Det er jo bakken som setter rekorden

Aslân W.A. Farshchian, sportsjournalist i VG

aslanfH140Jeg liker verdensrekorder. Å se noen gjøre noe ingen andre har klart tidligere, er en spesiell følelse. Men det er én verdensrekord jeg ikke forstår fascinasjonen for: Hopp.

For strengt tatt er det jo bakken som setter rekorden, ikke hopperen. Johan Remen Evensens 246,5 meter fra 11. februar 2011 kunne ikke blitt satt ti år tidligere. Trolig ikke fem heller. Men da utbyggingen av Vikersund-bakken startet i april 2010, ante man også at det ville bli mulig å slå den daværende rekorden til Bjørn Einar Romøren på 239 meter satt i 2005. Det handlet ikke om at hopperne endelig var gode nok til å hoppe lenger, men at bakken var endelig stor nok til at det kunne settes ny rekord.

TIDENES LENGSTE: Johan Remen Evensen sto på 246,5 meter i Vikersund for to år siden. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/AFP

TIDENES LENGSTE: Johan Remen Evensen sto på 246,5 meter i Vikersund for to år siden. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/AFP

Følg dagens skiflygingsrenn live her!

Gjør svevet til Remen Evensen ham automatisk til en bedre skiflyver enn Romøren? Eller Toni Nieminen, som i 1994 ble førstemann over 200 meter? Er det noen automatikk i at hoppet var bedre, bortsett fra at størrelsen på bakken gjorde at han kunne sveve lenger?

Prestasjonen til Remen Evensen, og alle som til enhver tid bryter barrierer og hopper lengre enn noen har gjort tidligere, er store, la det ikke være noen tvil om at jeg mener det. Men bakkestørrelsen setter klare begrensninger for hvor langt man til enhver tid kan hoppe. Er ikke bakken bygget for å hoppe 246,5 meter, så kan du heller ikke hoppe 246,5 meter. Selv om du er et unikum av en hopper.

Utstyret spiller også en stor rolle. For mens Vikersund-bakken nå er ytterligere utbygd og det skal være mulig å bryte den magiske 250-metersgrensen der i helgen, tviler rekordholder Remen Evensen på at det skjer. Det internasjonale skiforbundet endret utstyrsreglementet før årets sesong og har gjort hoppdressene mer tettsittende. Det igjen gir mindre oppdrift.

– Med de nye dressene kan det bli uforsvarlig å prøve seg på 250 meter, sier rekordholderen.

Og hvis det å sette verdensrekord egentlig bare handler om at det legges til rette for det med utstyr og bedre bakker, hva er da poenget?

14 tanker om “Det er jo bakken som setter rekorden

 1. Wow, har aldri tenkt over at bakkestørrelsen faktisk setter begrensninger for hvor langt man kan hoppe. Så du mener altså at man aldri kan slå denne verdensrekorden i f.eks Holmenkollen eller i bakhagen min?

  Utrolig interessant og informativ artikkel. Jeg føler meg som Neo i the Matrix når han åpner øynene for første gang.

 2. Har du noen gang sett et hopprenn? Tullete artikkel. Kan si det samme om skøyting også, siden enkelte steder har bedre is enn andre. Er det da isen som setter verdensrekorden? Er det vinden som setter verdensrekord på 100m?

 3. Jeg hadde helst sett at VG publiserte mer informerte kommentarer enn dette. Det er dumt å se gode hoppere bli desavuert på denne måten. De sammenligningene som trekkes her er ganske irrelevante. Utstyr og hoppbakker legger selvsagt til rette for lange hopp, men når det kommer til stykket hjelper det lite dersom hopperen ikke er dyktig nok. Verdensrekorder handler om å hoppe lengst mulig ned i verdens lengste bakke, og der hopper verdens fremste hoppere lengst.

 4. Helt håpløs argumentasjon.
  Hva med verdensrekorden på 500 meter på skøyter ? Utstyr, innendørs i forhold til før da man gikk utendørs…… Hva med rekordene i friidrett ? Det har skjedd utvikling i hoppsporten som det har gjort i all annen idrett.
  Remen Evensen har hoppet lengst på ski, og har dermed verdensrekorden. Punktum.

 5. Er dette en fleip?

  Selvsagt må man ha en bakke som er stor nok, men det er jo hoppern som setter rekorden.
  Det er like usakelis som å si at det er skia, buksa, støvlene, eller sokkene som setter rekord.

 6. har lite tro på arrangørene i Vikersund når det gjelder fart i overrennet!
  Det blir nok mange skuffede tilskuere inkl undertegnede som velger bort vilersund neste gang…

 7. Jeg skjønner poenget ditt, men det samme kan sies om for eksempel fotball og prestasjonene til Messi. For noen år tilbake ville det ikke vært mulig. Bedre sko, baller, trening, kosthold, flere kamper etc. Rekorder er ubetydelige. Resultater er det som teller, og det har det alltid gjort.

  Det betyr lite at Remen Evensen har hoppet lengst i verden. Det som betyr noe er om han vant rennet.

  Det betyr lite at Messi har scoret flest mål i et kalenderår. Det som betyr noe er trofeene.

 8. Har aldrig hoert om en hoppbakke som har hoppet 246.5 meter. Men jeg vet Johan R. Evensen har hoppet 246.5 meter.Punktom fra min side.

 9. Tragisk maktkamp! Det er en grunn til at man ikke får hoppe noe lenger. Med Gabrijel Gros fra Slovenia i jurien så vil det alltid bli dårlige renn/fart i Vikersund. Han kommer jo fra landet som har Planica. De er jo den største konkurrenten til Vikersund. Han ønsker derfor at rennet skal bli så dårlig som mulig!

 10. Selvfølgelig må man hoppe i verdens største bakke for å sette verdensrekord, men bare den som hopper lengst i bakken får verdensrekorden…
  Ellers er det vel mange rekorder som er avhengig av utstyr og forhold. Hva med fartsrekorder i bil, båt, fly. Det er ikke nok med en god utøver, man må også ha det beste utstyret.

 11. helt enig med siste innlegg, MEN: hoppsporten generelt lider av urettferdighet knyttet til uregjerlige vindforhold. Som en moderat hoppinteressert synes det på meg at vinden alt for ofte frarøver den beste hopperen seieren – et poeng som Skeie & Co kommenterer flittig. Meget demotiverende, og nærmest irriterende å høre på, forresten, Dessverre for sporten er det ikke her snakk om feilbergening av forholdene eller feil valg av utstyr osv. Men nei – en stor LOTTO faktor preger resultatene i hoppsorten.

 12. akademisk tull!? Er det ikke å forvente i en sportsgren at det er den dyktigste og ikke den heldigste utøveren som vinner? Også i dag hørte vi til kjedsommelighet at Skeie & co påpekte vindforholdene, og dermed gjenta leksa om at skihopping er et lotteri pluss en del hopp-prestasjon. Skal dette få preg av idrettdskonkurranse bør kommentatorene fokusere på utøverens prestasjon på hoppkanten, under svevet og i nedslaget, og langt langt mindre på vindforhold. Men, sannsynligvis er det nettopp slik at vinden er helt sentral, og dermed er man tilbake til et lotteri. Noen må finne ut en måte å utgjevne de varierende vindforholdene i en hoppbakke. Jeg er overbevist om at det finnes måter å få dette til på, om man setter nok inn på å få det til. Bare på den måten vil dette bli en rimelig rettferdig idrett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *