Denne utfordreren så du neppe komme, Riise

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett i Ndola.

(Zambia-Norge 0-0) Med førstevalget John Arne Riise (32) ute tok en av de minst profilerte norske landslagsspillere noensinne sjansen med begge hendene i dag.

Lars-Christopher Vilsvik tok ikke vare på sjansen mot Sør-Afrika, men i dag steg en ny mann frem på venstrebacken: Ruben Kristiansen (24). Han har bare 15 eliteseriekamper for Tromsø, og min påstand er at han – i alle fall før denne samlingen – kunne gått opp og ned Karl Johansgate hver dag hele uken uten at noen hadde kjent ham igjen som fotballspiller.

Men i Ndola, hvor det kom under halvparten av de 40.000 tilskuerne vi forventet på forhånd, stod han frem på en meget solid måte mot de regjerende Afrika-mesterne. Hurtig, kondisjonssterk og det mest gledelige: Ro med ballen og ikke redd for å avansere og se etter kreative løsninger – i en lite underholdende kamp Norge lenge hang godt med, men til slutt skal være glade for at ikke endte med tap.

Mot Ungarn før jul spilte Vegar Eggen Hedenstad en så god kamp av Viasat-ekspert Vidar Davidsen mente han burde overta plassen til John Arne Riise for godt.
Med nevnte Hedenstad mest på benken i tyske Freiburg, har John Arne Riise selv helt uten målfarlighet og med dårligere tempo i Premier League, hatt like sikker plass som alltid de siste årene.

Men Erlend Hanstveit, Marius Johnsen, Knut Olav Rindarøy, Jonathan Parr, Trond Erik Bertelsen og alle andre som har prøvd å ta plassen fra Riise har erfart hvor vanskelig det har vært, og når sant skal sies har ingen kunne true Riise på landslaget siden høyrebeinte André Bergdølmo fra tid til annen prøvde seg i posisjonen.

Og jeg er helt enig med Drillo, som jeg også var med Åge Hareide og Nils Johan Semb: Han har vært vår suverent beste venstreback. Og han er det fortsatt. Rutine og leveransene på landslaget, spesielt offensivt, er det ingen av konkurrentene som truer.
 
Men selv om en enkeltkamp er for lite til å konkludere, er det etter samlingen her i Sør-Afrika og Zambia i alle fall håp om at det kommer en mulig god hverdag på landslaget også etter Riise.

Andre pluss i margen i dag: Fredrik Semb Berge og Espen Ruud. Og at Drillo-flaksen ser ut til å leve i beste velgående også i 2013 er resultatene fra Afrika et godt bevis på.

Mener du John Arne Riise er vår beste venstreback?  Og vil han holde i Brasil om halvannet år – hvis vi kommer dit?

@vgnettbrenne99

24 tanker om “Denne utfordreren så du neppe komme, Riise

 1. Så lenge ingen er desidert bedre enn Riise, mener jeg at plassen er hans. Det er ikke en norsk spiller som har samme rutine som ham. Og en annen sak, tror heller ikke det er en spiller i Norge som spiller med hjertet utenpå drakta som ham når det handler om landslaget

  • Riise har helt klart tapt seg de siste årene, både når det gjelder tempo, plasseringsevne og taklingsstyrke! Hedenstad virket bedre enn Riise da han fikk sjansen. Håper Drillo satser på de nevnte nykommerne i stedet for Riise – det er tid for å si takk for innsatsen til han!

   • Hedenstad fikk sjansen mot mye svakere motstand og hadde ikke mye å gjøre defansivt og bidro bra offensivt. Kan ikke si at Hedenstad skal ta plassen til Riise før han har spilt mot bedre motstand. Over lengre perioder vil Riise spille bedre offensivt og defansivt vil jeg tro, Hedenstad er fortsatt ung og trenger å utvikle seg. Når det er sagt, så tror jeg ikke Riise har mer enn 2-3 sesonger igjen.

  • Ruben Kristiansen er en helt annen spillertype enn Riise, mye bedre teknisk, og raskere. De har begge noe av den samme innstillingen når de er på banen, fandenivoldske og uten frykt for motstanderen, uansett navn eller rykte.

   Kristiansen bør imidlertid spille, Riise er på vei ut og bør benkes til fordel for neste generasjon spillere.

 2. Hva mener du med dårligere tempo i Premier league? Er det en liga som netopp er kjent for høyt tempo og intensitet er det jo netopp PL.
  Rise vil garantert holde om halvannet år, vi snakker om en spiller som nesten aldri er skadet og som fokuserer mye på å holde fysikken. Man må jo ikke glemme at forsvarsspillere som regel har sine beste år når man har passert 30.
  Målfarlighet er viktig, men langt fra et argument mot at Rise ikke har fortjent plassen sin.

 3. Vil ikke påstå at Riise er ute med tanke på at han aldri kunne ha blitt tatt ut til denne troppen, med ute tenker jeg at han er skadet eller i ræv form og at han ikke tas ut av den grunn.
  Ruben Kristiansen tviler jeg personlig er den som tar ifra Riise plassen, har mer håpet på Parr(gjør det bra i Championship) og at Vilsvik tar høyre back, en plass som jeg mener vi ikke har hatt nærheten av internasjonal klasse på siden Vegar Heggem.
  I sitt siste år i FFK håpet jeg at Bertelsen skulle ta et lite steg videre og bli en stor utfordrer til Riise på venstre back men det gikk dessverre ikke slik håpet etter han dro til Viking.

  Ja Riise har vært den klart beste på v.back siden han kom opp til landslaget, men tiden er inne for at noen nye skal ta steget siden Riise er langt ifra så god som han var dessverre.

  • Klarte på et eller annet vis å glemme kansje den beste side forsvareren Norge har idag: Hedenstad.

   Hedenstad burde selvsagt ha en av sideback plassene så fort han er fast på et lag, nå har han hatt noen gode kamper først halvdel av serien så kan håpe at det betyr enda flere kamper for han i siste halvdel.

   Hedenstad er en av få norske som har internasjonalt klasse over seg.

 4. Forsvarsspillere blir ofte bedre med rutine fordi det er en fordel defensivt, ikke minst mann mot mann. Riise ser derimot ut for å bli dårligere og dårligere defensivt. Enda oftere enn før snur han ræva halvveis til og setter foten bak i et latterlig håp om å stoppe utfordreren som runder han lett eller får fritt leide til innlegg. Jeg tviler på at Riise holder plassen til/i et evt. VM. Jeg så ikke kampen i dag, men vet at Ruben Kristiansen har litt igjen å hente både defensivt og offensivt. Men han får allerede gjort veldig mye på høyt tippeliganivå med bra fart og enorm løpskapasitet. Det blir spennende å se om han kan bli den av utfordrerne som tar den snart ledige plassen på venstre back.

 5. Et viktig poeng at Riise har uvurderlig rutine på aller høyeste nivå, med hundrevis av kamper i Premier League, CL-gull osv. Etter en del tull utenfor banen har han etterhvert også vokst seg til en lederskikkelse, som virkelig kommer til syne i straffemålet mot Slovenia.

  Om Riise gjorde det for å lede troppene eller for egen «glory» (eller en blanding), skal jeg ikke påstå, men like fullt er det viktig at så mange som mulig tør gå foran. Jeg ser ikke så mange andre enn Riise og Hangeland i dagens landslag.

  Så er det også viktig å ikke overse feilene hos Riise. Han er svak defensivt og ikke like god offensivt, som han var. Nå spiller han mindre og mindre i Fulham også.

  Tid for et skifte av venstreback?

 6. Ruben Kristiansen var en av banens beste spillere, og har vært meget god i TIL hele høsten. Vi kommer helt sikkert til å se han mer i framtiden! Tror Ruben vil overta backplassen snart!

 7. Ja det va artig at Ruben Kristiansen gjorde det så bra i landskampen,han har jo røtter i ANDØY.Han er en coming man.

 8. Hvordan skrive en blogg om Riises utfordrere uten å nevne Jonathan Parr? Fast på backen i Palace, leverer jevnt over veldig solid!

 9. Liten anmerkning. Ruben Kristiansen har på to sesonger tatt steget fra 3 divisjon i Skjervøy via Tromsdalen og så inn på laget til Tromsø IL. I sin første sesong er han fast på et solid Tromsø lag som tar tredje plass og tapende cupfinalist mot Hødd (lol). All honnør til en hardtarbeidende, ydmyk personlighet.

 10. Mangel på rutine i viktige posisjoner har vært et av de største problemene for landslaget de siste mesterskapskvalifiseringene, og vil antageligvis bli det igjen når vi om en del måneders tid må innse at vi går glipp av nok et mesterskap. Per nå er det i mine øyne kun 3 norske spillere som både har den nødvendige rutinen fra spill på høyt nivå uke etter uke over lang tid og er gode nok til å vurderes i landslagsdiskusjonen. Disse 3 er Riise, Hangeland og Braathen (kan vel diskuteres om han hører til her, men tar han med under tvil). Om vi skal ha noen som helst sjanse til å kvalifisere oss er vi avhengige av rutinen disse 3 kan tilføre. Å ha noen så erfarne spillere i laget kan bidra til å gi hele laget en boost og økt trygghet, noe som ikke bør undervurderes. Riise spiller ikke bare fordi han er Norges beste venstreback, men også fordi det at han spiller kan gjøre andre spillere på laget bedre. Derfor er det i mine øyne ikke et tema engang om Riise skal ha venstrebacken enn så lenge, han er for viktig for laget per nå. Det er nok sannsynlig at Brasil-VM blir hans siste mesterskap om vi kommer oss dit, men da kan heller diskusjonen om hvem som skal ta over etter ham tas etter det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *