Verdens mest anerkjente nordmann?

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett.

mg-7668-jpgwijk-aan--716Dagens nyhet fra USA er nær den ultimate anerkjennelsen av Magnus Carlsen (22). Av klodens sju milliarder mennesker anses nordmannen som en av de med størst betydning.

byline-brenne21Når sjakkstjernen plasseres blant verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker av prestisjetunge Time Magazine, forteller det om at Lommedalen har fostret et svært sjeldent fenomen – også internasjonalt.

22 år gammel har han allerede vært verdensledende, i en aktivitet som anslagsvis 600 millioner mennesker bedriver, i flere år. Carlsen er den yngste verdensener, han har notert seg for tidenes høyeste rating og i november blir han sannsynligvis verdensmester. Men det er mystikken, X-faktoren og stjernestatusen for øvrig som setter Carlsen på listen foran fra all verdens imponerende utøvere.

At amerikanske Time er først ute med å plukke ut Carlsen i et slikt selskap er neppe tilfeldig. 22-åringens manager Espen Agdestein har bevisst styrt sjakkstjernen inn mot det amerikanske markedet i flere år.

Det var på New York Fashion Week i 2010 han stilte som modell med filmstjernen Liv Tyler.  I San Fransisco i 2011 ble han spesialinvitert til et møte med Red Hot Chili Peppers, og etter et møte med Art Levinson i Silicon Valley i fjor utbrøt Apple-sjefen rett og slett at Carlsen er et geni. Plusser du på 60 Minutes-portrettering, basketkamper på front row med Jay Z og intervjuforespørsler fra de største avisene i den vestlige verden, så er summen en pakke som trigger verdens mektigste land.

Selv om Times kåring på ingen måte er vitenskaplig, den er overamerikanisert og en del tilfeldigheter spiller inn, er nomineringen likevel en milepæl for Carlsen.

VG har definert sjakk som sport, hvilket utvilsomt kan diskuteres, men dagens kåring gir oss en anledning til å la diskusjonen om svarte og hvite brikker tilhører sportssidene hvile.I stedet kan vi leke med tanken om rangering av Carlsens prestasjoner opp mot alle andre i Norges land.

I et idrettsperspektiv, som selvsagt er lettere å måle enn politikk, litteratur eller forskning, går han akkurat nå i alle fall utenpå alle øvrige med norsk pass hva nivå på prestasjon angår. Derfor kåret VG ham til årets idrettsutøver i fjor, og du blir ikke rik om du setter en million på et da capo i år. Plasseringen på topp 100-listen i dag gir en antydning om at man over dammen vurderer Carlsen på et topp internasjonalt nivå også om man inkluderer andre fagfelt.

Er Magnus Carlsen i ferd med å bli den på en positiv måte mest kjente nålevende nordmann? Selv om jeg tar av meg sportsjournalist-brillene, ser jeg tidligere Manchester United-helt Ole Gunnar Solskjær som den største konkurrenten, med finalescoringen i Champions League for 14 år siden som kronen på verket. Eller kan flere på kloden ha hørt om norske kongelige, Jens Stoltenberg, Gro Harlem Brundtland, Tore André Flo, Jo Nesbø eller Morten Harket?

Magnus Carlsen fortjener uansett den fulle anerkjennelse som et fenomen nordmenn kan være stolte av.

@vgnettbrenne99

29 tanker om “Verdens mest anerkjente nordmann?

 1. For meg, er sjakk sport eller idrett på lik linje med formel 1, curling eller rally. Først og fremst for at det er kondisjonskrevende og det er konkurranseelementet.
  At Time setter Magnus Carlsen opp på lista, synes jeg skulle være smigrende, ikke bare for Magnus Carlsen, men hele Norge. Om han er mer kjent enn Solskjær, aner jeg ikke. Men, uansett, det er gøy

 2. Det er vel liten tvil om at den vanlige nordmannen i gaten ikke helt klarer å ta innover seg hvor stor prestasjonen er.. Det er et fåtall som ser perspektivet, men det blir med fåtallet. Jeg synes det er synd at de aller fleste diskusjonene om Magnus Carlsen sporer av topic og inn i en diffus argumentasjon om hvor vidt sjakk er sport eller ikke.

  Fin artikkel Øyvind. Helt enig i at vi nå kan la denne diskusjonen ligge. Jeg er verken uenig eller enig i VG’s klassifisering av sjakk som sport. Det spiller ingen rolle for min del, da jeg anerkjenner spillet som noe stort. Å se Carlsen sine prestasjoner opp mot andre norske giganter så ser også jeg han som en av de aller største, om ikke den største allerede.

  Og tenk at fyren bare er 22 år gammel!

  PS: at han sannsynligvis blir verdensmester i November synes jeg er å ta litt i. Dette er ingen walkover for Magnus, og det tror HÅPER jeg han selv er klar over 🙂

 3. En virkelig massiv anerkjennelse av Magnus Carlsens prestasjoner. Men vær så snill, ikke la oss gjøre dette til en debatt om sjakk er sport eller idrett. Igjen. I dette tilfellet, er det helt irrelevant.

 4. Ære være Magnus Carlsen!

  Men dette sier nok mer om den (amerikanske?) verden han visstnok har så mye innflytelse over.

  Bare en ting: var jeg Carlsen, ville kjempet imot med nebb og klør mot denne klassifiseringen av sjakk som «sport» .

  Hvorfor besudle denne konkurransen med all mulig griseri fra sportens verden; juks, korrupsjon, drittkasting og fravær av gentlemans egenskaper. Man kunne fortsatt i det endeløse.

 5. Javla tapere dere er, betyr det sa mye om USA skriver noe om Magnus, get some fucking integretiy you pices of slaves…..faen dere har mye a lare om oss i dette landet..

  • Det skal spilles 12 partier, og det blir ikke lett, men med tanke på rating mener jeg det er dekning for å si at han sannsynligvis vinner – og da blir han jo verdensmester.
   Øyvind.

 6. Solid kommentar! Ikke mange som vet det, men sjakk regnes faktisk som verdens nest største sport. Thor Heyerdal og Ole Gunnar Solskjær er de to som har blitt regnet som verdens mest anerkjente nordmenn. Har Carlsen nå overtatt tittelen..? Uavhengig om man ser sjakk som en sport eller ikke.

 7. Annerkjente nordmenn i utlandet er ikke alltid de som er mer mest kjent i Norge.

  Mest annerkjente i utlandet (over Carlsen) er Thor Heyerdahl og Leif Ove Andsnes.

  • Noen steder er Hushovd mest anerkjent, noen steder er tutta mest anerkjent, noen steder er Solskjær mest anerkjent og noen steder er Carlsen mest anerkjent. Så er det en annen diskusjon hvem som er mest anerkjent til sammen. I Asia og i mange land i Amerika, så er ikke fotball det mest populære og der er Solskjær mest sannsynlig mindre anerkjent enn nevnte utøvere.

 8. Klart mest kjente nordmann i USA i sports-sammenheng er vell Torstein Horgmo, litt sykt da at litt under halvparten av Norge ikke har hørt om han engang.

 9. Jeg vil påstå at Cecilia Brækhus er større enn Magnus, om du ser på statistikk på hvor mange som driver med boksing i forhold til sjakk rundt om i verden så er det lett å se at det er betydelig vanskeligere å bli verdensmester i boksing enn i sjakk.

  • Da må du se på kvinneboksing og ikke boksing generelt. I dag er det kun litt over tredve kvinner som bokser i Cecilias klasse. Det er ikke store tallet, men for all del er det imponerende at en nordmann klarer å hevde seg i en sport som er fyfy i hjemlandet.

   Etter min mening er ikke Cecilia i nærheten.

   • Du har et poeng der, men nå må du huske hun har vunnet i alle vektklasser også da. Men med mitt syn sjakk så vil jeg si at Magnus er den største i stragispill, mens brækhus er den største i sport. Det kan jo diskuterer i hytt og pine. høres kanskje ut som jeg er en sjakk hater, men er veldig glad i å spille sjakk selv. 🙂

   • du nevner jo bare de som er proffer. Er en del flere når man tar med amatørene. og jo, man kan regne med begge kjønn, ellers kan vi jo bare si at sjakk er ikke stort i Norge og dermed legge diskusjonen død. Og det går heller ikke an å sammenligne boksing med sjakk. I sjakk må man bare jobbe mentalt. I boksing må man i tillegg til å jobbe mentalt jobbe med mange andre ting også under en kamp. Når begge har ferdighetene til å gjøre det de gjør, så er det ingen tvil om at Cecilia står for den beste prestasjonen.

   • Nå var det vel neppe det han mente når han snakket om størrelsen på sporten. Ishockey er en større sport enn sjakk. Har fremdeles bare litt over 1 million utøvere.

   • Og når antallet proffer i Cecilias vektklasse er over 1/3 av det tallet du skriver opp, så er det rimelig å anta at antall proffboksere er mye høyere.

  • Simen: Du er jo helt på bærtur. Vet ikke hvilke statistikker du har sett, men sjakk er definitivt MYE større en boksing.

 10. Sier seg selv at Carlsen per nå er langt mer kjent i verden under ett enn Solskjær per nå.

  Om han er mer kjent per nå enn hva Solskjær var for 13 år siden er jeg ikke sikker på, men jeg er sikker på at Carlsen, innen 2 år, overgår alle – absolutt alle – hva angår «verdens mest kjente nordmann»
  For eks. på Filippinene har de hørt om Carlsen men ikke Solskjær.

 11. Nei, i følge definisjonen kan det IKKE diskuteres om sjakk er sport. Sjakk ER sport! Så er problemet at du Brenne og mange andre virker til å ha misforstått dette:Sport og idrett er i mange tilfeller to fullstendig forskjellige ting! idrett MÅ ha fysisk utfoldelse. Sport trenger bare en mental utfordring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *