansett blitt en bra sprinter. Imidlertid har han satt noen verdensrekorder det lukter vel mye svidd av. Han kan umulig være ren – dessverre

 4. Det første som slår meg når en person unngår å svare ærlig på slike spørsmål, er at denne personen kanskje ikke har rent mel i posen selv. Håper og tror ikke at Bolt er en slik juksemaker selv, men hans utadvendte personlighet tilsier for meg at han er en fyr som ville sagt det han mente, vedrørende Gatlin og resten.

  Tenk hvis Tor Hushovd skulle begynne å svare «regler er regler» hvis Lance Armstrong fikk sykle igjen. Da hadde det vertfall vært noe muffins :p

 5. Den største juksemakeren som verden har sett er vel Bolt selv. Hvorfor tror dere at han ikke fikk fart på beina i stevnet før Bislet, og så er han tilbake bare noen dager etterpå? Jeg mener bestemt at jeg har sett det samme hos andre toppidretsmenn før, og som senere har blitt tatt for doping.Bare vent!!!

 6. «Den som tier, samtykker» heter et utsang her i Norge. Jeg håper inderlig Bolt er helt ren. Skulle han bli tatt, så vil det kanskje være noe som setter friidretten langt tilbake. Sponsorer bør da stikke.

  For det er kun 1 ting som hjelper, det er utestengelse på livstid når de blir tatt. Og her bør Norge gå foran som ett foregangsland, og ikke støtte dopere som Tysse slik de gjorde.

 7. Åkei? Det virker jo som du skjønner at Usain er dopa til månen og tilbake, så hvorfor ikke gi ham et skikkelig uppercut og bare si det, i stedet for å leke rundt grøten hele innlegget?

 8. Artikkelforfatteren har ikke i det hele tatt tenkt på at selv Bolt ikke har rent mel i posen? Da er det fort lett å la alle spørsmål om temaet bare fly forbi.

  Har lest/hørt mange uttalelser på at de i toppen i friidretten er dopet som bare det – noe jeg tror det ligger mye i. Er man på topp har man nok best mulighet til å skjule eventuell doping og samtidig ha tilgang til det mest «high-tech» doping man kan få. Tipper de ligger et par år foran dopingjegerene.

 9. Ikke rart han sier noe, siden han er mer enn nok opptatt med å komme segg unna med sine egne «lik i lasten»!

 10. Når IOC er korrupt, og har tradisjon og kultur for korrupsjon, hvorfor skal ikke utøverne jukse også? Alle i organisasjon blir slik lederne vil ha det. Skytset må rettes mot toppen. De kan si hvordan de vil ha det, hva slags kultur de vil ha. Og de kan bruke virkemidlet og prioritere.
  IOC kan utestenge fra OL nasjoner som jukser. Først da blir det holdningsendringet der det trengs – i forbundsledelsen i hvert land.

 11. Dette var eit realt og ærleg innlegg mot doping. Men du er nordmann, med ein heilt annan moralkodeks enn den øvrige sportsverden. Vi har hatt norske doparar fleire gonger, og korleis kunne dei halde ut så lenge? Og mange av dei vart aldri teken. Bolt lever i ei verd full av dop, og han er klår over det. Men heilt sikker kan han aldri verte. Og kanskje er han av den typen som ikkje kan klare seg utan venner? Og hans miljø bryr seg katten om dop eller ikkje dop. Det er ein annan kultur som vi nordmenn innprenta med ‘tap og vinn med same sinn’ ikkje skjøner. Men mange her i landet har nok inside information som dei aldri kom ut med. Kvifor? Det har vore kviskra høgt om Alsgaard, Dælie, Ulvang og mange fleir. Men sjølve seier dei aldri eitt ord om det dei trur eller veit! Kvifor sa aldri Hushovd ifrå om doparane i sykkelsporten? Vi hadde då doparar i fleng i den gården, ikkje berre Armstrong! Eg trur litt av svaret ligg innimellom det eg her har ramsa opp!

 12. Må være fett å få betalt for å skrible om hva man syns hvem burde uttale seg om. Hva med å la Bolt leve sitt liv, uten å moralisere rundt hans uttalthet i forhold til doping. Herrejemini.

  • Nå må du holde kjeft!, er det en mann så aldri ville ha jukset så er det Bolt, han har sagt vær eneste gang han har vunnet at andre kan fint ta meg, jeg er ikke supermann. Det at han ikke vil kritisere konkurentene sine viser jo bare hvor bra personlighet han har. Han liker det jo ikke at folk jukser for å prøve å vinne mot han, men han er rå nok til å gi blaffen i de og forholde seg til reglene.

  • Det er vel subteksten i hele innlegget. En ikke-juksende sprinter ville vanligvis reagert hvis alle andre jukser. Skjønner ikke hvorfor ikke artikkelforfatter bare sier det rett ut istedet for å danse rundt grøten.

 13. Det er sjarmerende å se hvor naive vi av og til er. Carl Lewis har tidligere fattet og uttalt mistanke til Bolt. Selv så lukker jeg øynene for kritikken og åpner dem hver gang Bolt står på startstreken.

 14. Bolt gjør det eneste riktige, han fokuserer på det som er viktig og prestere best mulig. Det er ikke han sin oppgave å være antidopingbyrå.

 15. Synes det er litt naivt av deg som friidrettsreporter å ikke innse at verdens raskeste mann er dopet? Du blir ikke den beste i en idrett der folk doper seg uten å dope deg selv.

  Hvis du vil trekke frem dopingkjeltringer kan du jo også se på Angel Heredia (nå Angel Hernandez), en av Bolts egne trenere. Det var han som skaffet doping til blant annet Marion Jones, Tim Montgomery og CJ hunter. Her er forresten en av hans uttalelser:

  Mr. Heredia, will you watch the 100 meter final in Beijing?
  Heredia: Of course. But the winner will not be clean. Not even any of the contestants will be clean. (emphasis added)
  SPIEGEL: Of eight runners …
  Heredia: … eight will be doped.
  SPIEGEL: There is no way to prove that.
  Heredia: There is no doubt about it. The difference between 10.0 and 9.7 seconds is the drugs.

  Og han er nok desverre ikke så mye en trener som en kjemiker.

  • Dette stiller jeg meg 100 % bak. Jeg trodde rimelig kjapt at lance armstrong var dopet, nettopp pga at det er ikke fysisk mulig å vinne en idrettsgren og være «ren», når mange andre konkurrenter doper seg. Kanskje idrettsgrener der utstyret har mye å si, foreksempel ski ol, men i 100m sprint har vel ikke utstyret mye å si.
   Mange ga seg med sykling når de fant ut at for å bli best, måtte man dope seg.. Dette er selvfølgelig overførbart til andre idrettsgrener, og å tro noe annet enn at Usain Bolt er dopet er litt naivt, når Justin Gatlin proppfull av dop ikke er i nærheten av Bolt verdensrekord.

   Bolt slipper billig unna det hele for han nå har fått for mye makt, akkurat samme historien som med Lance Armstrong. Når du har fått grep om media, som Bolt og Armstrong har/hadde, blir det andre påstår svada og alle nekter å tro at superkule Bolt doper seg…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *