Fotballens siste enehersker

Alex Fergusons måte å styre Manchester United på kan nå fort bli klubbens verste mareritt.

jmAv Jon Martin Henriksen, sportsjournalist i VG

Fergusons lederstil er i mange sammenhenger basert på frykt, men nå er det en helt annen redsel som preger støtteapparatet, spillerne og supporterne.

For dette er en prosess som ikke kan sammenlignes med noe som helst annet i dagens fotball. Vi snakker om en mann som har vokst seg så mektig at han i Manchester United er uangripelig. Resultatmessig er det både riktig og forståelig, men 71-åringen har hatt så mye makt at klubben nå blir satt langt tilbake.

Hele infrastrukturen må endres.

For det finnes ingen sportsdirektør. Det finnes ingen i United som bestemmer over Ferguson.

Toppsjef David Gill har mer vært en støttespiller og samarbeidspartner. Glazer-familien, som eier Premier League-mesterne, har aldri lagt seg opp i hans sportslige arbeid.

Derfor skal ikke skottens erstatter «bare» overta etter en manager som blant annet har innkassert 13 ligatitler, to Champions League-triumfer og fem FA-cuptrofeer.

Stakkaren skal også ta over en institusjon der manageren har tatt absolutt alle avgjørelser.

Ferguson har kastet en rekke store stjerner på dør. Argumentet har ofte vært at «ingen kan bli større enn klubben», men faktum er at det handler om at han ingen kan vokse seg større og mektigere enn Fergie selv.

Spør du folk på treningsfeltet i Carrington, vil de sannsynligvis svare ja på spørsmål om de er redd ham.

Han har skjelt ut spillere for alle mulige årsaker. En juniorspiller sa for noen år tilbake «God dag, Fergie» til ham. Manageren reagerte med at han «Hold kjeft, vi har da for pokker ikke gått på skolen sammen».

Han har bare godtatt å bli titulert som Sir Alex, Mr. Ferguson, Boss eller Gaffer.

Nåværende Fulham-spiller Kieran Richardson var høyt oppe da han fikk en del førstelagskamper for rødtrøyene. Han gikk til innkjøp av en dyr og råflott Bentley.

– Hvem f**n tror du at du er, utbrøt Ferguson da Richardson kom kjørende inn til trening.

Dagen etter var bilen solgt.

sy63e16a

SLUTT: Alex Ferguson gir seg som United-manager. Foto: Fredrik Solstad, VG.

Poenget er at Manchester Uniteds neste sjef får en oppgave som omhandler mye mer enn å hoppe etter 71-åringen sportslig. Det er umulig å gå inn som Old Trafford-sjef med samme struktur og styremåte som i dag.

José Mourinho er kanskje den eneste som mentalt er i stand til å fikse det. Du skal være passe gal for å begi deg ut på dette.

Men selv med portugiseren må det gjøres justeringer.

Og i tillegg skal Ferguson vandre rundt i gangene som direktør. De gjorde det samme da legendariske Matt Busby ga seg. Det ble overhodet ingen suksess.

Det blir fort et mareritt å overta etter tidenes største manager.

For mange.

18 tanker om “Fotballens siste enehersker

 1. Først kommer Sir. Alex…,så ingen…, så mange…!!! Ingen over, ingen ved siden…,Sir. Alex vil for undertegnede for ALLTID være den største manageren noensinne…,end of discussion! Har vært Man.U. fan helt fra midten av 1970-tallet, og da med mange skuffelser på 70-tallet, mye cup-triumfer på 80-tallet, før det så tok helt av fra tidlig 90-tallet med både serie-,cup- og champions league. Tusen takk for alt Mr. United himself, Sir.Alex Ferguson !
  mvh.Roy-Egil «United for ever» Løver :).

 2. Jeg tror Moyes tar over, og det er kanskje det riktigste valget helhetlig.
  Men av alle som kan likne på SAF på sikt, så tror jeg Solskjær stiller høyest, faktisk. Har sett mange likheter i Solskjær under tiden hans i Molde.

  Men det er kanskje tid for en forandring?

  United bør velge en manager som er villig til å bli der en god god stund. Det er det beste med hele klubben.. kontinuitet, trygghet og forutsigbarhet. I mitt hode så passer ikke Mourinho inn i den kategorien.

 3. Har alltid vært United fan og kommer til å forbli det. Jeg synes det er veldig flott at de negative menneskelige sidene kommer frem, såfremt de blir fremsatt på en saklig måte av folk som har reell innsikt. Det føler jeg har blitt gjort her. Veldig bra artikkel!
  Ellers, ingen tvil. Det blir Mourinio.

 4. Hvorfor dra opp masse negative ting fra hans karriere nå når den er over? hvorfor ikke fokuserer på det positive istedenfor?

  Mannen er uten sidestykke den beste manageren ever, og da blir det for dumt å fokusere på små ting i det vide og det brede….

  Men kan være enig i at det er en usikker tid vi går inn i på Old Trafford!!!!

 5. Det er en stor myte at Ferguson har styrt med basis i frykt. Tvertimot. De spillerne som har vist seg tilliten verdig, har fått en enorm oppbacking fra manageren. Men samtidig er han tøff mot de som IKKE jobber hardt nok, eller mister bakkekontakten. Dermed har han også produsert mange gode lag i all sin tid som manager, helt tilbake til tiden i Skottland på 1970-tallet.

  Det siste United trenger, er en sportdirektør som skal drive og handle spillere som manageren skal ta i mot. Dette er en modell som passer agentene veldig bra, men som er utrolig dårlig egnet til å oppfylle den viktigste oppgaven for en manager; å bygge et lag over tid. Ingen vet hvem som egentlig er sjefen, og i en fotballklubb kan det bare være én sjef: Manageren.

 6. Som Liverpool supporter er dette på mange måter en høytidsdag. Grunnen til Uniteds suksess er Alex. Hans historie har gjort United til et av verdens beste lag. Han har også lagt grunnlaget for fortsettelsen, og jeg tror at laget kommer til å fortsette i toppen i mange år, det håper jeg virkelig. For oss scouser fans er kampene mot United de største, når begge to er i toppen. Dit kommer Liverpool til å komme, da eierne har gjort samme grepet i vår klubb som styret for United gjorde da de ansatte Fergie: For livet.
  Men jeg er redd for at dette blir Busby om igjen. Da han tuslet rundt i korridorene på Trafford, var det bare til ødeleggelse og splittelse. INGEN kommer til å være enehersker igjen, og jeg er redd dette kan komme til å ende i kaos om noen år. En herskers makt skal nå splittes opp og det er MANGE som vil ha noe å si. Det kan bli som å knekke akslingen på en trailer i nedoverbakke.
  Uansett: Ferguson er til nå den største noensinne. Men jeg håper og tror at BR kan komme til å oppnå noe av det samme. Og jeg håper Mourhino tar over. Han har en tendens til å skyte hull i alle skuter han tar over etter noen år. Men egentlig håper jeg jo ikke det heller….

  • Du har et poeng, Morten, det kan bli Busby om igjen, men jeg er slettes ikke så sikker på dette. Grunnen til det er at det faktisk er snakk om SAF. Hvis det er noen som kan takle en slik rolle, tror jeg det må være nettopp denne mannen. Jeg tror også han er klar over at han må gi den nye manageren et meget stort og fritt spillerom, for å ikke grave sin egen grav. Fergie har jo selv vært med å oppleve dette i nevnte Busby-sak, så jeg tror ikke det kommer til å bli en realitet.

   Personlig vil jeg ha Moyes eller Jürgen Klopp som arvtager etter Ferguson. Mourinho har vist gang på gang at han ikke har klubbtilhørighet og lojalitet, og det er dette «vi» i Manchester United trenger nå. Skoene som skal fylles er enormt store, og siden både Moyes og Klopp har mye av den samme filosofien som Ferguson har, tror jeg dette ville være det smarteste valget. Selv om Moyes ikke har vunnet noe med Everton, er det bemerkelsesverdig å se hva han har oppnådd med svært begrensede midler. I tillegg er han flink til å la unggutter slippe til. Dette gjelder for øvrig Klopp, men jeg tror dessverre han er utelukket grunnet kontraktsituasjonen hans. I tillegg har han gitt uttrykk for at han har æren i behold og derfor kommer han ikke til å bryte kontrakten med Dortmund.

   Uansett, jeg er meget spent på hva de neste ukene og månedene vil by på, både når det gjelder ansettelse av ny manager og nye spillerkjøp og salg.

   Én ting er hvertfall helt sikkert: «We’ll keep the red flags flying high, coz’ Man United will never die!!»

 7. Men så har SAF også samarbeidet og snakket mye med Matt Busby, og noe av det som Sir Matt var mest skuffet over var nok at kontinuiteten etter ham ikke var så bra. Jeg tror SAF har dette i tankene, og forhåpentligvis ikke går i samme felle.

 8. «Fergusons lederstil er i mange sammenhenger basert på frykt…»

  Tror du blander frykt med sulten på å vinne. Ferguson har alltid satt karakter, fokus og sulten på å vinne fremst. Når han har kvittet seg med stjernespillere som Beckham og Keane, er det fordi han har ment at disse har mistet fokus på hva det vil si å spille for Manchester United. Det er ikke snakk om frykt, det er snakk om å være nådeløs i sin fotballfilisofi. To helt forskjellige ting.

  Leste videre i Henriksens kommentar. Noen poenger har han selvfølgelig, ingen tvil om at Ferguson etterlater seg et uerstattelig hull som betyr at klubben må endre på mye, men å påstå at Ferguson baserer sin lederstil på frykt er ignorant og kunnskapsløst. Man kan ikke bli tidenes største manager ved å basere sin filosofi på frykt.

 9. Jeg kjenner på mange måter igjen denne situasjonen med den MU var i rundt 1970, da den like legendariske manageren Sir Matt Busby trakk seg tilbake. Yngre og uerfarne managere tok over – ting gikk galt – og de måtte trekke seg. Sir Matt måtte faktisk tilbvake noen måneder for å unngå nedrykk. Til slutt overtok den noe mer rutinerte Tommy Docherty, og ting kom litt mer «på stell» igjen. Håper ikke problemene kommer igjen på samme måte nå.

 10. Latterlig vinkling, men greit nok. Finnes nok mange herskere blant andre trenere og managere.
  Alle overnevnte titler ville dog aldri ha kommet til MU hvis ikke SAF er den han er. Systemet er satt sammen av JEG leder laget, JEG bestemmer hva som skal gjøres og JEG tar ansvaret. Dette er nøkkelord for rollen til sjefen/lederen/ansvarlige.
  Den som overtar (trolig Moyes) vil nok kjøre samme linjen, kanskje ikke den samme strukturen. Dette vil nok ledelsen i MUFC overvåker (innbefattet SAF selv).
  Jeg vil nok tro at SAF måte å drive laget er utviklet over lang tid og dermed har han den makten i klubben. De første årene var det flere som tvilte på hans rolle.
  Ingen har aldri vært større enn klubben, unntatt sjefen. De som prøvde måtte gå: Stam, Beckham, CR, Tevez m.fl. Grei nok deal. Spill fotball, gjør som jeg sier og hold kjeft om andre ting. En god kombinasjon for å lykkes som spiller.
  Men det skal bli spennende å følge laget framover nå. Blir uvant og trolig mange nervøse fotballhjerter som skal følge den nye sjefen.

 11. Samme skjedde da Bill Shankly ga seg, (Han er en større legende enn rødnesa). Han skulle fortsette som «advisor», men klarte ikke å gi fra seg tøylene og ble til slutt frosset ut. Trist men nødvendig.

 12. Her vil jeg rette kritikk til måten du fremstiller SAF som en diktator av en leder. Det er vel på sin plass at en med den massive erfaringen og resultater som mangler sidestykke bestemmer det meste i klubben. Jeg tviler derimot på at han hadde absolutt all makt den første perioden som manager, det vil naturlig nok ikke arvtakeren ha heller. Det er naturlig at makten hans økte gradvis i takt med respekten han opparbeidet seg når arbeidet hans ga frukter i form av gode resultater.
  Det er velkjent at SAF endret drikke og treningskulturen i klubben med en gang han kom inn døren. Han satte også i gang stor satsing på unge talenter med eget ungdomsakademi, og etter hvert et topp moderne treningsanlegg.

  Jeg vil også gjøre oppmerksom på at det er forskjell på frykt/redsel og respekt. Mange store spillere forteller jo at de ser på Ferguson som en far. (les: Beckham, Solskjær, Ronaldo osv. osv.)
  Jeg kjenner ikke til historien om Richardson som du bruker som bekreftelse på Ferguson’s fryktregime, men jeg har lest at Kieran Richardson tidlig ble betraktet som en typisk «bling» spiller, med forkjærlighet for raske biler og drøy pengebruk i ung alder. Kanskje SAF heller gjorde han en tjeneste ved å sette han på plass og beholde bakkekontakten?

  Ferguson har hele tiden også vært klar på at ingen av spillerne skal vise stjernenykker og bli større enn klubben. Din påstand om at det er Ferguson man ikke kan vokse seg større enn synes jeg er usmakelig. Jeg tror resultatene hans på kort sikt heller ville vært enda bedre med spillere som Staam, Keane, Beckham med flere, og dermed ville gagne han selv.
  Dermed faller den påstanden sammen mener jeg.
  Det er litt overraskende at du har fortid som redaktør i United.no da meningene dine heller kunne kommet fra en supporter fra en rivaliserende klubb. Disse kommer ofte med sure oppgulp om SAF ang. dommermanipulering, fergietime o.l.

  Jeg kan derimot si meg enig i at det fort kan bli et mareritt å ta over jobben etter Fergie, og at det antakelig ikke er noen fordel at han skal rusle i kulissene som en syvende far i huset.

 13. Og heldigvis har han festa grepet. Gaddafi, Mubrarak, Taliban, de har gjort det samme. Fullstendig kontroll skapes ikke av tilfeldig eier(lurer fortsatt på hvor mye mora til Glazer fikk for å ha **** på seg han…), men ved ett totalt eierskap til klubben. Det har Ferguson hatt, og han har fiksa resultatene! Horeungene( ikke spør hvor mye mødrene tjente) som var ansatt på midlertidig basis i andre klubber fikk aldri noe spillerom. Og matche Sir Alex er ikke mulig, men det blir spennende å se hva en arvtager får til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *