Er Vukicevic renvasket?

Av: Anders K. Christiansen, journalist i VG Nett

andersminiPetar Vukicevic puster lettet ut etter at Antidoping Norge har lagt dopingetterforskningen mot ham død. Han er glad, men ikke overrasket, blir det meddelt.

– Jeg leser dette  som en renvaskelse, sier hekketrenerens advokat, Vidar Strømme.

Nu vel, tenker jeg.

Faktum er at Petar Vukicevic kan legge saken bak seg fordi Antidoping Norge anser forholdet som foreldet. Derfor har de sluppet å vurdere om det har skjedd brudd på reglene.

Men er treneren egentlig trodd på noe som helst?

Det eneste jeg er sikker på, er at dette er en sak blottet for vinnere.

Det lederen for påtalenemnda, Arnstein Gjengedal, uttrykker mandag, gir meg grunn til å stusse:

«Med de detaljerte opplysningene som kommer frem i e-postene, er vår konklusjon at her må man ha hatt detaljkunnskap om forhold som, hvis man ikke var tett på slike ting, ikke kunne ha meddelt i e-postene».

Det betyr naturligvis ikke at Vukicevic har dopet utøverne sine. Det er en viktig presisering. Å sitte på kunnskap er ikke forbudt.

Men det svekker trenernes troverdighet når hovedargumentet hans ikke når frem hos de som har brukt måneder på å granske saken.

SLIPPER STRAFF: Petar Vukicevic, her med datteren Christina.

SLIPPER STRAFF: Petar Vukicevic, her med datteren Christina.

For Antidoping Norge støtter ekskona Turid Syftestad. Det føler hun selv – og det er det all mulig grunn til å tro henne på.

De tror derimot ikke på Petar Vukicevic, når han sier at epostene han skal ha sendt til en venn på Balkan er forfalsket. Innholdet i epostene er i tillegg «merkelig», sies det i dag.

Vukicevic hevdet aldri – så vidt jeg vet – at epostene var forfalsket da Dagbladet konfronterte ham med dem første gang i høst. Den forklaringen kom først senere. Tvert imot kom han med forklaringer, mer eller mindre fornuftige, på innholdet i epostene. Og han bekreftet at han forhørte seg om forbudte stoffer – uten at han skal ha hatt til hensikt å bistå noen med doping.

I ettermiddag var spørsmålet om Vukicevic skulle få fornyet kontrakten med Norges friidrettsforbund. Jeg skrev allerede 29. november at sentrale krefter i forbundet ønsket å kvitte seg med treneren uansett utfall av granskningen til Antidoping Norge.

Omdømmet var for tynnslitt, fikk jeg høre.

Bekreftelsen kom på epost fra friidrettsforbundet klokken 21.37 mandag kveld: Vukicevic vrakes. Han får ikke fortsette samarbeidet med forbundet. Svein Arne Hansen og hans medarbeidere finner det tungtveiende at Antidoping Norge ikke tror Vukicevic på at epostene var forfalsket.

Vukicevic er ikke dømt for noe som helst. Han sitter på bunnsolid kompetanse innenfor sitt felt. Fraværet av en ny kontrakt vil aldri tolkes som noe annet enn ren mistillit.

@VGNettAnders

9 tanker om “Er Vukicevic renvasket?

 1. Latterlig konklusjon! «Damage control» på eget slapt journalistisk arbeid. Hvor var dere når Hattestad ble frikjent pga steroider i kylling? Hva med skøytesaken i dag? Trist å se at man er så selektiv ift hvem man velger å tro på. Dobbelmoralen og janteloven har rotfeste ser jeg:)

 2. Greit nok at forbundet ikke vil reengasjere Petar Vukicevic. Det som er kommet frem er ikke forenelig med det dette forbundet står for sier de. Hva da med Tysse-saken. En som faktisk er tatt i doping, utestengt i to år, det kan dette forbundet gjerne forbindes med. Sende ham til OL etter å ha arrangert et løp i siste liten. Det er vel noe toppene i friidrettsforbundet bør svare for.

 3. Godt å se at ikke friidrettsforbundet har mistet ALL moral og fornyer kontrakten til en trener som kunne ha (kanskje har?) ødelagt ryktet til norske idrettsutøvere for generasjoner fremover.Mange påpeker at det aldri er bevist at han har drevet med doping,men jeg mener at alt som har kommet frem i denne saken peker jo klart i den retningen.Han har jo til og med innrømmet det,PÅ KAMERA!

 4. Ja, nå har han derre «Mikke Mus» klart å hjelpe både sin egen «tissetrengt bikje» og eksen til Petar i full fart!! Serberen er endelig ofret, Idretsforbundet puster lettere ut, for nå kan de slippe å ta opp diskusjoner om alle de norske utøvere med påståtte EPO i blodet fra 1990-tallet, og de sååå «troverdige» norske trenere som uttaler seg sååå riktig om doping, ha ha ha … Petar, hvis han er smart nå, bør aldri tillate disse Dagblad’ – smartinger å intervjue ham, og heller aldri mer snakke med norsk presse (som ellers alltid er «flinke» med sine skriverier om serbere). Dagbla’ – Sæter og «sympatiske» Turid (og Sead!) «har vunnet» denne saken som ikke var no’ sak, kun hevn, fordi de ikke likte trynet hans, og nå er også barna til Turid ferdige med sin kariere i Norge. Smart mor … PS. Jeg kommer ALDRI mer til å kjøpe Dagbla’ noen gang, måtte de gå konk etter denne «saken»!!

 5. Dagladet prøver å redde skinnet… Esten Sæther burde tatt sin hatt og gått. Han misbruker sin makt og den posisjonen han er i som kommentator i en av Norges største aviser. Han viser med sine skriverier at han har for mye forutinntatte meninger og konkluderer før han har undersøkt sakene sine. Til tross for sin alder er han ikke voksen nok til å sitte i den posisjonen han gjør… å få spalteplass når han selv måtte ville i en av landets største aviser… Han er ikke verdig å ha en så maktposisjon når han misbruker den til de grader ikke bare i denne saken, men i mange andre saker.
  Den store feilen Dagbladet med Esten Sæther i spissen gjør er å konkludere med at å forhøre seg om dopingstoffer er ensbetydende med at man da planlegger doping. Men det å forhøre seg om dopingmidlier kan være like viktig for å unngå å komme borti doping. Det er viktig å være orientert om hvilke stoffer som regnes som doping slik at man ikke risikerer som trener og utøver å ta stoffer som kan være i strid med dopingreglementet.
  Horribelt at Dagbadet får holde på som de gjør. Ødelegger fine idrettskarrierer til Vukicevic barna der det ikke har vært fnugg av mistanke om doping. Skamme seg…

 6. Tragisk fallitt erklæring fra Anti Doping og Idretts Norge at de ikke forfølger saken rettslig med tiltale.
  Ingen doping sak må gå ut på dato.

  Den eneste løsning for å bli kvitt dopere og deres bakmenn er å utestenge dem for alltid fra all idrett og organisasjons arbeid med barn og ungdom.

 7. Hva hendte med at bevisene skal være hevet over en vær tvil?
  Nu har jeg ikke satt meg inn i saken,utover litt her og der jeg har plukket opp i avisen.
  Men norge skryter altid over at vi er et fritt og rettferdig land,men samtlige saker lekker ofte etterforskere så my einfo til pressen,at det vil være umulig å finne en nøytral jury.
  Da ender det ofte opp med at personen sparkes(som her)

  • Det er ulike beviskrav ute og går. «Hevet over enhver tvil» = «utvilsomt» (ca. 98% sannsynlig) gjelder i strafferetten, men det er andre regler i dopingsaker. Her skal beviskravet teretisk ligge mellom «utvilsomt» og «sannsynlig», dvs. ca. (98 + 50) / 2 = 74% sannsynlig.

   I sivilrettslige saker er sannsynlighetsovervekt nok (>50%) og det er dette som følges når klubb og forbund forbundet vurderer om de har tillit til Petar Vukicevic.

   Uten håndfaste bevis, vurderer man det som mer sannsynlig at e-postene er ekte enn at de er forfalsket, ergo er det sannsynlig at Petar lyver. Man vil ikke samarbeide med en løgner, og iallfall ikke når han også trolig har et «liberalt dopingsyn», slik Einar Inge Aasen hevder.

   Dette handler altså om svekket tillit og ikke hvor vidt han mest sannsynlig har brutt dopingbestemmelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *