Molde mot resten av verden

MOLDE (VG Nett) Ole Gunnar Solskjær bruker et velkjent virkemiddel for å få Molde ut av uføret.

Av Jon Martin Henriksen, sportsjournalist i VG.

– Vi må holde sammen og tett. Vi vet at det kommer til å bli mye presse rundt oss som har lyst til å skape splid i troppen. Vi holder oss samlet, sa Solskjær da jeg på Aker stadion i går spurte ham om hvordan han nå opptrer overfor sine egne spillere.

Ingenting av det Ole Gunnar Solskjær sier er tilfeldig, og det gjelder både når Molde vinner og taper. Det er nøye kalkulert. Alt sammen.

Og budskapet om at journalister og andre nå vil ha et ønske om å skape problemer i MFK-leiren, er høyst sannsynlig for å pirre egne spillere. Noe han – som med veldig mye annet – har lært fra tiden i England. Han prøver å få fram en følelse i sine elever om at «alle er mot oss». At det nå er Molde mot resten av verden.

Det man på engelsk kaller siege mentality.

Solskjær står imponerende fjellstøtt til tross for fire tap. Han både smilte og lo etter kampen i Molde i går.

Men det er klart han preges. Det vil samtlige fotballtrenere og spillere som de siste årene har spist trepoengere til frokost.

– Du har sett meg tape flere kamper i United, sa Solskjær – og siktet til tiden da jeg fulgte ham som reservelagstrener for ligalederne i Premier League.

Det har han rett i, men aldri fire nederlag på rad.

Likevel snakker vi om en mann som er så løsningsorientert, bestemt og trofast til egne prinsipper at han også vil få Molde ut av uføret. Selv om å gjenta gullbragden nok en gang ser særdeles vrient ut.

NYTT TAP: Ole Gunnar Solskjær og Molde gikk på sesongens fjerde strake tap i går. Foto: NTB Scanpix

NYTT TAP: Ole Gunnar Solskjær og Molde gikk på sesongens fjerde strake tap i går. Foto: NTB Scanpix

Han forstår utmerket godt at klubben er i trøbbel, men i motsetning til mange av trenerkollegaene bruker han ikke store ord utad. Det gjør heller ikke spillerne.

De har blitt opplært av sjefen.

Helt siden Solskjær ble presentert som Molde-sjef en novemberdag i 2010, har vi alle trukket paralleller – naturlig nok – mellom hans suksess som spiller og trener.

Skal vi gjøre det samme når han nå opplever sportslig krise som sjef for blåtrøyene, er det verdt å huske at han over mange år møtte på flere nedturer og mer motgang som aktiv enn de aller fleste. Kneskaden satte til slutt en stopper for karrieren, men han klarte å gjøre comeback og vinne Premier League da han returnerte.

Jeg hadde en lang prat med Ole Gunnar Solskjær på treningsanlegget Carrington på hans siste arbeidsdag i Manchester United før han dro hjem til Norge. Da snakket han mye om hvor stor frihet han fikk av Alex Ferguson til å legge opp restitusjonstreningen. Ingen tvilte på at det han drev med var riktig.

Det er det neppe mange som gjør nå heller. I hvert fall ikke ham selv.

En tanke om “Molde mot resten av verden

  1. Tror nok at ting blir litt overdramatisert. Naar det ikke gaar paa skinner blir det ofte stang ut. Da Molde tapte mot Sogndal saa jeg i statistikken at Molde haddde 8 avslutnininger paa maal, mens Sogndal hadde bare 2. Var jo nesten Barcelona-tall i form av ballbesittelse og antall pasninger, men var vel litt mange feipasninger. Man skal jo ikke vaere fornoyd med et tap, men hvis de har kamnper hvor de kontrolerer og dominerer banespillet, men ikke klarer aa produsere 100%-sjanser er vel mer om aa faa finstilt skuddfoten. Det minner vel mye om fjoraarests sesong for Rosenborg. Da banket de jo mange lag med kanonsifre og tapte knapt en kamp, men manglet evnen til aa vinne jevne kamper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *