Nå er luksusproblemet synlig for alle

OLSENBANDEN JUNIOR: Egil Olsen, her på trening i Cape Town, plukker mange unge spillere. Foto: Øyvind Brenne

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett.

U21-landslaget  forbereder seg til et sjeldent internasjonalt sluttspill. Men de beste spillerne får ikke være med.

Årsaken er at de er blitt så gode at landslagssjef Egil Drillo Olsen definerer seks av dem som uungåelige i en toppet landslagstropp.

Samtidig er U21-landslaget åpenbart svekket til den første av sine to samlinger før Norges første aldersbestemte sluttspill siden 1998: Sommerens EM.

I dag plukket Drillo ut Håvard Nordtveit, Magnus Wolff Eikrem, Markus Henriksen, Håvard Nielsen, Vegar Eggen Hedenstad og Joshua King.

– Jeg kunne nesten tatt ut et helt A-landslag med U-spillere. Jeg kunne tatt ut i hvert fall to, tre til, sa Drillo på pressekonferansen, og siktet sannsynligvis til i første rekke Valon Berisha og Fredrik Semb Berge.

Allerede har Drillo og U21-trener Tor Ole Skullerud varslet at noen av profilene under 23 år vil komme til å måtte droppe EM.

Problemet for Norge er at UEFA på klønete vis har satt opp EM for U21-lag samtidig som A-landslaget spiller bortekamp mot Albania. Og da ryker ikke bare én, men mest sannsynlig to gruppekamper for de beste norske U21-spillerne. Dermed må Norge ta et valg om å prioritere, og på Ullevaal i dag fastslo toppfotballsjef Nils Johan Semb at spillere bør starte for A-laget, eller spille en betydelig rolle, for at det skal være verdt å droppe U21-landslaget.

For Tor Ole Skulleruds menn, som har klart bragden å komme til EM som bare ett av sju andre land i Europa (Israel automatisk kvalifisert som vertsnasjon), er det naturligvis svært synd. Sjansene til suksess i Israel minker selvsagt mye uten de beste spillerne. Samtidig er pyramiden i landslagsfotballen klar på at A-laget prioriteres så lenge et seniorsluttspill er innen rekkevidde. Et sluttspill i Brasil i 2014 er en folkefest for hele landet. U21-EM i sommer er forbeholdt de fotballinteresserte.

Drillos uttak i dag var lite overraskende, med bare tre spillere over 28 år, men det er åpenbart at landslagssjefen ikke ble superimponert over noen under januarturneen til Cape Town og Ndola tross gode resultater:

Tore Reginiussen, som meldte forfall, er inne i troppen, mens ingen av de nye som fløy over nesten hele kloden kom med nå.

Det betyr at Mohammed Fellah viste seg for lite frem, at Drillo så at Erik Huseklepp er langt unna toppform og at Yann-Erik de Lanlay og Marcus Pedersen trenger tid for å bidra på høyeste nivå. Mest overraskende for meg er det at André Hansen fra Odd er erstattet av Moldes Espen Bugge Pettersen – som vel risikerer å bli 3. keeper i Rosenes By med gode Ole Söderberg og cuphelten Ørjan Nyland som konkurrenter om plassen.

Med Espen Ruud og Daniel Braaten utelatt på grunn av karantene mot Albania, tror jeg Drillo tenker slik mot Ukranina (4-5-1) i februar: Rune Almenning Jarstein – Vegar Eggen Hedenstad, Brede Hangeland, Vegard Forren, John Arne Riise – Tarik Elyounoussi, Markus Henriksen, Håvard Nordtveit, Ruben Yttergård Jenssen, Håvard Nielsen – Moa.

Et lag med fire U-spillere fra start og med det selvskrevne våpnet King på benken. Joda, det har virkelig kommet opp en ny generasjon gode spillere i norsk fotball.

Bare så synd – samtidig som det er helt forsteålig – at vi neppe får sett alle i kampen om EM-suksess i sommer.

Synes du Norge burde satset å vinne U21-EM, og heller la A-laget tåle å stille med svakere lag mot Albania? Eller er du enig i strategien nå?

@vgnettbrenne99

22 tanker om “Nå er luksusproblemet synlig for alle

 1. Er helt klart enig med landslagsledelsen i at A-laget må prioriteres i Juni. Mulig VM-sluttspill i Brasil går foran alt! Men det er synd at ikke unggutta får stilt med sitt sterkeste lag i Israel. Vi kunne slått meget godt fra oss med alle tilstede der nede hele turneringen.

  Forhåpentligvis klarer vi uansett sjongleringen, og får med oss noen resultater de to første kampene i U21-EM, men vi bør også være realistiske; Norge som en liten fotballnasjon har ikke samme bredden og utvalget som de andre stormaktene som deltar der nede.

 2. Jeg synes at man helt klart burde satse på U21 EM.

  Med tanke på hva A-laget har presetert over lengre tid, så synes jg man skulle satset på noe som virkelig kunne gjort at Norsk fotball løfter seg betydelig.

  1 borte kamp mot et EM sluttspill. Burde ikke være så vanskelig å velge spør du meg…

  • Taler ikke landslagets prestasjoner nettopp for fornyelse? – altså at det kommer nye, yngre spillere inn i a-landslagstroppen.

  • Nå har det blitt skreket opp om at yngre apillere bør få sjansen på A-laget, og når de kan få sjansen skal de ikke være med? Helt idiotisk.-

   • Det har ikke noe med at de ikk skal få vre med på a landslaget. Det har mer med og satse alt på 1 kort 🙂

    De har jobbet steinhardt for å komme til EM, og nå er det snakk om 1!!! eneste VM kvalik kamp som gjør at man kansje ødelegger sjansen for å gå videre i gruppespillet. Det er det som er tragisk.

 3. Jeg synest det både er fordeler og ulemper ved dette valget. Man hadde selvsagt had større muligheter for og nå langt vist dem hadde spilt for U21 laget og i tilleg fått litt mesterskapsrutine.

  På den andre siden så må jeg si at Norges fremtidige landslag kommer til og lyse med alle disse som ble kalt opp i tillegg til Berisha og Semb. Dette blir utrolig spennende:)

 4. Jeg synes ungguttene skal spille U21-EM selv om de ville fått plass på A-landslagskampen.

  Grunnene er følgende:
  det er bare én kamp i Albania
  vi har gode nok spillere til å slå Albania uansett
  U21 får flere matcher i Israel
  U21 blir mer motiverte i vår når de kan høste lønn for kvalik-strevet og spesielt Frankrike-kampen
  U21 får mesterskapserfaring som vil være meget viktig ved en senere deltakelse på A-nivå
  Israelmesterskapet er et bedre utstillingsvindu for å få dem til mer utviklende klubber enn én kamp i Albania som ingen scouter ser på
  De eldre får Albaniakampen som mulighet til å spille seg inn på laget igjen og det blir sterkere konkurranse om plassene
  Et godt resultat i Israel er bedre for norsk fotball generelt enn et dårlig resultat i Albania, for eksempel som motivasjon for U17/19 osv.
  Det blir flere tv-seere hvis man vet at Norge faktisk sender sine beste spillere

  Selvsagt finnes det motargumenter, men jeg synes at argumentene over tilsidesetter Albaniakampen.

  • Jeg er helt enig. Jeg blir ordentlig provosert over prioriteringene her. Norge skal slå Albania uten u-21 spillerne uansett. Hele Europas store klubber vill jeg tippe er tilstede med speidere og om noen gjør det bra er det ett fantastisk springbrett videre i karrieren. Vi er ikke akkurat gullfavoritter, men med ett toppa lag kan vi gjøre det skikkelig bra. Det har jeg troen på. Hadde jeg vært u-21 spiller selv og vært i Albania hadde jeg hatt mangel på motivasjon når jeg kunne vært ett helt annet sted som hadde vært 10x morsommere.

 5. Utrolig hvordan Drillo NÅ ser behovet for U21-spillere. Man trenger vel bare å gå tilbake ett år hvor ingen U21-spillere var aktuelle for Drillo, og da spesielt Wolff Eikrem som ikke var god nok ifølge Drillo selv.

  • Nå har det blitt skreket opp om at yngre spillere bør få sjansen på A-laget, og når de kan få sjansen skal de ikke være med? Helt idiotisk.-

 6. Utrolig at en meget formsterk Per Ciljan Skjelbred ikke er med i troppen! Helt latterlig faktisk!
  Han har vært meget god de siste 5-6 kampene, og spesielt i helgas kamp mot Nurnberg var han outstanding! Dette bekreftes på Hamburg’s sin hjemmeside på Facebook, hvor flere tusen har stemt han frem som banens beste spiller! http://www.facebook.com/HSV?fref=ts
  Pr dags dato er Skjelbred hakket over mange av de spillerne som faktisk kommer til å være med i Drillo’s startellever i neste kamp… synd men sant!

 7. Syns d helt feil å ta di ut, vis di ikke ska start.. Moa har vært elendig..
  King burde start..
  4-5-1 e et system som ikke funger.
  Ung gutta ha spilt både 4-2-3-1 og 4-3-3 me stor gevinst..
  Så næi heller la di spill på U21 og ta di opp når drillo pg 4-5-1 ha fått fyken. Og fått inn en trener som e villig te å spill angreps fotball..

 8. Siden de beste ikke er med antar jeg at de nest beste er det. Så hvorfor er ikke John Arne Riise med? Han er ikke god nok for det regulære landslaget. Kanksje Drillo mener han er i det tredje beste skiktet. Ikke usannsynlig at han har rett i så fall…

 9. helt typisk at når endelig de yngre spillerne blir tatt ut , så er det galt også. Enkelte leter bare etter noe å kritisere. Kommer aldri til å bli fornøyde uansett hvordan prioriteringene er. Godt Drillo ikke lar seg påvirke av kritikerne.

 10. Dette er rett og slett dårlig timing. Selvfølgelig vil enkelte og sikkert flere av U21-laget over på A-landslaget, men akkurat EM tror jeg de fleste av spillerne på U21 har lyst til å være med på.

 11. Drillo burde tatt inn Ruben Kristiansen istedenfor Riise. Riise skal gi seg etter VM i 2014, sier han, men er han i det hele tatt god nok til å få lov å holde på så lenge? Han er mannen med flest landskamper, ja, men det er jo fordi han ikke har hatt noen særlige konkurrenter, og nå som han har konkurrenter som er, eller kan bli, bedre, så holder Drillo ham inne på laget med klippekort uansett.

 12. De som blir tatt ut av U21 gutta må i hvert fall få spille. Vil vel føles litt surt og sitte på benken på A-laget når man kunne ha spilt U21 EM som mar slitt for å komme til ??

 13. Syns U21 EM bør prioriteres. Er flere spillere fra U21 som kan dekkes opp av andre. I stedet for Nordtveit så kan a laget ta med Tettey. I stedet for Henriksen, så kan a laget ta Gashi. King og Nilsen har vi kanskje ingen gode erstattere for, unntatt Bråten, og kanskje huseklepp kommer i form igjen. Kan kanskje unnskylde at en eller to blir tatt med, men burde absolutt begrense seg!

 14. Høyrde Drillo påsto at det er langt mellom flankespelarar i Norge. Då bør han testa ut Liban Abdi, som gjer det godt i portugisisk toppserie. Hurtig, offensiv og teknisk god og ikkje eldre enn 24 år. Han er i søkelyset hos storklubbane i Portugal, men ikkje god nok for Norge, i følge Drillo…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *