Dette er Lance Armstrongs dopingfall – uansett hva han selv sier

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett.

Når Lance Armstrong (40) nå kaster kortene uten kamp, kan det tolkes på to vis.

* Enten er det, som han selv hevder, umulig å forsvare seg mot en heksejakt hvor han er forhåndsdømt.

* Eller, hvis han faktisk har jukset, så ser han at en karriere bygget på blodoping, svette og tårer ville blitt avslørt i høst.

Med tanke på hvor knallhardt Armstrong i en årrekke har jobbet for å riste av seg dopinganklagene – og til og med lyktes i å få FBI til å droppe saken mot ham – er det fristende å tenke at punkt to er årsaken til nattens beslutning om ikke å kjempe videre mot anklagene.

Ti lagkamerater som åpent skulle fortelle om påstått dopingbruk hos 40-åringen hadde neppe overbevist opinionen om den gamle mesterens sannferdighet. En offentlig skittentøysvask av dimensjoner med et nesten gitt utfall, eller en anledning til å skylde på forhåndsdømming og fastholde egen uskyldighet. Selv for krigeren Armstrong, sannsynligvis godt hjulpet av sin hær av juridiske rådgivere, ble det et enkelt regnestykke.

Men ikke å kjempe for frikjennelse, og dermed sine sju Tour de France-seirer fra 1997 til 2005, vil av mange tolkes som en stilltiende innrømmelse.

Når Armstrong i dag helt sikkert føler seg sviktet av tidligere kollegaer som ved å hevde at Lance var dopet kommer billigere unna selv, er det også med visshet om at mange av de han syklet fra i Tour de France var juksemakere.

Da Bjarne Riis i 2007 innrømmet å ha vært EPO-dopet da han vant Tour de France i 1996, var det ingen spesielt angrende synder som satt på podiet.

– Jeg er stolt over mine resultater. Jeg vet at jeg har kjempet for det, og hvilket arbeid jeg hadde lagt ned, sa Riis i Lyngby.

Likt tenker nok Armstrong. Uavhengig av egen medisinering konkurrerte han vel vitende om de gjeldende premissene på den tiden. Og han vant. Sju ganger på rad.

Armstrong har alltid hevdet at han er blant idrettens mest testede utøvere, med 500 negative dopingprøver, og at han har levert resultater på et jevnt nivå i en årrekke. Så hvis han har jukset, hvordan kan han ha skjult den påståtte dopingbruken?

Det trenger ikke å være verre enn at dopingjegerne tradisjonelt har vært bak de beste juksemakerne.

Og en mengde passerte tester til tross er det flere historier fra Lances karriere som trekker hans uskyldighet i tvil:

* En positiv prøve under Sveits rundt i 2001 skal han ha fått fordekket, hjulpet av pengegaver til det internasjonale sykkelforbundet.

* Forholdet til dopinglegen Michele Ferrari er svært kontroversielt.

* Flere ryttere skal ha fortalt at Armstrong dopet seg. Inkludert Tyler Hamilton, Floyd Landis, Frankie Andreu (les hans intervju med VG her) og texanerens nære venn George Hincapie. Tidligere teammedlem Emma O’ Reily har uttalt at Armstrong ba henne sminke vekke sprøytearr.

Med Armstrongs fall står vi overfor idrettshistoriens kanskje største individuelle svindel. For sykkelsporten er det selvsagt et nytt slag plassert midt i trynet. Likevel er det avgjørende for idrettens fremtid at man tar et skikkelig oppgjør. At mange har jukset før betyr ikke at alle gjorde det, og for å få forbedringer må fortidens grums frem i lyset slik at alle vet at juksemakere jaktes om det så tar mange år.

At mannen som lekte med dopingdømte utøvere i fleng oppover franske fjell for noen år siden – jeg glemmer aldri et par av rykkene hans mot Jan Ullrich – aldri selv skal ha brukt prestasjonsfremmende midler er det kanskje bare sykkelromantikere som innerst inne har trodd på.

Eller er mannen en hundreårsbarn som nå veltes av en ondskapsfull sammensvergelse?

@vgnettbrenne99

50 tanker om “Dette er Lance Armstrongs dopingfall – uansett hva han selv sier

 1. Er det ikke på tide at det innføres en livstidstraff for de som doper seg. 2 år er jo som ferie å regne. Husk at dette er rollemodellene som våre barn senere ønsker å være. Ønsker vi små kopier som kommer senere. La straffen være full utestenging fraOL, VM, NM og for den sak skyld KM. Vil de dope seg kan de sykle i marka og spise så mye sopp de vil 😉

  • Helt enig. To år er en vits, spesielt i de tilfeller der utøverene doper seg til økonomisk gevinst i form av premiepenger, sponsormidler osv. Da bør de kunne dømmes for svindel i tillegg.
   I tillegg er det en hel del nasjonale forbund som ikke tar WADA spesielt seriøst. Contador syklet vel ritt i 18 av de 24 månedene han var utestengt. Grunnen var nok at det spanske sykkelforbundet så for seg at han vil gi dem internasjonale prestasjoner i fremtiden.
   Dersom han var utestengt på livstid, derimot, ville han nok ikke fått denne støtten på hjemmebane heller.
   Eneste måten å demonstrere at man tar dopingproblemet på alvor, er å utestenge alle som jukser, på livstid.

   • I Frankrike og Italia er doping en kriminell handling som kan gi fengselstraff i tillegg til utestengelse. Slik burde det være i Norge også. Helt enig i at doping bør føre til utestengelse på livstid. Hvis Armstrong må betale tilbake premiepengene han har vunnet, hva da med andre vinnere som senere har vist seg å være dopet?

 2. Detter jo tross alt en gledens dag, endelig har juksemakeren blitt «tatt». Personlig kunne jeg tenkt meg en rettsak hvor alt bevismaterialet ble lagt frem, og alle vitner kryssforhørt.
  En seier for sykkelsporten….

 3. 1: Stort sett alle syklister på toppnivå doper seg
  2: Hvis logikken bak rykkene til Armstrong holder vann (at han har måttet være dopet for å dra fra andre dopere), så betyr vel det også at enkelte norske utøvere er dopet? Eller er de hundreårsbarn? Tenker spes på Dæhlie 🙂

  Men dette er vel som å banne i kjerka 🙂

  • Likte den, alle norske topp idrettsutøvere i ski(les; northug, bjørgen etc…), må jo være 100-års-barn da? Eller er vi virkelig så naive?

   • Selvfølgelig er ikkje Bjørgen, Northug og Dæhlie dopa, er du heilt skrudd i den trange nøtta?

    Hardt arbeid ligger bak dei prestasjonane!!! Dæhlie var vel så å si verdens best trente person med O2 opptak på 96!!! Går ikkje ann å dope seg til å bli ei ekte maskin, syns det beste hadde vært visst du hadde holdt kjeft!!!

    • Vel, høydehus var fortsatt tillatt på Dæhlies tid, men er det ikke lenger. Så med dagens regler var han dopet, men han har ikke gjort noe ulovlig siden det var tillatt den gangen han drev med det.

  • Jeg er ikke imot å banne i kjerka 😉
   Det er nok bare å innse at dopingbroblemet er veldig utbredt, og utøverne (og spesielt legene deres) ligger langt foran dopingjegerne.
   I tillegg til Dæhli, synes jeg også at det var ganske imponerende av J. H. Koss, etter en dårlig sesong, å stille opp på tre distanser under OL på hjemmebane, vinne tre gull og sette tre verdensrekorder. For så å legge opp rett etterpå.
   Etter å ha drevet med idrett selv, vet jeg litt om sesongplanlegging og formtopper, men det var da voldsomt…

   • Johan Olav Koss hadde jo ikke hatt en dårlig sesong før han kom til Lillehammer.
    Han satte jo verdensrekord på 5000 meter tidligere i sesongen.

  • Bjørn Dæhli hadde steinslipte ski, noe som helt sikkert kan sammenlignes batteri i rammen. Det var uansett en urettferdig fordel, og juks i mine øyne.
   Men Norge ønsker ikke å ta tak i dette.
   Vi vil heller dyrke frem de urettferdige fordelen vi kan ta nytte av.
   Glidprosjekter til mange millioner.
   Smøreboder med masse hemmeligheter.
   En gjeng med folk som tester og tester…
   At dette koster tid og helse (ja, smøregutta blir syke) er helt greit.
   La oss statsfinanisere OL gull, og så henge ut alle andre som juksere.

   Heia Norge.

    • Er det litt rarat at Aalsgård, Dælhi, Skari mfl. alle ga seg i forholdsvis ung alder.Nye testmetoder som ville avslørt dem ?

 4. Når man nærmer seg 70 år sånn som jeg, vokste man opp i en tid da f.eks. skisporten var dominert av bønder/skogsarbeidere med krefter og muskler de oppnådde i sin hverdagslige dont.
  Jeg kjenner ikke sykkelsportens historie spesielt godt, men det er et faktum at allslags sport anno 2012 mer eller mindre styres av penger. På mange måter er det greitt og forståelig; det ligger jo stor underholdningsverdi i idrett. Men fristelsene blir store. Dopingskandalene er etter hvert blitt mange og i kjølvannet også personlige tragedier. Jfr. finsk skisport noen år tilbake.
  Det er vanskelig å tenke seg hva som må til for å bekjempe dette, med tanke på korrupsjon, pengers makt.
  Vi trenger våre idrettshelter, og de aller fleste er forhåpentligvis ærlige og gode forbilder og gledesspredere. Men igjen opplever vi baksider og skuffelse, dessverre.

 5. Dette er noe forbanna idioti. Armstrong er den største sykklisten i historien å det er vanskelig å svelge for noen, å har da fått med seg noen med makt og ressurser til å rive han ned fra toppen. Jeg å tror mest sansynlig at han var dopet, men hva så , når hele hurven er dophuer, alle som var hungrige på å vinne der, var dopet, å alle som nekter er suppehuer, skinnhellige aper .

  • Du tror altså også at Armstrong var dopet, men det burde vi se gjennom fingrene med fordi alle andre var dopet også….:-)
   Sier du at vi istedet bör legalisere doping? Flytte fokuset bort fra hvem som sykler best, og istedet foksuere på hvem som doper seg best?

  • Ja. jeg synes vi skal støtte folk som vinner på uærlig vis. Skjønner ikke problemet med at han har inntatt diverse medikamenter som gjør at han kan knuse alle. Det spiller ingen rolle å jeg håpe han kan komme til bake igjen

 6. Hei

  Først. Jeg er en ihuga LA fan. Så er det sagt.
  Så vidt meg bekjent så er ikke LA tatt for å avlegge en eneste positiv doping prøve??
  Ingen tror jeg har blitt testet hyppigere en LA. Han har så vidt man kan lese seg til også måtte avlegge masse prøver også etter avsluttet karriere..
  Å kalle dette en gledens dag og svindel er i mine øyne en tragedie.
  Foreslår at man går inn på http://www.syklingensverden.com og leser hva LA og hansd advokat skrive ri forhold til dette. Jeg er forøvrig helt enig med Skjalg at det er vel en del norske utøvere uten å nevne navn som har vært soleklare enere i sine idretter, men i de idrettene så ble det vel knapt foretatt en doping prøve den gangen. Ingen som hevet så mye som et øyebryn over deres suverene dominans år etter år…….
  Det er mulig jeg er litt naiv her, men LA er den soleklart mest testede utøver gjennom alle tider, og har pt. til gode å avlegge en positiv prøve. At lagakamerater står frem å skal lette samvittigheten sin er bare patetisk. Sisnvnte nåværende manager er jo bare til å le av!
  Hvilken agenda har disse? Alle har jo blakket seg på dette. Kanskje litt publisitet og penger er et motiv for de som har gjort seg til «rakafant» på å bevise sin uskyld?
  Ikke vet jeg annet enn at LA til annet er bevist er tidenes største syklist.

  • Joda, LA avla positiv dopingprøve bl-a i sveits rundt i 2001, Prøven ble ved et «uhell» ødelagt eller rotet bort. litt senere kom det store pengegaver til sykkelforbundet.

  • «Ikke vet jeg annet enn at LA til annet er bevist er tidenes største syklist.»

   Bevisene finnes, hvilket også LA er klar over…han er imidlertid ikke villig til å la dem komma fram i retten. Derfor tar han den feigeste vegen ut, slik at han kan skylde på heksejakt og manglende beviser resten av sitt liv.
   Tror du virkelig at hele kobbelet av syklister som stötter USADA er kjöpt og betalt? Noen av dem har til og med kommet ut av doping-skapet UTEN å noen gang ha värt tatt.
   Long live paranoia

  • Det beviser ingenting at man har testet seg 500 ganger, og prøvene har vært negative. Marion Jones testet seg også bare negativt under hele sin karriere, og hun innrømmet å ha dopet seg etter at det kom fram at hun hadde dopet seg ved hjelp av en velkjent dopinglege. Med dette sier jeg ikke at Lance Armstrong har dopet seg, sier bare at dine argumenter ikke holder vann

 7. Du er full av piss, Øyvind Brenne. Her legger du ut en hel masse forskjellige teorier om TIDENES syklist, og velger kun og trekke konklusjoner rundt de negative. Skam deg! Ingen skal dømmes for uten skyld 😉 Og når han har kjempet mot doping ryktene i rundt 10 år, så klandrer jeg han ikke for å bli trøtt på den kampen. Alle har vel opplevd og diskutere mot en kverulant som aldri gir seg, og du til slutt bare sier: ja, greit.

  • Feil. Om du makter TDF 7 ganger, og samtidig kjemper i 10 år for din uskyld, er det intet annet enn feigeste veien ut å ikke legge ballen död i retten for godt…en uskyldig mann hadde önsket muligheten velkommen, men LA er ikke interessert i det fordi han vil fortsette sine patetiske fornektelser.
   LA har värt den beste doperen av de alle, det skal han ha.

  • Respekterer din mening, men mener denne bloggen er full av saklig informasjon og ikke såkalt piss. Jeg har også bevisst tatt forbehold rundt skyldsspørsmålet. Men hvor mange kriminelle i velfungerende land dropper å forsvare seg i saker de mener de er uskyldige?

   Øyvind.

   • Jeg respekter også din mening, og prøver bevist og skape litt blest rundt diskusjonen, så må nesten understreke at det ikke var noe «personlig» bak mitt innlegg. Men jeg må innrømme at jeg er en av de som har vokst opp med denne mannens suksess, og det var nettopp denne mannen som åpnet mine sykkel øyne. Dagen jeg ser håndfaste bevis, legger jeg meg flat. Inntil dette, er han fortsatt tidenes beste syklist i mine øyne 😉

   • «Men hvor mange kriminelle i velfungerende land dropper å forsvare seg i saker de mener de er uskyldige?»

    Der var det mye rart mellom linjene.

 8. Jeg ser på dette som en tilståelse, med rett til benektning. Godt at dette kapitellet blir avsluttet, og plassert i boken om dopere. Samtidig er det langt igjen når en som Vinokourov får ta med seg OL-medalje hjem, og Contador får en tilbakevirkende klask på hånden…

 9. Vi må slutte å være så naive og tro at toppidrett på dette nivået er fritt for juks og doping. Det benyttes medikamenter og legevitenskap over en lav sko i alle prestasjonsidretter, og spesiellt i de idrettene det er mye penger involvert. Og tro at dette blir slutt vil kreve en total forandring i hva vi som et interessert i idrett vil gjøre. Å se en lunken konkurranse uten nerve er som å gå på en norsk tippekamp, og det er det som vil bli realiteten hvis vi ikke lager egne statutter for elite kontra normal idrett. Disse eliteutøverne det er snakk om et ikke rollemodeller for de vanlige, de er forbilder for de som allerede er på visst høyt nivå. Og uansett hva Lance har gjort eller ikke i forhold til juks/doping så står det respekt av prestasjonene. I en idrett der hovedmengden er dopet så er det ingen som har gjort det for ham og det ligger uansett utrolig med trening og selvmotivasjon for å oppnå dette.

 10. Første idrettsmann som er dømt uten å ha avlagt en positiv dopingprøve. Det er betenkelig. Her må bevisene legges frem og okumenteres, hvis ikke blir det hele meningsløst. Jeg påstår herved at Johan Olav Koss var dopet på Lillehammer, for det trengs jo ikke bevis, bare jeg kan finne noen som mener det samme? Ellers er nummer 2 og 3 i TdF i de 7 årene LA vant senere også tatt foe doping (med positive avlagte prøver). Betyr det at ingen er vinner av TdF i de 7 årene?

  • LA er IKKE dömt, og kommer heller ikke til å bli det. Det oppnår han nå med å gi opp kampen. Akkurat som Öyvind Brenne skriver) Marion Jones har heller aldri blitt dömt…. Det betyr ikke at det ikke finnes beviser. LA har (med 1 trolig unntak) som du sier ikke avlagt positiv dopingpröve, men det har alltid värt en prosess målt opp mot tilgjengelig vitenskap til enhver tid. Anti-doping arbeidet har utviklet seg, og det er veldig liten vitenskapelig tvil om at LA har dopet seg (å dope seg er ikke det samme som å avlegge positiv pröve)

   Anbefalt lesing
   http://nyvelocity.com/content/interviews/2009/michael-ashenden

 11. han har da enda tilgode å innrømme doping bruket, han sa bare han ikke ville bruke ekstra krefter, er jo utrolig om de kan frata 7 titler uten noe som helst bevis! er jo latterlig!

  • Er jo litt latterlig med folk som fortsatt forsvarer Armstrong, også…
   At han ikke har blitt tatt (selv om han angivelig avga positiv prøve i 2001), er bare bevis på at utøverne og legene deres ligger langt foran dopingjegerne.
   Marion Jones ble aldri tatt, men innrømmet i ettertid dopingbruk. Min barndoms helt Carl Lewis likeså.
   Ved å «ikke bruke ekstra krefter» på en offentlig høring, unngår han at bevis blir lagt frem. Dermed kan noen få, ihuga fans tviholde på illusjonen om helten sin.

 12. Tror USADA skal hente frem noen gammle prøver av Steffen Kjærgaard jeg. Han nekter fremdeles på at Lance Armstrong dopet seg i løpet av de 4 årene de var kollegaer.

  Hmmm…

 13. Bra og saklig artikkel, Brenne. Du skal være temmelig naiv og blåøyd (blond også, tar med det) dersom du, på bakgrunn av de overveldende vitneprov, indisier og historikken med alle fra hans tid som er tatt i (eller i ettertid har innrømmet) doping, om du tror Lance ikke dopet seg til sine titler og per definisjon jukset. Selv om alle andre jukset gjør det ikke han til noe mindre juksemaker. Og at han, med sine ressurser og den kampen han har ført for å forsvare seg, gir opp nå, kan vanskelig tolkes som annet enn en innrømmelse. Uansett hva han sier, og selvsagt vil han kjøre heksejaktsporet.

  MEN; det ingen kan ta fra ham er den fantastiske underholdningen han ga oss i fjellsidene og på tempoetappene i TdF. Og at det er en enorm sportslig prestasjon som ligger bak er jo også udiskutabelt, man kan jo ikke ligge på sofaen og dope seg i form til å vinne TdF akkurat. At han også må ses på som tidenes syklist vil jeg stille meg bak, all den tid det ikke er noen som har vært rene lenge nok til å være verdige tittelen. Bissart egentlig, men sånn er det jo.

 14. Den som tror at Armstrong er ren er vel av den samme kategorien personer som tror på julenissen, påskeharen, tannfeen og Jesus. Alle var/er dopet i sykkelsporten så han er ikke værre en de andre. Merkelig også at det har vært lite eller ingen fokus på testosteroninjeksjonene han foretok daglig pga kreften. Som kjent synker testosteronnovåene under flerdagersritt, og meg infeksjonene hadde han en kjempefordel i forhold til de andre doperne.

  Det at nordmenn har dopet seg i venteridrett på 90 og 2000 tallet er jo også soleklart. Det har vært noen eksempler på utøver som har gitt seg på topp i 20-årene. Noe som helt sikkert er et ultimatum for ikke å bli avslørt/offentliggjøre positive dopingkontroller. Norge har jo hatt personer høyt oppe i antidopingsystemet som har skjermet våre folkehelter mot udmykelsen av å bli avslørt, i bytte mot å legge ski og skøyter på hyllene.

 15. Uten bevis?? – De har nok mange bevis slik at de kan ta hans 7TDF titler, men han vil stoppe nå slik at de ikke skal vise frem sine beviser …. på tide og våkne opp.

  Men ja, vi er nok naive her hjemme og som noen nevnte Koss her ….. Både han og pappa har vel canmagdirhirhopptop titler i doktor graden sin. Lurer litt på åssen det «hobby» rommet i kjellern så ut på den tiden Koss holdt på. Knuste alt i OL og så la han opp, litt ala Haiden er vel dette.

 16. Går jo ikke an å dømme en mann uten dom.og så hva om dette stemmer. de fleste på den tiden var dopet. men doperne var lenger frem en dopingjegerne. det blir det samme som at alle som bruker hvisse preparater i dag som ikke står på dopinglisten. pga at de ikke er funnet ut av dopinjegerne enda. men det kommer på listen om 10 år, skal de da fratas alle medaljer. not. sorry men slik er ikke hverden.
  har du funnet en måte å fly lenger på, men det er ikke like pent (BOKLØV) spiller ingen rolle, du flyr.

  • Det er bevist med vitenskapelige midler at bare 8% av syklistene i TdF var dopet….deriblant 6 pröver av Armstrong. Regelverket dengang var ikke egnet til å felle. Det kan uansett knapt kalles alle. Tallene for de 6 påfölgende rittene får vi trolig aldri vite men det er vel sannsynligvis mer enn 8%

 17. Bevisene må fremlegges offentligheten! Rent generelt er jeg svært glad for enhver dopingjukser som bli avslørt, samtidig som er skuffet over at tidligere helter reduseres til stakkarslige juksepaver. Mener at blir man tatt for dopingjuks, burde alle tidligere resultater fjernes, og man burde utestenges for resten av livet i all idrett.
  Når det er sagt, er burde ingen beskyldes for doping inntil bevisene er et faktum. Finner det stakkarslig og fullstendig uakseptabelt at noen her nå nevner navn og mistenkeliggjør bl.a. norske utøvere. Har man intet indis eller bevis får man for søren holde seg for god til slikt tullball! Å kalle steinsliping for juks er jo bare helt latterlig, utstyret er en del av sporten og hvor mange ganger har ikke nordmennen smørt seg bort på samme måte som noen ganger har smurningen vist seg genial! eller er tiden kommet for at man skal få utdelt sykler og ski fra arrangementskommiteen rett før start, ferdig preparerte???
  Slutt med tullballet uansett hvor gode prestasjoner folk har prestert, fra og med i dag er tydeligvis Armstrong som tidligere idrettsutøver ikke lenger historien, men som exdopjunkie og juksepave sammen med bjarne riis og alle de andre juksemakerne…

 18. Jeg synes vi kan fjerne obligatorisk dopingtester i all idrett, og gjøre den frivillig og det skal selvsagt være offentlig hvem som ikke tester seg. Så kan utøverne teste seg frivillig før og etter målgang. Vinneren får gullmedaljen, men pengepremien går til best plasserte utøver som tester seg frivillig og har negative prøver.

  Da vil de beste sponsoravtalene gå til de som beviser sin rene idrettsånd, samt eventuelle inntekter fra deltakelse. De som doper seg vil kanskje vinne, men de vil ikke bli spesielt rike.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *