Det skulle ikke være mulig

 

Av Øyvind Herrebrøden, journalist i VG

Spør hvem som helst over 40 år med en viss fotballinteresse om vedkommende trodde Gerd Müllers to målrekorder fra 1972 og 1973 noen gang ville blitt slått.

– Nei, er jeg sikker på de fleste vil svare, iallfall inntil for en måned eller to siden.

Men nå er altså to av fotballens «umuligheter» blitt mulig. I løpet av 221 dager. Først pulveriserte Lionel Messi (25) rekorden til Gerd Müller for antall klubbscoringer på én sesong. Tyskeren scoret 68 mål i 1972/73-sesongen for Bayern München. Messi kom, så – og høynet til 73 Barcelona-mål i 2011/12.

Og i kveld, søndag 9. desember: To scoringer på 24 minutter, fire dager etter at han med skade ble trillet ut på båre mot Benfica, er Messi kreditert 86 mål i kalenderåret 2012. Müller hadde 85 i 1972. Nå forsvinner enda en Müller-rekord.

Men det skulle altså ikke gå an. Gerd Müller var måltyvenes måltyv. Fotballen har neppe sett en mer rendyrket art av goalgettertypen. «Kleines, dickes Müller» (Lille, tykke Müller) var ekstremvarianten av Ruud van Nistelrooy, for å ta en slags moderne referanse. Landslagsstatistikken hans forteller alt: For Vest-Tyskland scoret Müller 68 ganger. På 62 kamper! Der kommer selv Messi til kort med 76 kamper og 31 mål for Argentina.

Det virker også som det eneste. Lionel Messi skriver om fotballhistorien nesten hver gang han spiller fotball. Og han er fortsatt bare 25 år.

Også Barcelonas klubbrekord i antall scoringer har den vesle argentineren rappet fra César Rodríguez (232 mål). Det skjedde i mars. Jeg fikk møte Messi på en presseseanse i november 2011 og da ble klubbrekorden brakt på bane. Fra sitt vesle podium fastslo Messi foran oss 13 journalistene at han regnet med å ha «tid nok» til å slå avdøde Césars rekord. Kanskje litt utypisk svar fra den sjenerte og stille argentineren. Men Messi er ikke typen som lyver. Han scorer.

Les også: Slik ble den minste aller størst

VGTV: Se rekordmålet

20 tanker om “Det skulle ikke være mulig

 1. Fantastisk prestasjon av Messi! Han er uten tvil en av de beste fotballspillerne noen sinne.Men et lite spørsmål.. Hvor mange kamper har Messi spilt denne sesongen i forhold til hva «Der Bomber» spilte i sitt rekordår? Hadde vært morro å fått sett oversikten 🙂

 2. Helt klart den største fotball spiller verden har sett . Jeg så Maradona mot Norge 1986 . Da sa jeg : For en spiller. Nå sier jeg om MESSI : Gud for en spiller , trollmann.

 3. Ta ihvertfall med at Messi spilte flere kamper enn Müller. Statistikker lyver 90% av gangene fordi de begrenses for å få det resultatet man vil ha, synes flere mål på færre kamper er mye mer imponerende.

 4. Han møter jo stort sett ikke annet enn puddinger. Han han nå enda møtt litt kvalifisert motstand så kunne vi kanskje sammenligne med størrelser som Maradona eller Pelé.

  • Du vet at Maradona spilte mange av kampene sine for Napoli, i den italienske serien? ikke noe bedre forsvarsspillere der da en i Spania nå.

   Dessuten spilte han for Argentina, som heller ikke møtte så altformange gode forsvarspillere.

 5. Såklart fantastiskt av Messi, men det ingen snakker om er antallet kamper som Messi har hatt på og «knuse» rekorden. For ikke å nevne at han har ett helt Barcelona som spiller han god.

  • Husk at Bayern München, der Müller spilte, vant Serievinnercupen tre år på rad fra 1974 til 1976. Vest-Tyskland vant EM i 1972 og VM i 1974. Liten tvil om at Müller også hadde gode lagkamerater rundt seg. Messi har seks eller syv flere kamper enn Müller.

 6. Ikke for å tråkke på Messi sin prestasjon, men med tanke på cuper, CL o.s.v så har vel Messi adskillig flere kamper enn hva Gerd Müller hadde for 30 år siden??

  • Müller hadde sine 85 mål på 60 kamper. Messi har 66 eller 67 kamper (litt forskjellig informasjon her, har ikke talt over selv).

 7. Messi har spilt noen få kamper mer enn hva Muller gjorde MEN når Muller tok rekorden da skorte han 12 mål i en treningsturnering som ble og tatt med i beregningen så å si at rekorden til Messi ikke er like imponerende pga. kamp forskjellen det blir for dumt!

 8. Det er ingen tvil om at Müller sin rekord var fantastisk, men at Messi har gjort det enormt bra er ingen tvil. Du kan jo ikke sammenligne fotballen fra 72 og idag. Se bare på hastigheten på dagens fotball. det som gjør Messi så unik i mine øyne er personligheten ved siden av å være en mål garantist.

  Ingen stjernenykker, jordnær fyr som aldri tar av. Derfor kommer han alltid til å bli verdens beste spiller og Ronaldo aldri.

 9. Tror ikke Messi hadde klart det samme i PL som han gjør i Spania! Hadde vært artig å sett han spille i PL.
  Holder fast ved at jeg synes Ronaldo er en bedre spiller som har gjort det kanon bra i PL og nå i Spania.

  Men uansett en utrolig bragd av Messi

 10. Imponerende av Messi. Er ikke helt fornøyd siden han har det ene målet mot Athletic Bilbao, som kan diskuteres.
  Skal også nevnes antall kamper av Leo og Barca, men Müller spilte også denne turneringen mot 3.- og 4.divisjons lag for å skape blest om EM, om jeg ikke tar helt feil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *