Han tåler sammenligning med alle

Av Øyvind Herrebrøden, VG-journalist

Øyvind Herrebrøden.

Øyvind Herrebrøden.

SCHLADMING (VG Nett) Det er nesten umulig å skille Aksel Lund Svindal (30) fra Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus.

I dagens VG kan du faktisk se tallenes tale, der vi sammenligner tidenes norske alpintrio i det meste som er målbart i verdenscup og mesterskap.

Men nok om det. Nå handler det bare om han ene. Han yngste. Aksel Lund Svindal. Han har to VM-gull i utfor! Den heftigste alpindisiplinen av dem alle. Allerede i 2007, da han tok utforgullet i Åre, var han første nordmann til å bli verdensmester i disiplinen. Nå har han to!

Du må over 40 år tilbake i tid for sist å finne en dobbeltmester i utfor. Tenk deg alle fartsgalningene som har kjørt siden den gang; Franz Klammer, Pirmin Zurbriggen, Hermann Maier, Stephan Eberharter, Michael Walchhofer, Bode Miller, Lasse Kjus… Og så videre. De har ikke klart det Svindal gjorde i overlegen stil i dag. Nesten halvsekundet foran!

Kanadiske Erik Guay var verdensmester i utfor sist. På toppen ledet han i forhold til da ledende David Poisson (bronse til slutt). Helt til Guay feide ut av løypen i Schladming.

– Alpint er brutalt. Du skal være glad for alt du har, minnet NRK-ekspert Marius Arnesen i en samtale fredag, da vi ba ham se på Svindals tall, resultater og medaljer versus Kjus og Aamodt.

97eeddfb617642fbb4da-230

Aksel Lund Svindal jubler etter gulløpet i Schladmin. Foto: AP

Jeg skriver at det nesten er umulig å skille De Tre Store i norsk alpinsport. I mitt hode er Kjetil André Aamodt tidenes norske idrettsutøver med ski på bena. Hans 20 mesterskapsmedaljer forteller alt. Men Kjus har vunnet utforklassikere i verdenscupen – og ikke minst: Han har fem medaljer i fem disipliner fra 1999-VM. Og nå melder Svindal seg på med sin «umulige» utfordobbel.

Men i dag snakker vi (kanskje) ikke mer om de to andre.

Her i Østerrike pekte både Franz Klammer (en av tidenes beste fartskjørere) og 1982-mesteren i utfor fra Schladming, Harti Weirather, ut Svindal på forhånd. Sistnevnte mente riktignok at Svindal måtte dele gullet med Klaus Kröll – at ikke hundredelene ville klare å skille dem! Det sa han først i en munter samtale med VG en minst like munter torsdag kveld i VM-byen, men Weirather gjentok faktisk tipset i dagens Kronen Zeitung.

Til det var Aksel Lund Svindal for overlegen. Nesten halvsekundet. Han tar sin 11. mesterskapsmedalje og sitt femte VM-gull. Det er faktisk like mye som Aamodt (sorry, nå nevnte jeg ham igjen).

Til slutt; sjekk denne rekken.

1-3-1-5-4-3-1-2.

Dette er Aksel Lund Svindals resultater i hans åtte siste internasjonale mesterskapsrenn (siden 2010) – når han har kommet til mål.

Var det noen som sa mesterskapsmann?

En tanke om “Han tåler sammenligning med alle

  1. Dette er for meg noe av det største jeg ser . I den farten med kontroll som han kjører en barnebakke i 20 km så blir dette noe som virker umennskelig i den farten Svindal raser nedover bratte heng i nesten 180 km med en vinnerskalle som vi skal lete lenge etter- Gratulerer vinnerskallen Svindal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *