Island-Norge og veien videre

Av Øyvind Herrebrøden, journalist i VG

REYKJAVIK (VG Nett) Det er natt i Norge, sen kveld på Island (to timer bak) og Norge har tapt med to mål i en kvalikstart for første gang siden høsten 1998.

Den gangen endte det slett ikke galt: Norge kom seg likevel fint til EM i 2000 etter 1-3 for Latvia på Ullevaal (!) i første kamp. Men den gangen ble den pinlige åpningen av daværende landslagssjef Nils Johan Sembs mannskap etterfulgt av 15 strake kamper (både kvalik og privat) uten tap. Deriblant ni seirer på rad.Seiersrekke-rekord for det norske A-landslaget. Selv ikke Drillos generasjoner før Semb klarte det.

Og det spørs om Drillos generasjon nå er i stand til å gjøre det samme. I kveld nektet landslagssjefen å kalle dette marerittstart, lagkaptein Brede Hangeland tar til motmæle når han får spørsmål om Island var bedre.

Litt tall fra kampen: 4-3 til Norge på VGs sjansestatistikk. To av dem til innbytter Joshua King (offsidegoalen ikke inkludert). 11-4 i cornere i favør Norge. 53 prosent ballbesittelse hos Norge. Men 2-0 til Island i scoringer.

Med fokuset på tvekampen mellom de to norske landslagskeeperne, som startet idet Rune Almenning Jarstein gikk på et par smeller mot Hellas i august, etterfulgt av en «kjekkasmelding» av Espen Bugge Pettersen rett etterpå, var det typisk nok en keepersituasjon på 0-1. Kjetil Wæhler var klar i mixed zone: Bugge burde vært ute og tatt innkastet fra Island-kaptein Aaron Gunnarsson. Det skapte en geysir av kaos i Norges forsvar. Ingen nordmann tok ballen, bare Kári Islending. Og Arnason flikket ballen i mål og forlenget den norske keeperdebatten helt frem til Slovenia på Ullevaal tirsdag. Minst.

Matchen endret karakter med 0-1. For Norge var positive så lenge det sto 0-0. Elyounoussi og Eikrem hadde fine kombinasjoner med hverandre og John Arne Riise. Trolig en venstreside som bør fortsette mot Slovenia, selv om de ble mye mer anonyme etter pause. Daniel Braaten var spillesugen og positiv. Men om keeperdebatten fortsetter, gjør midtbanediskusjonene det samme. For Drillo sa følgende på en kort pressekonferanse på Laugardalsvöllur i kveld:

– Vi har et titalls spillere som er omtrent like gode. Fremdeles blir det en utfordring å ta ut de rette spillerne i midtbaneleddet.

Det blir spennende å se hva han gjør. Slovenia på Ullevaal bør passe Magnus Wolff Eikrem bedre enn Island på Laugardalsvöllur. Vi får se. Eikrem får – som de fleste andre på Norge – 4 på VGs spillerbørs. Kanskje greit oppsummert. Ikke direkte dårlig, men…

Uansett, vår BB: Gylfi Sigurdsson, Islands nummer 10 – både på trøyen og posisjon på banen.

1. Hvordan vurderer du Norges åpning?

2. Bør Drillo bytte keeper?

3. Og tror du landslagssjefen beholder midtbanetreeren med Nordtveit/Eikrem/Bjørn Helge Riise?

17 tanker om “Island-Norge og veien videre

 1. nå er det på tide at fotballforbundet får bort drillo—og semb.
  har ikke norge hatt gode spillere på 90tallet har resultatene vært som i dag,
  drillo har ikke peiling i det hele tatt. lytt på hva tyske trenern sa etter den gode norske åpningen av siste em-kvalik. norge kommer aldri til em sa han. tenk nytt norge.

 2. Jarstein er bedre enn Bugge på ALLE OMRÅDER. Bare opportunisme av Drillo å ta ut Bugge pga av Hellas-tabbene. I analysen er det viktig å ta med at Norge har hatt ekstrem flaks i en rekke kvalikkamper, vi har ofte hatt pott tette forsvar og en Carew på topp som har reddet Norge en million ganger. Denne gangen hadde vi ikke flaks, forsvaret var åpent som en låvedør og altså ikke Carew, som må kalles inn. Dessverre er han også Utrent bedre enn alle i det norske angrepet. MOA er oppskrytt. Har sjelden prestert på landslaget. OG er nå ute av form. KING kan bli reddende engel etterhvert, men VM-kvalliken er tapt for Norge. Vi er altfor dårlige. Må bygge opp et nytt lag. Om 4 eller 8 år kan vi kanskje håpe på et under. Men Island-resultatet er bare et speilbilde av den norske ligaen og elendig norsk treningskultur. Der har vi mye å lære av Island og de fleste andre land. Hva driver ledelsen i Norsk Fotballforbund med? De må enten vurdere sin stiling eller fornye norsk fotball kraftig, men jeg tror ikke de har forstått problemene i dybden.

 3. Det eneste positive med Norge var innhoppet til Joshua King. Tarik var vel også ok.
  Dommeren ødla mye spill med pirk og rare frisparkavgjørelser, men klarte alikevel ikke å blåse for klar straffe til Island. Nei dette var tynne saker. Gratulerer Island.

 4. Skjønner ikke hva Bjørn Helge Rise gjør på landslaget han har ikke klart og etablere seg i noen utenladns klubb,kom tilbake til Lillestrøm som er dårlige i år dermed ingen ting og vise til hva med en Kristian Grindheim han må jo være bedre jeg tror ikke Drillo liker han dermed ute av laget.

 5. Hadde sett frem til kampen. Men konklusjon er: Norges lag pr.dd
  har ingenting i VM og gjøre. Vi kan både kritisere og rose enkel personer , men det blir ikke bedre av det. Enkelte har nok sittet forlenge ved «RORET»…..tenke nytt.

  MEN LYKKE TIL VIDERE FOR LANDS LAGET!

 6. Ble skuffet over åpningen i VM-kvaliken.
  Fullt fortjent seier til Island.
  Jarstei bør komme tilbake i mål mot Slovenia.
  Hverken Nordtveit,Eikrem eller B H Riise hadde noen stor kamp i går,men det er ingen norske midtbanespillere som utmerker seg for tiden,dei er nokså jevngode alle sammen,så det er nesten det samme hvem som spiller.
  Og King bør inn på spissplassen i neste kamp.

 7. Mens de fleste land ansetter trenere av noe kaliber, holder Norge seg med en pratmaker
  som på alle måter er utgått på dato, etter den Gregorianske såvel som den Julianske kalender i tillegg Mayaenes!

 8. Alle har vi en mening og min er at vi har en del spillere på laget som spiller under pari. Nå tenker jeg ikke kun på denne kampen, men flere kamper, der flere av våre såkalt beste spillere har hatt fast plass. Om vi ser på resultatene når Norge slipper inn mål, kommer ofte innleggene til målene mot Norge fra venstre siden, og våre s.k. gode midtstoppere glipper i markeringene. Mange ganger har Hangeland ikke vært der han skal være fordi han må dekke opp for en lagkompis som er på etterskudd, J.A. Riise. Den norske venstre siden har fungert dårlig over lang tid. J.A.Riise er fantastisk offensivt våpen, men åpner et stort rom for overganger til motstanderlagene som stadig har straffet det norske laget. Likedant er det på motsatt side, men der er de flinkere til å demme opp for overganger. Å tro at norske spillere er noe, og at laget er noe når de spiller på reservelag, og langt nede i PL, da bør man heller plukke fra øverste hylle i norsk lag hvor de spiller aktivt. Det var noe av det morsomste med Hareide, han plukket spillere fra de beste lagene i norsk serie. Hva gjør Drillo, har med en fra Molde, flere fra Rosenborg og en fra Haugesund. Han burde se på Strømsgodset og Molde og Tromsø, og kvitte seg med reservelagsspillere fra Fulham og United

 9. Hvem som står i mål og gjør tabbene er vel ett fett. Norge er blitt flinke til å gi bort billige mål.
  Forsvar inkl. keeper har prestert for dårlig over lang tid. Kanskje vi bare skal gio pp kvaliker på en stund og satse på de yngre spillerne nå? Hangeland ,Riise, Wæhler er for gamle og ikke gode nok lenger. Sats på King, Eikrem, Yttergård-Jensen, Elyonussi bl.a.
  Og Drillo er kanskje heller ikke rett mann??????

 10. Drillo har vært en tragedie for norsk fotball i all tid og satt oss langt tilbake. Hans fotballfilosofi deles kun av Semb. Vi er ikke bedre enn det som vises. Fjern Drillo så snart som mulig og bruk den tiden som er nødvendig til å bygge opp et nytt landslag som ikke har opplevd hans drepende fotball.

 11. Jeg hadde gledet meg til kampen, og alt så lovende ut. men så ble vi avkledd på nytt. Det er mange problemer knyttet til det norske laget. Vi har ikke noen keeper vi kab stole på, midtbanen består av mange halvgode spillere og vi har ingen målfarlig spiss. Men verst i går: Trøstesløst spill i midtforsvaret! Jeg mener at Per Mathias må ta over umiddelbart, og han må få tid til å bygge opp et nytt lag. Av de spillerne som var på banen i går, hører kun Nordtvedt, Wolf, Tarik, King og Moa hjemme i troppen. Og Moa bare i et system som inne- holder to spisser. En ting er jeg sikker på: Vi kommer ikke til Copacabana med Drillos forelda tankegods!

 12. Drillo er nok rett mann. Må spille enda mer kynisk skal vi kvalifisere oss til vm. Har ikke spillere til og dominere/spille fin fotball, ligge bak og ta kontringer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *