Northug blir i alle fall rik

Petter Northug kommer til å tjene grovt med penger ved å stå utenfor det norske skilandslaget i mer enn halve året.

Av Jostein Overvik, sportsjournalist VGJostein Overvik.

Han tjente 4-5 millioner kroner i 2012. Manageren sa i januar at han ville bli skuffet om Northug-lønnen ikke mer enn doblet seg i 2013. Nå skal det være snakk om en privat avtale verdt flere titalls millioner kroner. Ettermiddagens pressekonferanse på Værnes vil kanskje fortelle mer.

Langrennskongen vil uansett sitte igjen med mange flere penger når han trolig legger opp etter Falun-VM om under to år.

Petter Northug kapitaliserer nå selv, på samme måte som Norges Skiforbunds langrennsbutikk har økt sine inntekter kraftig siden Northug slo gjennom i 2006.

Det blir svært interessant å se hvordan hans nye kommersielle avtale er bygd opp. Coop – eller en annen samarbeidspartner – kan jo ikke profilere seg på Northugs tøy under verdenscup, Tour de Ski eller OL i Sotsji.

Northugs Red Bull-flaske har jo blitt faset inn etter alle renn de siste sesongene. Den omstridte energidrikken har fått solid promotering helt uten å være en del av Norges Skiforbunds sponsorlag. Med Red Bull har NSF også funnet en løsning med Aksel Lund Svindal.

FAST FØLGESVENN: Red Bull-falsken har vært Petter Northugs faste følgesvenn etter renn i landslagstøy de siste årene. Foto: NTB Scanpix

Det spørs hva løsningen nå blir når Petter Northugs store privatsponsor bidrar med uendelig mange flere kroner enn Red Bull. Coop skal eventuelt også få dette regnestykket til å gå opp. De må kunne regne hjem det avtalen koster, og være sikre på at den også bidrar til økte markedsandeler.

Kanskje er løsningen profilering av Northug i kjedens mer enn 1000 butikker fra landsende til landsende. Northug frokostblanding? Northug brød? Northug jordbærsyltetøy?

Hva vet jeg?

Det jeg vet er at det kan bli kinkig å ha slike varer stående fremme rett før og under vinterens OL. IOC verner knallhardt om sine markedsrettigheter, og i den sammenhengen blir også Petter Northug en spurv. Han får ikke gå OL om han kommer på kant med IOCs sponsorregime.

Jeg vil tro at Northug har kommet frem til en klar avtale med Norges Skiforbund om hvordan den nye hverdagen skal håndteres på de fleste områder.

Han får full sportslig frihet frem til den internasjonale sesongen drar i gang i november. Det lukter ikke gambling av at Petter Northug skal styre sin egen trening. Jeg tviler på om noen landslagstrener har bedre oversikt over hans treningsregime enn Petter Northug har selv.

Det vil overraske meg om Northug ikke har den disiplinen,  selvinnsikten og gjennomføringsevnen som må til for å gjennomføre en vår, sommer og høst på egen hånd. I den nye virkeligheten har han helt sikkert også råd til å lønne den profesjonelle hjelpen han har behov for.

Forholdet til hans egen skipark og den NSF-ansatte supersmøreren Perry Olsson regner jeg med er avklart. Ingen er tjent med at Northug går på dårligere utstyr. I særdeleshet ikke Norges Skiforbund.

Så får vi se hva Northugs nye løsning betyr for herrelandslaget i langrenn. Jeg tror vel ikke det blir så store forandringer for de andre løperne. Petter Northug har lenge kjørt sitt eget løp og løpere som Martin Johnsen Sundby og Sjur Røthe får umiddelbart ikke noen dårligere OL-forberedelser på grunn av at Northug ikke er til stede på samlingene.

Men på sikt så devaluerer selvsagt skikongens fravær landslagets verdi. Det vil man først se på medieinteressen rundt landslagets aktiviteter. Valget mellom en Northug-pressekonferanse og en mediedag med landslaget kan bli enkelt å ta for de store redaksjonene.

Norges Skiforbund har selvsagt Marit Bjørgen, Therese Johaug og resten av kvinnelandslaget å spille på, men mister nå et hjul på vognen. Det er ikke gunstig. Det finnes ikke noe reservehjul for Petter Northug.

39 tanker om “Northug blir i alle fall rik

 1. Finns da flere potensielle reservehjul på landslaget. Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby, Finn Krogen Hågh, Nicklas Dyrhaug, Vigen Hattestad og resten av gutta må bare stå på fram til snøen daler på beitostølen. Klarer de å slå Northug denne vinteren så vil skiforbundet framstå som vinneren. La oss håpe de aksepterer utfordringen.

 2. Jøss, fin nettside, vet ikke helt min mening on dette.. følger ikke mye med på dette her men tenker jo at det ville vært bedre om han holdt seg til »Laget» …

  Yes…. 🙂

 3. Tror dette blir bra for Petter og Norge. Han går ikke ut av landslaget, hvis han ikke mener dette er best for han sportslig sett. Alle snakker om hvor mye penger han kommer til å tjene, men dette gjør han nok for å finne motivasjon inn mot OL.
  Man trenger miljøskifter for å utvikle seg, og det får han nå. Så kommer han med ny energi når Verdenscupen starter sammen med landslaget.

  • OL hvilket OL ???? hvorfor skulle han i det hele tatt få starte ??? Han har jo stilt seg utenfor systemet, og ønsker heller ikke å støtte de som kommer etter han på samme måte som andre har bidratt for ham opp gjennom årene…
   Lag lekeskirenn på et jorde i Trøndelag og hent sponsorinntektende der….

   EGOISTISK DUST

  • Hva slags miljø kommer han i nå da – skal han ikke satse på egenhånd? Et miljø som består av Petter Northug og innleide medhjelpere ville i alle fall ikke jeg vært en del av. Det står nok heller på å skaffe mest mulig inntekter til seg selv, og det er jo greit nok, sier mye om typen!

 4. Tror dette er riktig av Petter Northug. Dette sender vel et signal om at det er en slags kartellvirksomhet som har litt for mye makt. Vi ser det samme med Zucca og hans avtale med Unibet. Hadde Zucca vært NHL-proff fra Tsjekkia, Russland, Finland eller hvor det måtte være, ville ishockeyforbundet vært overlykkelige av å få tilgang på hans tjenester på isen. Innen flere idretter, er det et enormt fokus på at utøverne ikke skal ytre sine budskap på banen – at utøveren og hans/hennes holdninger skal være separerte. Hvorfor kan man ikke følge samme tankegang hva gjelder sponsing?

  • Det du omtaler som kartellvirksomhet, er realiteten om hvorledes norsk idrett er finansiert. Det kan ikke være en overraskelse at idretten bl.a. finansieres av Norsk Tipping ? I fremtiden bør den norske modellen muligens endres, men frem til i dag, er norsk idrett avhengig av og takknemlig for bidragene fra Hamar.

 5. Jeg har akkutat meldt meg ut av COOP og vil med dette love at jeg de neste 5 år ikke vil handle med noen av Nortug sine sponsorer

 6. Dugnadsånden og frivilligheten i norsk idrett settes på prøve med dette. Grådigheten i det norske samfunn, viser seg i idretten også. Det virker som nordmenn flest «forstår» og godtar at de beste utøverne i norsk idrett, kan mele sin egen kake. På sikt vil dette kunne føre til at den norske idrettsmodellen og dens finansiering endres. Derfor er det interessant å sammenlikne Marit Bjørgens syn, med Nortug-klanens.

  • Nytter ikke å snakke om dugnad når det gjelder levebrødet til folk. Jeg finner det noe umusikalsk å tre til side all en tid laget heter landslaget. Det er det de bør være, men det er prestasjonen som må være kriteriet for hvem som skal representere Norge. Northug snakker mye om motivasjon, det vet vi som følger med. Gutten trenger det, og hvis det er dette som skal til, kjør på!

  • Klart alt endres og det er på tide,Langrenn er en individiuell idrett og ikke en lagidrett. Klart Northug ska tjene pengene no,før om 2 år legger han opp.

  • Og Norges ski forbund er ikke grådig ? Petter bor hvertfall i Norge, han løper ikke for Monaco el Østerrike. Selvfølgelig er skiforbundet lei seg for at de ikke har kontroll over han og kan tjene penger på han. Hundre mellom menn som ikke gjør en dritt i Ski forbundet ! Hvorfor skal de tjene penger på at folk sliter livet av seg i fjell og mark. IOC, hvorfor skal de tjene penger på land og alle utøvere som har blitt oppfostret av sine egne sponsorer ? Sportens diktatorer, Ski forbundet er akkurat det samme.

 7. Ingen uten for langslaget burde kunne gå for Norge.
  Enten er du inne eller ute.
  Tenk seg en fotballspiller som ikke ville trene med de andre på landslaget

 8. Endelig en som tør å utfordre det etablerte, vil mange si. Men jeg tror at PN kan bli den som på sikt vil tape på dette. Spørsmålet vil bli hvor mange løpere/utøvere som på sikt vil velge som PN, og søke finansiering utenfor det etablerte landslagsmiljøet. Miljøet er ikke større enn at alle bør forsøke å dra i samme retning, ikke forsøke å finne løsninger «utenfor». Alle norske løpere bør bidra med sitt for at norsk langrenn skal fortsette å være best, på alt.
  jeg tror kanskje at PN skulle holde seg til landslagsmiljøet også på sommerstid, og dele sin og andres kunnskap.
  Nå velger jeg å se det positive i dette, og mener og tror at PN vil bidra, selv om han velger å stå utenfor når gresset er grønt.

 9. Ble akkurat som forventet dette. Petter gjør det for å finne motivasjon inn mot OL. Så kan folk spekulere i at det dreier seg om penger osv. Men først og fremst er Petter opptatt av å ha en best mulig hverdag for å kunne prestere. Da trengte han et miljøskifte, ekke mer dramatisk enn det.

   • Selvfølgelig er det penger det handler om og det synes jeg er helt greit. Han har noen få år igjen som skiløper og da er det bare å prøve å tjene mest mulig. Han er uansett verdens beste skiløper.

   • Og hva så? En idrettsutøver med en relativt kort karriere vil sikre seg økonomisk for framtiden. Hva er galt med det? Han vet at han er den største attraksjonen kommersielt for landslaget, og han fortjener dette. Han vet også at dersom han ikke presterer utenfor landslaget, så vil det svekke potensielle inntjeninger i framtiden, så det er nok ikke kun penger som står i hodet på Petter, men som de fleste andre i hele verden, så vil han sikre seg økonomisk.

 10. Tilbaketråkk: Northug avslutter managersamarbeid | OFFF.net

 11. Farvel Coop.

  Tror dere skyter dere selv i leggen med en avtale her. Det gjør kanskje Northug også, og da blir det vanskelig å gå langrenn.

 12. 15 millioner er «rik»?? LOL

  Med den årslønnen tjener Northug mindre enn en tredjerangs resevelag baseballspiller i USA.

 13. Tilbaketråkk: Toppidrettssjefen: – Aldri noe tema å særbehandle Northug | OFFF.net

 14. Northug har vel alltid vært mest opptatt av seg selv – dette viser han til fulle nå. Har aldri hatt sansen for han, håper han taper så mange løp som mulig neste sesong!

 15. Hva skjer med folk som gleder seg over at folk mislykkes? Patetisk!!
  Ønsker Northug lykke til i OL, og tror han kommer til å gjøre Norge stolt.

 16. Det er vel ikke noen som har øket interessen for skisport og gitt oss slik glede og spenning, som Northug i den senere tid. Må være naiv om en ikke sier ja til 5 mill……

 17. Opptatt av seg selv, selvsagt. Langrenn er en individuel idrett og di beste er selvsagt selvopptatt. Hei Northug!

 18. Bra gjort av Northug! og hva så om det skulle bare dreie seg om det finansielle er viktig å sikkre framtiden så godt som mulig hvis man har sjangsen til det. Han kan jo komme utenfor en ulykke som hindrer han i å aldri kunne gå på ski lenger og vips så er levebrødet hans borte. Uansett så vraker landslaget utøvere av å til så det skader ikke at de for smake det samme en sjelden gang tilbake 😉

 19. Tilbaketråkk: Northug signerte avtale med Coop | OFFF.net

 20. Hvor er solidariteten til Northug. Nå har han siden han var junior nytt godt av de sponsormidlene som Dæhlie, Ulvang m.fl. har bidratt med til skiforbundet,og som har gjort det mulig med den satsinga som skiforbundet har hatt, mens han nå ikke tenker på etterveksten, bare seg selv . De som er på landslag går for Norge, mens Northug går for team Northug. Jeg kommer til å heie på landslagsløperne. Han får masse penger, men lite sympati tror jeg.

 21. Har alltid handlet på Coop’n, men er usikker på om jeg skal fortsette å legge igjen penger kassa deres. At jeg skal være med for å betale for en fyr som tenker mer på seg selv enn felleskapet (les landslaget), smaker meg ikke. Og jeg mener vel at «felleskapstanken» er en av grunnideene til Coop’n. Nei, tror jeg vandrer over til nabobutikken heretter.

 22. La nå pn være jeg hadde gjort det samme sjøl og sikkert mange andre også. Gruer meg til pn legger opp hva er det igjen da.ta rotta på de neste vinter også Petter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *