Snakk om respekt – ikke utestengelse

Diskusjonen etter den siste knockouten i norsk ishockey burde dreie seg om gjensidig respekt. Ikke hvor lang straff overfallsmannen bør få.

SKADET: Eirik Skadsdammen gikk rett i isen etter å ha blitt taklet av Kiel McLeod torsdag. Foto: TV2

Øystein Jarlsbo, journalist VGsporten

I gamle dager var det en hard tre eller glassfiberkølle i ryggen eller nakken som voldte skade – ofte whiplash – og medførte ramaskrik.

Nå er det større og mye sterkere spillere, regelendringer for å «beskytte» de tekniske stjernespillerne og høyne underholdningsverdien, som forårsaker de stygge scenene.

Men dette er ikke de viktigste årsakene til den siste i en lang rekke torsdag: Frisk Asker-spiller Kiel McLeods hodeløse «takling» av Storhamars Eirik Skadsdammen.   

Den viktigste er mangel på gjensidig respekt. Kiel McLeod (106 kilo/197 cm) utviste total mangel på det da han så at Skadsdammens oppmerksomhet var rettet motsatt vei av hans, stoppet brått og plantet skulderen i kjaken på Hamar-lagets «gentleman».

Det var en såkalt blindside-takling. Uttrykket hentet fra bilkjøringens dødvinkel eller «blind spot».

Det var som om Cecilia Brækhus skulle slå ut sin motstander etter at dommeren har sagt «break». Eller Messi kaste seg uten motstanderbein i nærheten og dommeren – fra en blindsone – belønne ham med straffespark i Champions League-finalen.

Det er ikke fair play. Det er slik man ikke gjør. Det er juks; juksemakeren blir belønnet på bekostning av en forsvarsløs motstander.

Eller som Spartas landslagsspiller Niklas Roest @NiklasR28 skrev på Twitter: «Skal være lov å spille tøft. Men må ligge en felles respekt for hverandre til grunn.»

Det var det Storhamar-leder Svein-Erik Edvartsen og Frisk-leder Tore Jobs skulle «kranglet» om med en gang torsdag. Ikke om hverandres status og posisjon, eget rykte og renommé – men om spillernes holdning (kall det gjerne moral) og egne holdninger (kall det gjerne moral).

Vil de som (profilerte) ledere av norsk ishockey vedkjenne seg en sport med utøvere som mener at motstanderen står lagelig til for hogg og «gjerne for meg» kan ende sine aktive dager med kraniebrudd og livslang migrene?

Jeg tror ikke det. Fordi det ved nærmere ettertanke ikke bare truer deres eget levebrød. Det kan også medføre at sporten de angivelige elsker igjen havner i bakgården den kommer fra, nå i disse pre-Idrettsgallaen dager der det føres seriøse diskusjoner om landslaget, landslagstreneren og Patrick Thoresens priskandidaturer.

På den annen side er det heller ikke fair å henge ut kanadiske McLeod, selv om han 9. oktober gjorde det samme mot Vålerengas landslagsspiller Morten Ask – som fra sin blindside gjorde det mot eliteseriens toppscorer Christian Dahl-Andersen tre dager tidligere.

Eller Sparta-spiller Mats Webergs «takling» av Vålerenga-backen Anders Hilt Jørgensen i november (Weberg utestengt seks kamper).

Alt for mange gjør det, og ofrene for feigheten er alt for mange. De blir henvist til tribunen med hjernerystelse, eller tvunget til å legge opp – som Storhamar-backen Mikael Tjällden for syv år siden (han hadde riktignok pucken, men det var respektløst av Nervik å gå inn med så stor fart og hoppe).

Umiddelbart er det til skade for gjerningsmann og offer. I et litt større perspektiv for klubbene og sporten: Publikum, rekruttering og inntektene vil svikte.

Derfor bør spillere, trenere og ledere sammen med forbundet endelig gå sammen om en holdningsendring og kampanje, og begynne med si det Vålerenga-trener Espen Knutsen sa til meg i fredag (11.1.12): – Jeg har tatt meg selv i å beskytte egne spillere mot det jeg selv synes er dumt, og kommet med dumme unnskyldninger.

– Ingen er tjent med det. Det er dårlig butikk for alle, sier Shampo.

Han mener også at spillerne som bevisst går inn for å skade motspillere -.og sporten –  bør straffes på pungen, med trekk i lønnen.

Slik det praktiseres i NHL, der de vet hvor brødboksen står. Tenk hvor mye penger klubbene i NHL tapte i publikumsinntekter på at superstjernen Sidney Crosby ble satt på sidelinjen nesten for evig og alltid etter blindside-taklingen i «klassikeren» Pittsburgh Penguins vs Washington Capitals for to år siden.

Spillerne må være seg sitt ansvar bevisst. I dette tilfellet spilleren som skjønner at han kommer fra blindsiden.

 

 

 

 

 

En tanke om “Snakk om respekt – ikke utestengelse

  1. Takk for godt og nyansert innslag. Her Øystein.. Du har fått med alle de taklingene vi har diskutert på supporter siden. Mange av oss hyler om stygt eller ikke, hvor mange kampers karantene osv. Jeg tok også frem holdninger blant spillerne/klubbene. Fokuset må bli enda tydeligere på holdning. Fair play. Har selv satt pris på en god Open-ica hit.. De så vi flere av Frisk spillerne få smake i Torsdagens kamp. Det ble ikke gitt noen utvisning for dette. Men ingen ble skadet heller. Det er derfor denne saken blir Sååå voldsom tror jeg. Om Skadsdammen hadde gått av uten problem med balansen, blod etter kuttet han fikk pga. Hodets møte med isen.. Ja da hadde dette sett ganske annerledes ut i media.. Alle som elsker denne sporten, setter pris på en god takling. Er uenig i en ting du sier og det er høyde/kg… Han bøyer seg faktisk litt også får å møte skulder mot skulder. . De store gutta kan ikke slutte for at de mindre gutta ikke skal slå seg.. Kanskje jeg rett og slett må innse at Open-ice hit, må bort fra sporten så får vi ta det derfra.. Video dømming , Video, video, video.. Da hadde lagledere og alle oss som sitter her å kommenterer sloppet dette.. Blitt ferdig før kampen var over.. Dommerne sloppet alle kommentarer/tillrop.. !! Feil straff under kamp er jo døden for et lag som kjemper. Eks. Er U18 jenter som fikk en sur 4 plass, pga Japan som fikk godkjent et mål som gikk i stolpen. Tirsdag 8/1 fikk Frisk nr.64 5+vd. Om Lillehammer hadde snudd dette og vunnet hadde det vært tragisk for sportens dommere nok en gang.. Denne taklingen ble sett på som helt fair. Og LIK spilleren så t.o.m at det var hans egen skyld. Det var det ingen som sa under kampens hete. Er Dette fair play?? Mange ting å si om holdninger.. Fair play går på ærlighet også. Ikke bare snillere taklinger … Filming er et varemerke spillere som ASK i VIF kunne klart seg uten !!. Fair play???

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *