Carew er et sjansespill for Vålerenga

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett.

Hvis kveldens VG Nett-nyhet om John Carew (32) i forhandlinger med Vålerenga hadde kommet for noen år siden, ville det vært for godt til være sant.

Nå er spørsmålet i stedet om angriperen og eliteserieklubben kan bli et lykkelig ekteskap.

John Carew har vært den største stjernen norsk fotball har hatt de siste ti årene, og har også vært en toneangivende og fryktet spiss i de største ligaene.

Kombinasjonen styrke, størrelse og fart kombinert med talent som Carew har er det få med norsk pass som noengang har matchet.

Og da dominerende Marouane Fellaini tok ned oppspill på brystet med midstopper i rygg for Everton mot Manchester United mandag kveld, minnet det meg om en av de beste opptredene jeg har sett av en enkeltspiller live: John Carew for Norge i 2-1-seieren mot Lionel Messi og Argentina sommeren 2007.

– Som å se en voksen mann mot barn, sa Kristofer Hæstad til meg i pressesonen etterpå den gang – og traff spikeren på hodet.

At Vålerengas nåværende kaptein får glede av en like god spiss i høst, har jeg ingen tro på. Hvis han velger å spille for Vålerenga etter en hel sommer som Bosman-spiller er det fordi han ikke får noen bedre løsning totalt sett. Altså: Han er ikke veldig ettertraktet selv om han ikke koster noe i overgangssum.

Carew er utvilsomt over toppen. Han har ikke startet en klubbkamp siden 17. januar. Han har ikke spilt 90 minutter i en klubbkamp siden 23. februar 2011. Han har ikke scoret mer enn tre ganger på 29 kamper i de mislykkede oppholdene i Stoke og West Ham.

Og hans fysiske form er et usikkerhetsmoment. Et søk på John Carew i bildedatabasen Scanpix viser Lørenskog-mannen langt mer avbildet på den røde løper enn på fotballbanen det siste året. Spørsmålet er om et søtere liv enn det med daglige fotballtreninger for å få spilt bortekamper mot Haugesund er mer fristende for en mann som har opplevd det meste med knottsko på beina. Det er ikke gitt om han har motivasjonen som kreves for å kunne levere i norsk eliteserie.

Over toppen betyr imidlertid ikke at han ikke kan være en god spiller også internasjonalt. At han kan komme i form og dermed dominere i eliteserien er høyst mulig. Carew er sterkere enn nesten alle han møter i dueller, og holder potensielt fortsatt topp eliteserieklasse. Landslagsplassen kan gjenvinnes, og for en spiller som mangler VM på merittlisten er det ikke helt ubetydelig. Kjærligheten til klubben han slo gjennom som 17-åring i er reell. Med spilletid og tillit kan han igjen blomstre, og Oslo er et sted spissen har gode muligheter til å trives – også for godt. Med Carew i kamptroppen bør billettsalget, i alle fall i starten, kunne ta seg opp med flere tusen – og dermed kan entusiasmen rundt klubben få et sårt tiltrengt oppsving.

Så spørs det til hvilken pris. Carew har tjent så mange millioner på karrieren at han tåler å tjene en brøkdel nå. Samtidig vil han aldri akseptere annet enn en avtale i lønnsadelen i eliteserien. Der tjener de beste fra tre millioner kroner i året og oppover. Vålerengas historikk med å hente gamle spisser tilbake til eliteserien (Rune Lange og Tore André Flo) gjør at mange vil tvile på mannen som fyller 33 år 5. september.

Men vi vet alle hva som bor i en god Carew. Derfor er det forståelig at VIF er villige til å vurdere å gamble. Jeg tror det er mest opp til hans egen motivasjon hva dette ender i.

Tror du Carew vil bli en suksess i eliteserien?

@vgnettbrenne99

30 tanker om “Carew er et sjansespill for Vålerenga

 1. Dersom Carew er motivert kan han virkelig hjelpe Enga i høstsesongen. Og at de selger 2-3000 billetter ekstra pr. kamp tror jeg også. Og så er han en utrolig trivelig fyr som kan bidra med masse til laget!

  • «Overpayed..underperformance»
   J C er ferdig..tre mål på tre forskjellige klubbopphold er faktisk dårligere enn en viss islending som gikk til Stabæk..ja det er i en annen liga og under andre forutsetninger, men J C har ikke akkurat briljert på endel år nå..håper ikke Enga bruker en krone til på ubrukelig daukjøtt..det har vært nok av håpløse signeringer i klubbens historie..

 2. Lykke til enga. Dere blir et nummer i rekken. Finnes ikke en mer oppskrytt spiller i Norge enn han. Men han tjener gode penger hver gang han får sparken og finner seg en ny klubb.

 3. No cure, No pay. La Carew tjene etter innsats. Men – er han ikke motivert tar han bare opp plassen til en annen i spillerbussen.

 4. Tviler på at det er sjansespill hvis han selv har kontaktet VIF. Media skal blåse opp at han koser seg med kjendiser og siden han gjør det holder han ikke tippeliga nivå eventuelt så er han ikke motivert til å drive med det han elsker mest, altså spille fotball som han har gjort i alle år og hvert vår beste spiller som du nevner.

  Hvis han trener fotball 2ganger i uka så vil han leke seg i tippeligaen neste år, tror han vil trenge en høst/vinter på å bygge seg opp, men HVIS Carew vil så kan han dominere og leke seg i tippeligaen som holder så lavt nivå at man på beste kan sammenligne med engelsk 3. divisjon.

 5. Tenk å se Carew levere et knippe av prestasjoner som i glansdagene i høst. Det hadde vært meget hyggelig.

 6. Den mannen er blottet for all motivasjon til å prestere på en bane, gitt. Forfallet begynte med Houlier hos Villa, virket som om gnisten forsvant sakte men sikkert. Oppholdet i Stoke var dårlig, men om mulig enda værre i West Ham hvor han blant fansen fikk tittelen «Championship’s mest overbetalte spiller» som jo sier en god del. Hva han kan bidra med, er å melde seg til tjeneste for Lørenskog, Moss eller et annet 2 divisjonslag for å skape blest. På den måten kan han bidra med noe mer tilbake til grasrot delen av fotball Norge på en vesentlig bedre måte, og dette kan kombineres med eiendomskjøp, røde løpere og sang enn VIF Fotball.

 7. Altså hallo.. er lei av å lese hva folk skriver.. Hvis RBK kan gang på gang hente en Steffen Iversen, som forøvrig er eldre, og langt ifra så god, hvorfor kan da ikke enga kanskje lykkes med carew? mannen har hvertfall 2 gode år forran seg, og i enga vil han blomstre. Ikke bare pga ferdighetene, men pga fansens kjærlighet til han! Ære være

  • Det får du eventuelt maile mine sjefer om. Jeg har jobbet med sportsjournalistikk i over ti år og er journalistutdannet. Men andre får vurdere om jeg er kvalifisert 🙂

   Øyvind.

   • Øyvind er den beste vi har i norge i lag med Per Jarle Heggelund, så du som mener noe negativt om Øyvind kan umulig ha verken kompetanse eller innsikt i dette temaet i det hele tatt.

    Stå på Øyvind du gjør en fantastisk jobb og det mener nok over 85 % av Norges befolkning også 🙂

 8. fotball er et sjansespill. carew har en spisskompetanse som kan brukes i alle tippeligaklubber. han er sterk som en bjønn.

 9. Jeg tror faktisk at Vålerenga vil få god nytte av en spillertype som Carew – rett og slett fordi nivået på fotballen her til lands tillater det.
  Selv om mannen kanskje er over toppen, så er han fortsatt en stor og sterk angrepspiller. Det skal ikke mye trening til for å komme opp på det nødvendige, fysiske nivået heller. Jeg tror faktisk at VIF kan gjøre et lurt valg ved å la han komme inn i varmen en stund. Det er også et stort pluss for Tippeligaen som produkt. Vi har behov for å se store norske stjerner i den norske toppfotballen også.

 10. At Vålerengas nåværende kaptein får glede av en like god spiss i høst, har jeg ingen tro på. Hvis han velger å spille for Vålerenga etter en hel sommer som Bosman-spiller er det fordi han ikke får noen bedre løsning totalt sett.
  HAN gaar her direkte tilbake paa VIFs kaptein. Men det var ikke det Brenne mente.
  Regel: Legg inn slamfilter för skrivingen starter.
  Fotballmessig:

  VIF vil tjene paa flere billetter solgt de 3 förste matchene. Saa er det tilbake til det normale. Carew er tung, lat og glad i livet. Han vil aldri mer komme i naerheten av sitt fysiske potensiale. Dessuten 33 aar og dermed spesielt utsatt for skader. Tiden er passert for Carew. Kan aldri tenke meg at han kan bidra noe for VIF. Forstaar at diskusjonene naa gjelder penger. Martin; Klem igjen pungen.

 11. Carew til enga.Hadde vært knall for tippeligaen hvertfall, som har mistet, og mister snart flere profiler.Snart bare noen lag som har ordentlige profiler.Ellers er det tynt.
  Da hadde det vært gøy å se en Carew i toppform, som er med sterkt å sende Norge til Brasil i 2014:)

 12. Carew til VIF er OK, Og fyren er nesten.. OK.., ville vært verre med IBBRRAHIMovic og at folk ville betale for å se fotballens mest oppskrytte klyse!!….. Men begge deler ville jo gi Brann en fordel! 🙂 Heia Brann!!

 13. ….mer fotballprat…. .OG at Brann – supportleder Moldestad er Homse,, – gjør han vel ikke mer egnet til å dømme oppskrytte Marcus P?? !!!

 14. Spar oss for Carew. Han har styrken, han har talentet, han har nesten alt som trengs, men neppe det viktigste, nemlig viljen. Og den er det lenge siden han har hatt. Carew er en påfugl og påfugler har ingen ting på banen å gjøre.

 15. Noen suksess i Enga blir han nok ikke…men mannen har erfaring og er en profilert spiller som hvilken som helst Tippeliga klubb trengt i dagens media styrte fotball.

  Han kommer sikkert score noe, men viktigst er vel at han, for noen av spillerne, er en forbilde, en stjerne, som de nå får spille sammen med. Dette vil sikkert gi dem enda mer motivasjon og trygghet.
  Så lenge Carew ønsker å prestere på trening og kamp…hvis ikke vil det gi helt feil signaler til det «nye» VIF

 16. Hvorfor bruke mye penger på en spiller, som har gått ut på dato. Når de kan kjøpe en ung spiller, som også er deres toppscorer iår. Nei ENGA nå er dere på bærtur igjen .
  Marcus har de
  re mye mere igjen for.

 17. Flott å se at VG kan skrive en edruelig og nøytral sak om Carew. Personlig tror jeg Carew blir en tippeliga flopp, men for all del jeg kan ta feil. Vålerenga gambler her, men det må de vel kanskje gjøre siden «alle» mener at en så stor klubb ikke skal ligge der de gjør på tabellen.

  PS: Nesten litt såret over at du drar inn Haugesund her 😛 Ja, du skal bare understreke et poeng, men Haugesund har to 6. plasser i tippeligaene på de to siste sesongene. Derfor synes jeg Sandnes Ulf eller Hønefoss hadde vært mer passende 😛

  Bra innlegg.

  Hilsen Vegard fra Haugesund

  • Haugesund var bare et eksempel, ja. Du har all grunn til å være stolt over laget ditt de siste årene, Vegard.

   Mvh. Øyvind.

   • Takk for det 🙂 Tror foresten også United tar rotta på City i år bare for å ha sagt det!! Fortsett med Gode innlegg Øyvind!:)

 18. Man kan ikke sløse vilt med penger ! John Carew, snart 33 år, er overhodet ikke verdt å satse på når det økonomiske kravet er skyhøyt. Det kan ikke utelukkes at han kunne ha fått inn noen mål, men Vålerenga bør ikke gå inn på en en sportslig og økonomisk sjanseseilas. Dyrk heller frem unge talenter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *