«Er du stressa, Pål?»

Av: Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

Søndag kveld. Det er annonsert trekning i cupen, klokken 19:45, på NRK. Da jeg skrur på TV starter Sportsrevyen, et program som har endret seg ekstremt mye de siste årene. Ikke alt til det bedre.

Så det er selvsagt ingen trekning kvart på åtte. Jeg venter. Litt over åtte, annonserer Pål Gordon Nilsen at nå skal det skje – 4. runde i NM for menn skal trekkes. Vi dras mot trekningen. Venter i spenning. Inn kommer generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, en uredd fyr som prater lenge og mye om det meste om du ønsker det. I tillegg: Mjøndalens Mads Hansen, også kjent for å ha meninger, som han ofte deler med oss på twitter.

– Vi må komme i gang, gutter, sier Pål Gordon Nilsen. Han kikker stadig på klokka. Dette er trekningen av åtte ekstremt viktige fotballkamper for 16 lag, men det fortoner seg som alt går på fast forward. Alt haster. Det stresses.

– Vi må få fortgang, gutter, messer Pål Gordon Nilsen – og Siem og Hansen forter seg så mye at de mister både kuler, papir og taleevnen. Det går så fort og er så unødvendig urolig at sindige, men skarpe Siem til slutt sier:

– Er du stressa, Pål?

– Ja, det haster litt, svarer programlederen – og så fortsetter den forte filmen. Vi rekker knapt å registrere hvem som skal spille mot hverandre, ingen tekst kommer opp på skjermen – og så er det over. Siem og Mads Hansen får si noen velvalgte ord om trekningen, heldigvis snakker de begge fort, og så avslutter Pål Gordon Nilsen med å takke ved å si at hvem som får hjemme- og bortebane, det får folk se enten på Kveldsnytt eller på nettet…

Det blir ikke mindre komisk av at Siem, rett før Sportsrevyen er slutt, returnerer til studio med en lapp til Pål Gordon Nilsen der det allerede er bestemt hverl1030-jpgoslo-2012-122em som får hjemme- og bortebane i 4. runde.

For meg blir dette komikveld. En trekning skal være en happening, ikke en innstikker midt i et annet program, i et heseblesende tempo. Det skal være ro, gjester, prat, kuler i bollen – og historikk. Snakk om de forskjellige lagene, deres vei til 4. runde og veien videre. Du må gjøre cupen til noe stort, noe viktig. Ikke noe «vi må ha med.»

Men det forteller sitt om den verdenen vi lever i – der det meste haster.  Kjetil Siem var i studio. Han burde ha fått tid til å si masse om cupen, dens tradisjon og hvordan han tenker seg cupen i fremtiden. I stedet blir han til en marionett, en som er innom i fem minutter for å løfte åtte kuler opp av en bolle.

 

Det kunne like godt vært en de henta inn fra gata. Det spilte ingen rolle hvem som gjorde det – egentlig.

I Norge diskuteres cupen, hva som er bra med den, hva som ikke er så bra og hva som bør gjøres med den i fremtiden. De som kjenner meg vet hva jeg mener: Trekning fra 1. runde, både motstander og bane. Først lag opp får hjemmekamp. Blir det vrient med reiser, så får det være regional trekning de to første rundene.

Men første lag som trekkes skal alltid få hjemmebane. Det kan virke urettferdig der og da, men så lenge alle vet at sånn er systemet, så slipper vi i hvert fall linjal og NAFs veibok for å finne ut hvem som har reist lengst og mest.cop7790-jpgoslo-2013-287

Det blir bare for dumt. Spesielt at det skal brukes tid og ressurser på det. Helt rettferdig vil det aldri bli – uansett. Så jeg vil ha det uforutsigbare, det sjarmerende, det med at cupen ER mer tilfeldig enn seriespill, og at det handler om å være heldig eller uheldig med trekningen.

Et år får du kun hjemmekamper. Neste år kan du få kun bortekamper. Alle vet at det er sånn. Det blir ingen diskusjon av det.

Men tilbake til starten – trekningen: Den må selvsagt gjøres til en happening, som en viktig begivenhet. Ikke legges midt i et annet program, med stress og mas for å få det unna.

Da virker det som sekunda vare.

Og det er vel ikke det cupen er ment for å være?

Så jeg får omskrive Kjetil Siems ord til Pål Gordon Nilsen, spesielt siden det snart er både U-EM og VM-kvalifisering mot Albania:

«Er dere stressa, fotball-Norge?»

13 tanker om “«Er du stressa, Pål?»

 1. At en trekning av 4 runde i cupen får fjernsynsdekning i det hele tatt sier sitt om fyllekalken og uvesentlig informasjon som har kommet i sprotsrevyen etterhvert.
  Erik G

 2. Jeg så på nevnte trekkningen og det var en lidelse og se,bra du tok det opp Knut Espen Svegaarden.slikt går ikke ann!!!Skam deg Pål Gordon Nilsen.

 3. Enig i mye av det du skriver. Men viktig unntak: Jeg synes laget fra lavest divisjon alltid skal ha hjemmekamp. Nå er det litt tilfeldig hvilke toppserielag som spiller hjemme mot svak motstand i 3. runde, og som dermed med stor sannsynlighet må spille borte mot hardere motstand i runde 4. Med lag fra lavere divisjon på hjemmebane er også sjansen større for å skape ramme rundt kampen. Bedre at Levanger-Rosenborg går for 3000 på smekkfulle Moan på Levanger, enn at tilsvarende antall sitter i et hjørne på lerkendal.

 4. Jeg er så enigh så enig i dette innlegget! Jeg satt med eksakt samme tanker og opplevelse under sendingen i går. Det som jeg hadde håpet skulle være en hyggelig seanse, med prat og kommentarer rundt trekningen, ble i stedet bare en kort stressende seanse.. Cupen er jo NRKs domene – så hvorfor ikke gjøre mer ut av denne trekningen..? Ta det til etterretning 🙂

 5. Helt enig i kommentaren. Ikke første gang Pål G. Nilsen stresser på sending!
  Han virker kunstig og stressa hver gang han er på tv, men denne trekningen ble jo bare irriterende og komisk.

 6. Alt var bare stress og jag når trekningen foregikk,og jeg er enda usikker på om det ble gjort riktig når det stod på som verst.

  Dette var ikke god underholdning fra nrk i beste sendetid:så jeg lurer på hvorfor skulle alt foregå i slikt hastverk-som bare kan sammenlignes med når mannen til en utro kvinne kommer for tidlig hjem fra utenlandsreise- og oppdager en fremmed mann i sengen :alt blir bare kaos og forvirring,-og det var det jeg satt med av inntrykk «etter at kaoset rundt trekningen av 4. runde var ferdig, og stresståken hadde lagt seg !

 7. Helt enig. Cupen er et sterkt varemerke og det er sløsing å stresse gjennom et sånn segment. Er forøvrig helt enig i at man burde trekke fra runde 1 og første lag opp av hatten er hjemmelag.

  Gjerne med 1. runde regionalt fordelt med tanke på reisedistanse, så kunne man heller sagt at de 3 første rundene så deler lagene likt på overskuddet fra kampen som spiller etter at bortelag har fått «reisestipend». (Så det økonomisk sett ikke spiller så stor rolle hvem som spiller hjemme)

 8. Meget bra innlegg Svea!

  Akkurat dette er utrolig typisk NRK.
  Fylles opp med trivelige folk, ikke nødvendigvis dyktige. Skal dere gjøre noe (NRK), så vær så snill å gjør det ordentlig. Alt annet er bare dumt. Angående sportsrevyen: Den er blitt ubrukelig ja. Haster seg gjennom. Skjerpings! Smekk på baken!! Eller fortsett å velge bort sport som ikke foregår på vinterstid.

 9. Heilt enig med Svegaarden. Vi har sett fotballsendingane på TV2 nokre år no, engasjert, morosamt og kunnskapsrikt. I same tidsrom har NRK hatt ansvaret for cupsendingane. Krampaktig, tilgjort og lite spennande. Pål Gordon Nilsen trivst best når han kan sitja i studio på OL- eller VM-sendingar og helst når Norge tar gull. Då er det så koseleg og triveleg og sjåvinistisk at krampen tar meg. Fotballen bør fjernast fullstendig frå NRK si sendeflate.

 10. Jeg kunne ikke vært mer uenig i innlegget her. Og jeg kunne heller ikke sagt meg mer enig første kommentaren under innlegget fra erik Gulbrandsen! Totalt meningsløst! Hvem er det som virkelig bryr seg. Og i det hele tatt, att NRK bruker tid i beste sendetid til slikt er og blir meningsløst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *