Går Bjørgen raskere enn kombinertgutta?

Av Sindre Øgar, sportsjournalist i VG Nett

VAL DI FIEMME (VG Nett) Jeg ønsker ikke å provosere norske kombinertløpere når jeg hevder følgende:

Marit Bjørgen kunne slått alle kombinertguttene på en 1Sindre Øgar0-kilometer i friteknikk. Jeg er ikke sikker på at det stemmer, men jeg utelukker det ikke.

Les påstanden som en hyllest til de norske langrennsjentene. Når de tar ti medaljer i Val di Fiemme er det lett å tenke at konkurransen mangler, at nivået ikke er noe særlig og at de gjør det fordi det er lett.

Men her er en observasjoner jeg har gjort på skistadion i Val di Fiemme: Beste langrennstid på 10-kilometeren for kombinertløperne forrige fredag: 27:48,4 (Lukas Runggaldier, Italia). Therese Johaugs gulltid på 10-kilometeren fire dager senere: 25:23,4.

Faktisk var det 47 kvinner som gikk 10-kilometeren raskere enn den raskeste kombinertgutten.

Ikke direkte sammenlignbart? Selvfølgelig ikke helt.

Marit Bjørgen jubler for VM-gull på 30-kilometeren i Val di Fiemme. Foto: Scanpix

Marit Bjørgen jubler for VM-gull på 30-kilometeren i Val di Fiemme. Foto: Scanpix

 • Kombinertguttene og langrennsjentene gikk to ulike 10-kilometere. Guttene gikk 4 x 2,5 km, jentene 2 x 5 km. Guttene hadde en total stigning på 96 meter, jentene 380 meter. Jentens løype var til tider tøffere, men de fikk også mer hvile.
 • Langrennsjentene gikk enkeltstart – med andre ord så raskt kroppen kunne tåle hele tiden. Kombinertgutta gikk jaktstart. Der var det muligheter for mer taktisk og rolig gåing i front.
 • Kombinert startet klokken 15.00, jentene 12.45. Det er grunn til å tro at kombinertgutta hadde tråere føre.
 • Kombinertguttene hadde hoppet tidligere på dagen. En langt tøffere oppladning enn jentene.

Kikker man på tider i verdenscupen, ser man også at tidene varierer ganske kraftig fra løp til løp: I Klingental og Chaux-Neuve gikk raskeste kombinertgutt på under 23 minutter, i Seefeld ble det gått på under 25 minutter, mens det i Schonach ble gått på 25 minutter.

Therese Joahug brukte 26 minutter og 16 sekunder i Davos. Marit Bjørgen brukte bare 22 minutter og 31 sekunder da hun vant verdenscupåpningen i Gällivare.

Alle tidene gjelder 10 kilometer friteknikk.

Bjørgen sier selvsagt at hun vil bli fragått av en kombinertløper (hun er jo sammen med en). Bjørgen sier også noe annet: At de norske langrennsjentene trener gjennomsnittlig 900 timer i året. Det er mye og mer enn konkurrentene.

Jeg vet ikke hva jeg skal tro. Det eneste som er sikkert er at Mangus Moan fortsatt hopper lengre enn Marit Bjørgen.

5 tanker om “Går Bjørgen raskere enn kombinertgutta?

 1. bare sånn info: Han som ble nummer 2 i jrNM på lillehammer gutter 17 er kombinert løper. Ole Christian Wendel vant jrNM i langrenn som kombiløper, så tror ikke disse påstandene medfører korrekt het…

 2. Marit bjørgen hadde knust Moan og hele gjengen! Johaug hadde tatt di fleste hu også, men hadde nok kommet til kort i en spurt.

 3. Joda tankene er noe å tenke på, men generelt så synes jeg at kombinertgutta hadde veldig dårlige ski gjennom hele mesterskapet. Hvorfor kan ikke sirkusets største smøreteam gi av seg til andre grener også. Tror både Bjørgen og Justyna kunne holdt følge med kombinertgutta. Slik Moan og Kokslien har gått i tidligere løp så er de overlegent bedre enn sine konkurrenter og da hadde nok forskjellen vist seg i disfavør av jentene.

 4. Horribel analyse! Alle som har gått litt på ski vet at man ikke kan sammenligne tidene på ulike løyper selv om de i utgangspunktet skal være like lange. Tidene vil variere med løypeprofil, føre, taktikk og utstyr. Det er skremmende at en en som kaller seg sportsjournalist ikke har mer innsikt og kunnskap om idrett enn dette.
  Hvis man skal sammenligne langrennstidene mellom kombinertløperne og langrennsdamene må man ta utgangspunkt i samme løype og samme dag. Den eneste dagen kombinert og langrenn gikk samme løype var torsdag 28. februar da damene gikk stafett (2 x 2,5km pr løper) og kombinert gikk 10 km individuelt stor bakke (4 x 2,5 km). Kombinert gikk ca 2 timer senere enn langrenn, så føret var nok pga av varmen blit tregere, men rundene de gikk var identiske. Nevnte Bjørgen gikk sin 5 km på 14.16, mens Mikko Kokslien gikk 10 km på 26.51. Hvis man dobler tiden til Bjørgen ville hun gått på 28.32, altså ca 1 minutt og 40 sekunder saktere enn Kokslien.
  Av og til kan det være greit å sjekke fakta før man skriver en sak, Sindre Øgar.

 5. Merkelig spørsmål.

  Jeg synes at Ragnvald J.H har en god kommentar.

  Forøvrig blir det helt feil å sammenligne to ulike idrettsgrener.

  BARE dersom det også hadde vært Kombinert for kvinner ville en slik sammenligning vært relevant.

  Men at Marit Bjørgen er verdens beste kvinnelige skiløper og en strålende toppidrettsutøver er det ingen tvil om.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *