Er Stefan Johansen på feil landslag?

Av Sindre Øgar, journalist i VG

NETANYA (VG Nett) Stefan Johansen (22) ser de fleste med sitt overblikk. Selv blir han oversett av landslagssjef Egil Olsen.

Sindre Øgar

Sindre Øgar, journalist i VG

Strømsgodset-spilleren blir Tor Ole Skulleruds kanskje viktigste spiller i U21-EM. På treningene her i Tel Aviv har 22-åringen blitt drillet i den sentrale rollen i en midtbanefemmer.

Han har vært god.

Stefan Johansen, som bare har tre U21-kamper, burde kanskje ha reist til Albania med A-landslaget.

På U21-treningene har han vært et nivå over alle andre. Pasninger strøs. Han bruker like gjerne yttersiden som vristen. Han er lett i vendingene, oppsøker ballen og spiller hurtig. Ballen trenger ikke å ligge i ro – og på helt riktig sted – når han sender ballen videre. Han stoler på egne ferdigheter. Er i form.

Stefan Johansen har hatt pasningsspilleren Guti som sitt forbilde. Han har studert spanjolen. Og det er mulig å se likhetene – også utover det blafrende håret.

Vardø-gutten har nesten skremmende gode 6,55 i snitt på VG-børsen. I fjor ble han bare børsslått av Magnus Wolff Eikrem. Det siste halvannet året har han vært eliteseriens beste spiller, ifølge VGs journalister.

Å være ligaens beste spiller betyr som regel at man også spiller på et A-landslag – i hvert fall når man spiller i sin hjemlige liga.

Nå tror jeg ikke at Drillo bryr seg så mye om VG-børsen. Jeg vil anta at han finner NSBs rutetabeller like relevant som bakgrunnsmateriale når han tar ut en tropp. Men blant såkalte fotballeksperter (som gjerne også er eksperter når det gjelder etterpåklokskap) er det etter hvert ganske stor enighet om at Stefan Johansen er den som presterer best i eliteserien.

For Skullerud er det en liten gave å ha Johansen på laget. U21-sjefen bekreftet på pressekonferansen tirsdag kveld at spillerne har fått beskjed om hvem som spiller.

Stefan Johansen på spillerhotellet Sheraton i Tel Aviv. Foto: Scanpix

Stefan Johansen på spillerhotellet Sheraton i Tel Aviv. Foto: Scanpix

Med Thomas Rogne småsyk er dette en sannsynlig forsvarsrekke: Omar, Strandberg, Semb Berge, Hedenstad. Blir Rogne frisk, tar han trolig plassen til Semb Berge.

På midtbanen har Yann-Erik De Lanlay, Magnus Wolff Eikrem, Stefan Johansen, Anders Konradsen og Jo Inge Berget blitt drillet sammen. Det er trolig tett mellom De Lanlay og Håvard Nielsen på høyrekanten. Harmeet Singh og Abdi er også kandidater.

Marcus Pedersen blir spiss.

Kampen om keeperplassen har vært svært åpen, men etter det VG erfarer blir det Moldes Ørjan Nyland som får tillit fra start. Dermed blir det benkeplass på Arild Østbø og Gudmund Kongshavn. Keeperne har fleipet om at valget skal avgjøres med stein, saks, papir.

32 tanker om “Er Stefan Johansen på feil landslag?

 1. Man kan alltids si at han burde spilt for A-laget, men kanskje er det like greit å la ham spille denne turneringen for U21 først, så får han litt mer erfaring i landslagsspill generelt, før man løfter ham opp, siden han bare har tre kamper fra før?

  Det er vanskelig å si, men utifra hvordan landslaget har prestert hittil ville jeg nok valgt å løfte ham opp slik at man kan få tilført laget litt nye impulser. Men kjenner jeg drillo rett hadde han nok blitt sittende på benken uansett, siden han er så ung….

 2. Uansett hvilke norske fotballspillere som befinner seg på hvilke som helst fotball lag, endrer ikke følgende faktum: Norge har ingenting i VM å gjøre. Man må vente 10-15 år, vel og merke dersom talentutviklingen i aldersgruppen 5-10 år mottar vesentlig større ressurser fra fotballforbundet, før Norge er klar for å delta i større mesterskap.

  • Hva har skjedd med tankegangen din? Norge har U21lag i EM på bekostning av bla. giganten Frankrike. Hvorfor skulle vi måtte vente 10-15 år? Jeg er også skeptisk, men U21laget er meget spennende, lovende og har mye andre kvaliteter enn vi har vært vant til med norske landslag de siste 25 åra..

  • U21-årgangen vår er blandt de beste i Europa. Ingenting som tilsier at den årgangen ikke skal bli god nok for å kvalifisere seg til et seniorVM om feks 5 år.

 3. Når Drillobert tar ut Christian grindheim FØR stefan Johansen i en tropp vis det bare at mannen e forelda og snart må loses ut av pampedøra på ullevål! Latterlig!

  • årsaken til det er jo at Johansen spiller anker mens grindheim er tatt ut som indreløper. Nordtveit er et mer klassisk defensivt anker og er førsteprioritet. Han spiller også fast på et mye høyere nivå. Johansen er som fotballspiller bedre enn Grindheim, men det går på spillertyper. Dersom han hadde blitt tatt ut hadde det blitt som indreløper, en rolle han ikke er like vant til. Skulle gjerne sett han på A-laget, men dessverre ikke offensiv nok i tankegangen til å bruke en dyptliggende playmaker i ankerrollen.

 4. Stefan Johansen er DEFINITIVT på feil landslag.
  At for eksempel Christian Grindheim er der i stedet er usannsynlig trist. Drillo ville helt sikkert sagt at det er på grunn av rutine, og at Grindheim er en annen spillertype. I realiteten betyr dette at Grindheim er mer defensivt anlagt, og vi må jo for all del ikke slippe inn mål, eller hva Drillo?
  Faktum er at Johansen er mye bedre på alle områder. Da betyr rutine lite, i mine øyne.

  Dessverre er det sånn at så lenge Drillo styrer skuta vil ikke det norske landslaget utvikle seg i takt med resten av fotballverden.

 5. Fint lite innlegg det her. Artig og endelig få se noe sannsynnlig lagoppstilling. Spent på Johansen, har hatt en vannvittig bra ro og kvalitet over spillet sitt siste halvannet året, men får nok kjørt seg mer nå i Tel Aviv.. er en spennende midtbane med eikrem, konradsen og johansen, smarte, sterke og tekniske.. håper kanskje å få se nielsen etterhvert, har en fart som bør utnyttes

 6. Grunnen til at han ikke er med i A-troppen er vel fordi han har NULL internasjonal erfaring, og landslagsledesen venter nok til etter U21-sluttspillet med å forholde seg til om han holder et godt nok nivå internasjonalt. enkelt og greit.

  at han ikke har mye erfaring med å spille U-lagskamper er vel pga den sene blomstringen hans, for bare et år eller to siden var han jo en relativt middelmådig fotballspiller (selv om potensialet altid har vært udiskutabelt)

 7. Skjønner ikke hvorfor du stiller det spørsmålet. Den norske tippeligaen er en bra utviklingsliga. That’s it. Det betyr ikke nødvendigvis at man skulle vært på landslaget. Stefan Johansen kan umulig få plass i startoppstillingen. Er flere som skal og bør være foran på U21. Og da sier det seg selv at han selvfølgelig ikke er på feil landslag.

 8. Dette har vi fra Drammen visst lenge. Stefan kan være den aller beste godset spilleren gjennom tidene. Han er rett og slett klasse! Artig at andre begynner å legge merke til det Deila tryller frem på Gulskogen. Fortsett å følg Molde, Rosenborg, Brann og det andre pakket, så fortsetter vi mot seriegull! Heia SIF

 9. Spiller ingen rolle om han er på feil landslag så lenge han er i riktig TL klubb. Han blir nok matchvinner mot RBK den 22/6, klubben som ikke makter å utvikle noe selv men som mener de har en naturgitt rett på andre klubbers talent suden de leder «monstertabellen»

  • It asks whether Stefan Johansen should rather be on Norways first team rather than on the U21 team. He has been maybe the best player in the norwegian top division this year.

 10. Det er så mye skryt av U21 gutta, og ja de fortjener det til en hvis grad…
  Men de fleste gutta fra U21 laget er på feil lag.. De som er fylt 22 burde ikke spille U21. Det sier vel seg selv, da burde de heller flytte noen opp fra U17–>U21, og fra U21–>A-laget.
  (først da man får kjenne på nivået, jo yngre jo bedre).
  Greit det er flott og i det minste ha ett «godt» landslag, men med denne utviklingen vi er i nå havner vi alldri på det nivået vi ønsker å ligge på.

  (Blir som å sende en 1 klassing til og gå ett år om igjen i barnehagen, for han er så flink der).
  Personlig skulle jeg likt å sammle de «beste» norske spillerne på ett klubblag, så kunne de hevdet seg i europa, slik som med RBK på 90 tallet. Da de fleste landslagsspillene spillte på samme lag, og hadde god kjemi på banen. (Kan hende det er kjedelig for ligaen, men hadde vert til det beste for Norge som fotballnasjon).

  • Grunnen til at det kalles U21 er at kravet var at spillerene var under 21 når kvalifiseringen startet. Alle de andre lagene har 90-modeller og. Og de beste spillerene(i drillo sine øyne) fra det laget er jo allerede flyttet opp til A-laget(nordtveit, henriksen, king, berisha, eikrem).

   Det hadde jo ødelagt Tippeligaen fullstendig om alle de beste skulle spilt på ett lag. La liga feks er jo allerede lite spennende mtp at det er 2 lag som er klart bedre enn de andre og veksler på å vinne seg imellom. Du kan jo tenke deg hvor kjedelig den ligaen hadde vært dersom enten Real eller Barca hadde spilt i en annen liga.

 11. Ja, i teorien er han på feil landslag, men utviklingsmessig så er det lurere å ha 100% fokus på ett U-21 EM-sluttspill 🙂

  Men helt klart, en av Norges aller beste spillere allerede nå!

 12. INGEN midtbanespiller i norge er bedre enn stefan pr d.d i den rollen han behersker best som anker og spillfordeler. Han er det nærmeste vi kommer en erik mykland som landslaget så sårt savner. (Langt større potensial enn myggen også) En med blikk for spillet, kreativitet og pasningsfot. MEN han bør spille U21 for norge for å få erfaring fra et mesterskap. Vårt u21 er kvalitetsmessig bedre enn A laget uansett. Og blir han ikke brukt er det intet mindre enn en skandale i mine øyne å bekrefter bare hvor håpløst inkompetent landslagsledelsen er. Vi driver fortsatt og vaker uten mål å mening å spiller en fotball som sender ballen høyt i banen på få touch(som regel i blinde og i lufta) som igjen resulterer i at vi får den i ræva så fort sparket er gjort. Vi scorer kun på tilfeldigheter/dødballer. Vi har ingen flo lenger. RBK spilte i toppen av europa med et lag fullt a trøndere med 433. Godset dominerer idag med å være mer RBK enn RBK selv i et 433/451. Molde har to seriegull på rad ved å spille ball. En landslagssjef skal kunne velge spillestil utifra de beste spillerne vi har. IKKE velge spillere til en satt filosofi som resultere at vi ikke bruker våre beste spillere fordi de ikke passer inn i drillos defensive holdning. Mannen er jo vaksinert mot å bruke ordet offensivt. Håper virkelig U21 fortsetter samme trend som i kvalikken med offensiv fotball. Typpisk for norsk landslagfotball er at frykten for å tape er større enn viljen til å vinne.

 13. Jeg tror og håper Norge gjør det bra. Er det en som burde ha blitt tatt ut av drillo så er det Omar Elabdellaoui, for en KLASSE spiller han er. Han kommer virkelig til å slå gjennom i EM. Merk mine ord!

  • Han har utvilsomt talent, men har ikke overbevist på et høyt nok nivå til å være førstevalg på landslaget enda. Både Høgli, Ruud og Vilsvik gjør det bra på et høyere nivå enn i eintracht braunschweig. Men dersom han tar nivået i bundesliga neste år så kommer han nok på landslaget.

 14. Kunne gjerne ha bytta ut 90% av A-landslaget med U-21. U-21spillerne er allerede på veg til å bli større profiler enn de godt etablerte A-lagsspillerne. Gleder meg av dette unge laget. Det kan bare gå en veg for A-laget, og det er oppover 🙂

 15. Kunne vært moro å sett en kamp mellom U21 og a-landslaget. Det resultatet er jeg slett ikke sikker på at «Museumsbestyrer» Drillo ville likt.Når han presterer å utelukke norges beste midtbanespiller Stefan Johansen fra det som skal være vårt flaggskip i fotballen så er det simpelten ikke til å fatte. Nei ut med Drillo/Gridheim og inn med Deila/Johansen.

 16. Stefan Johansen spiller på laget til Skullerud fordi det passer ham best. På Drillos lag ville han ikke komme til sin rett. Der i gården er nemlig kreativitet nærmest bannlyst!
  Jeg vil tippe at Johansen vil være bort i mot 30 år gammel før han får oppleve å spille på et landslag hvor ballbesittelse, fantasi og smartness er selvfølgelige ingredienser.
  Da er trøttingene Drillo og Semb borte fra sine maktposisjoner i norsk fotball.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *