Drillos «umulige» laguttak

Av Øyvind Herrebrøden, journalist i VG

REYKJAVIK (VG Nett) På vei inn på Laugardalsvöllur var det regn og sideveis vind. Da treningen startet, brøt solen gjennom skylaget og plutselig var det 12 trivelige grader. Men heldigvis slipper vi å diskutere været.

For før Island-Norge i VM-kvalifiseringen handler alt om laguttaket. Som alle har en mening eller spådom om. Men som ytterst få, utenom landslagsledelsen, vet hvordan blir.

Det er nytt. Siden Egil Olsen overtok A-landslaget i januar 2009, har startelleverne i de viktige kampene ofte vært gitt, med unntak av noen få plasser i noen få perioder. Nå sier selv landslagssjefen at spørsmålstegnene rundt laguttaket er sjeldent mange.

Fra det som blir Norges benk på kamparenaen i Reykjavik i morgen, skrives disse linjene. Når Norges 70 år gamle landslagssjef setter seg på en av de to benkeradene her i morgen, har han visst hvilke 11 han starter med i over et døgn allerede. På gressmatten foran varmer landslaget opp. Ut fra de 30 minuttene mediene kunne se i formiddag var det umulig å bli klokere.

Men disse tror jeg er sikre på laget:

Tom Høgli (høyreback), Brede Hangeland (midtstopper), John Arne Riise (venstreback), Håvard Nordtveit (anker), Tarik Elyounoussi (ving) og Mohammed Abdellaoue (spiss).

Det snakkes om et skifte på keeperplassen etter at Rune Almenning Jarstein var under middels mot Hellas sist. Men det skal sies at en av Jarsteins største beundrere heter Frode Grodås, det har han vært i mange år, og landslagets keepertrener er en mann Drillo lytter til. Men Espen Bugge Pettersen venter utålmodig på sin sjanse. Den kan komme nå.

Det virker mer sikkert at Bjørn Helge Riise går inn på laget. Midtbanetrioen sentralt mot Hellas på Ullevaal i august ble delvis avslørt av tempoet. Lillebror Riise flytter bena både fort og mye. Ifølge Drillo er han best som indreløper når han starter med fem på midten. Og systemet kan ikke bli annet enn 4-5-1. Drillo prøvde seg med fire midtbanespillere borte mot Island i forrige VM-kvalik høsten 2009. Eidur Gudjohnsen fikk mer plass enn han omtrent hadde fått om han hadde trent på Camp Nou alene. Trolig stiller Island med eks-Viking Birkir Bjarnason (Pescara) og Spurs-proffen Gylfi Sigurdsson på topp.

Begge er mer mellomromsspillere enn typiske spisser og vil trolig droppe ned i området mellom Norges forsvar og midtbane.

Om lillebror Riise brukes som indreløper eller høyrekant, er et annet spørsmål. Med Riise på kant får i så fall Drillo en løpssterk, litt mer stasjonær breddeholder, som et fint stykke til gjennombruddshissige, hurtige Elyounoussi på motsatt. Espen Ruud kan vurderes som høyre kant, men han spiller kun back i klubben Odense om dagen. Det virker tvilsomt. Langt mer naturlig er det å kjøre inn Crystal Palace-proffen Jonathan Parr på venstre ving – og Tarik på høyre. Parr spiller stort sett i Crystal Palace (noe Drillo er opptatt av), og da Morten Gamst Pedersen var skadet i fjor høst (hjemme mot Island), var Parr mannen Drillo satte inn.

På papiret kan Alexander Tettey (vraket fra troppen mot Hellas) ligge bra an på grunn av fysikk og aksjonsradius, som trengs mot borte Island. Men han har ikke spilt, verken for Rennes eller Norwich, etter ligastart. Mer naturlig er det at Markus Henriksen spiller på den ene indreløperplassen. Det spørs i hvilken grad Magnus Wolff Eikrem rakk å overbevise Drillo med sitt gode innhopp mot Hellas sist. Eller om Island borte er kampen for Eikrem fra start.

Kanskje blir trioen Henriksen, Nordtveit og Bjørn Helge Riise Drillos valg. Men Eikrem er ikke langt unna Henriksen.

Midtstopperplassen ved siden av Brede Hangeland er ledig. Den spår jeg Kjetil Wæhler får. Drillo må ha hatt en klar tanke med å hente veteranen på 36 år tilbake i troppen.

Og hva med Joshua King? Ifølge rapportene dominerte han mot Island på samme bane for nøyaktig ett år siden – som U21-landslagsspiller (ett mål). Trolig kommer han inn når kampen har åpnet seg og når Norge skal jage kontringer, eksempelvis ved en ettmålsledelse.

Svaret får vi i morgen.

Hvilket lag ville du stilt med?

@oyvindherreVG

50 tanker om “Drillos «umulige» laguttak

 1. Enig i mye her, men Henriksken burde i mine øyne være usikker. Selv om vi møter Island, så har jeg mine store tvil til at vi styrer kampen slik mange ønsker. Derfor tror jeg Henriksen blir for treg i aksjonsradius, og at han heller er en mer «hjemmebanespiller».

 2. Bugge pettersen,Forsvar: riise ,hangeland,Demidov , høgli. midtbane : Tarik, tettey, nordtveit, eikrem, Bjørn Helge Riise,spiss: moa.

 3. Bugge Pettersen
  Høli – Demidov – Hangeland- Riise
  —————-Nordtveit———————
  ——–Tetty—————Henriksen
  Braaten————————-Elyounoussi
  ……………….Moa

 4. bugge pettersen
  ruud – hangeland – forren – riise
  elyonussi – henriksen – nordtveit – wolff eikrem – parr
  moa

  ett vinnerlag !

 5. Mål.. Jarstein
  Midtforsvaret ..hangeland og demidov
  Høyre bekk …høflig
  Venstre bekk… Riise
  Sentral midtbane… Tettey og yttergård
  Høyre side. .braathen
  Venstre side. Tarik
  Offensiv midtbane Eikrem
  Spiss…Moa

 6. Jarstein – Riise, Hangeland, Demidov, Høgli – Nordtveit (sentral def. midt), skjelbred (venstre midt), elyounoussi (sentral offensiv midtbane), Riise (høyre midt.) – Abdellaoue (spiss).

  Benk: Bugge, Parr, Yttergård, Hauger, Henriksen, King.

  Bytter: Parr > Riise 75min
  Henriksen > Elyounoussi 70min
  King > Abdellaoue 75miin

 7. Du har glemt den beste de to siste kampene han har kommet innpå,nemlig Aleksander Søderlund Fkh! Ha han innpå fra start så skal dere se ein som gir alt og er målfarlig!

 8. Usikker på hvilket lag jeg ville stilt med, men det som er sikkert er at jeg ville gitt King muligheten. Kanskje ikke fra start, men fra 60 minutter og ut. Eksplosiviteten, gjennombruddshissigheten og smartnessen hans er noe Drillos sårt trenger.

  Ellers er jeg stor fan av å la unggutter få muligheten. Forren eller Demidov som midtstopper (helst førstnevnte), midtbanetri bestående av Yttergård Jenssen, Eikrem og Pedersen samt kantspillere i form av Elyounoussi og King (om han er klar for 90 minutter).

  Bugge Pettersen
  Høgli – Forren – Hangeland – Riise
  Elyounoussi – Eikrem – Ytterfård Jenssen – Pedersen – King
  Moa

 9. Det laget Drillo må stille med for å ha en liten mulighet til å komme videre, er evnen til samspill. Det er mange gode individualister, men samspillet og evnen til å få det til, er desverre den største mangelen, og ikke den at man ikke kan nasjonalsangen vår. Kanskje noe flåsete akkurat det, men det blir noe merkelig over hele fotballfilosofien i Norge når man vektlegger slikt mere enn selve fotballspillet og hva det går ut på. Uansett, all hell og lykke veien videre.

 10. mangel på rutine på midten, men vil veldig gjerne se henriksen og eikrem spille sammen for en gangs skyld! tror dessuten pasningsfoten til eikrem vil passe bra til parr

  ——————————–Jarstein
  ————Høgli—Demidov—Hangeland—Riise
  -Eleyounoussy—Henriksen—Nordtveit—Eikrem—Parr
  ———————————–Moa

 11. Bugge
  Høgli – Hangeland – Demidov – Riise
  Braaten – Riise – Nordtveit – Eikrem – Tarik
  Moa

  Nordtveit er sikker, kanskje Norges beste spiller. Bjørn Helge Riise burde spille på grunn av sin enorme løpskraft, hurtighet, innlegg og vilje. Eikrem skaper mye. Braaten har fart og enorm styrke, og er veldig vanskelig å møte for en back. Tarik er sikker. Moa er vel også sikker, selv om jeg foretrekker en større og sterkere spiss med 4-5-1. Moa har ikke klart mye som alenespiss.

 12. Bugge Pettersen
  Høgli – Hangeland – Forren – Riise
  Riise – Nordtveit – Eikrem
  Elyounoussi – Moa – King

  Dette laget i en 4-3-3 formasjon, ville slått Island 🙂

 13. —————–Jarstein—————–
  Høgli–Demidov-Hangeland-Riise
  ————— Nordtveit——————
  —- Henriksen———-Eikrem——-
  Elyonoussi————————-King(Braaten,Huseklepp,Nielsen)
  ——————-Moa,Nielsen,Børven,Huseklepp)

 14. Bugge
  Høgli Wæhler Demidov J.A.Riise
  Hangeland
  B.H.Riise Nordtveit
  Tarik Henriksen
  Moa

  Titta på laget med dina ögon. Underbart lag. Eller? Jag kan inte venta på ditt svar.

 15. forsvaret sier seg selv, kanskje bortsett fra høyrebacken.. på midtbanen burde nordtveit og eikrem definitivt starte, da disse er norges fremtid og de som er nærmest et internasjonalt nivå over prestasjonene den siste tiden.. tarik på kanten er også et must, og selvfølgelig moa på topp, resten er opp til drillo..

 16. Bugge
  Høgli Wæhler Hangeland J.A Riise
  Nordtveit
  B.H Riise Eikrem
  Braaten Tarik

  MoA

  Latterlig at Drillo vil bruke Ruud som ikke hadde en bra involvering gjennom en hel kamp sist jeg så han. (balltap, frispark imot, ikke en eneste suksessfull pasning)

 17. jeg ville spilt med

  k; Bugge Pettersen
  v; espen ruud
  m/s;hangeland
  m/s;forrum
  h;høgli
  s/m;nortveit
  m;wolf eikrem
  m;fellha
  h/v;tarik
  s; moa/king
  v/vbraathen/drage

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *