Den halvnakne sannheten

Beklageligvis, eller eventuelt ikke beklageligvis, fører det  å se sommeridrett også med seg en del halvnakne kropper.

Ute ved Horse Guards Parade i sentrum av London ligger sandvolleyballarenaen. Hver eneste dag gjennom lekene har tribunene her vært fylt til randen av mennesker, mens de fire utøverne som til en hver tid er i sving, strever seg rundt nede på banen.

Herrespillerne med shorts og singlet – damespillerne i små bikinier og truser.

Man kan jo spørre seg hva motivet til en del av tilskuerne ved OL-arenaen er. Neppe alle er der fordi de er genuint interesserte i sandvolleyball, eller fordi dette er stor idrett som de bare MÅ få med seg.

En del har nok møtt opp for å se hud, for å se jenter som slenger seg rundt i sanden kun iført klær vi småkalde nordmenn knapt får brukt i løpet av sommeren.

Det er bare noen måneder siden kravet om å iføre seg minimalt med klær forsvant fra kvinnenes sandvolleyball. Inntil da kunne ikke utøverne velge å ta på seg ekstra klær under bikinien dersom det var kaldt i været, eller om de på grunn av religion og kultur ikke følte seg komfortable med å stille halvnaken til kamp.

Heldigvis opphørte dette kravet – men de fleste velger likevel fremdeles å iføre seg bikini og truse når de spiller.

Sandvolleyballjentene har blitt en omdiskutert gjeng utøvere, på grunn av sine klær – eller mangelen på dem. Igjen og igjen må de svare på debatten om kroppsfokus og om de føler seg trakassert.

Vel, la oss ta en kikk vekk fra Horse Guards Parade.

Over til bassenget i Aquatics Centre, for eksempel. Hvor OL-svømmerne har sin arena. I denne idretten er jentene iført badedrakter, mens herrene stuper i bassenget i små badebukser.

Hvorfor er dette annerledes enn det jentene går i når de spiller sandvolleyball?

Om mannlige tilskuere skal beskyldes for å glo på jentene i sanden, bør ikke da også kvinnelige tilskuere beskyldes for å glo på gutta i klorvannet? Er kroppsfokuset på jenter så mye annerledes at dette ikke kan sammenlignes?

Jeg vet ikke.

Men for å holde oss innenfor jentenes verden i OL. Legger man videre turen innom Olympiastadion, hvor friidretten holder til, er dosen hud også ganske stor. Men her er det enklere å forstå at utøverne har mindre klær på seg – som en av de amerikanske sandvolleyballspillerne sa til meg på tirsdag, så tar man ikke på seg en diger joggedress hvis man skal forsøke å åle seg over ei stang i enten stavsprang eller høyde.

Hvorfor er ikke dette like ille som sandvolleyball? Jentene som driver med denne idretten, sier at bikini og truse er praktisk, fordi det er enkelt å bevege seg i, og de slipper å få hauger av sand under klærne.

Kanskje holder ikke dette argumentet vann for noen. Kanskje bør man tone ned mengden hud for å få vekk kroppsfokuset.

Det jeg mener er mest urettferdig i dette, er at de mannlige volleyballspillerne ikke har de samme alternativene som jentene. De skal stille i shorts og singlet. Selv om flere av dem har sagt at de ønsker å spille i bar overkropp, er ikke det et alternativ.

Så hvorfor skal det kun være slik for jentene? Akkurat den skjønner jeg ikke. Men en ting jeg skjønner, er at hvis man skal se på sommer-OL, så får man en del halvnakne kropper med på kjøpet – om man liker det eller ikke.

Mer klær i sandvolleyball eller ikke – hva mener du?

63 tanker om “Den halvnakne sannheten

 1. Jeg tviler på at mange folk drar på beachvolley for å se damer i bikini, da er det mer effektivt å dra på stranda eller i svømmehallen.

  Langt flere mennesker der med lite klær på.

  • Men de er somregel ikke så stramme og fine… 🙂

   Jeg ser egentlig ikke på sandvolleyball, og har vel bare sett noen minutter til sammen i OL, men hvis jeg skulle sett på måtte det vært på grunn av damene.

   • men de er som regel ikje så stramme og fine? om du e ein av dei som går på nudiststrendene med eldrebølgen så skjønner eg d. Men like stramme jenter på strande finnes d mange av på strendene. Idiot.

  • Herregud!! Enda en journalist som skal lage sak av ingenting. Hvis du hadde giddet å se på sporten noen du åpenbart ikke har gjort hadde du sikkert fått med deg at de tjekkiske jentene spilte i hele drakter. De er nemlig IKKE pålagt å spille i bikini! Men det har journalisten selvsagt ikke sett fordi hun er mer opptatt av å lage feminist sak enn å se på sporten!

   • Dersom du hadde lest saken, og ikke vært opptatt av å tillegge journalisten holdninger, ville du sett at hun både er og gjør oppmerksom på at det ikke lengre er pålagt å spille i bikini. Og at hun har en åpen og spørrende holdning til temaet.

   • Dersom du hadde lest artikkelen så kommer det frem av forfatter at hun er klar over dette!
    «Det er bare noen måneder siden kravet om å iføre seg minimalt med klær forsvant fra kvinnenes sandvolleyball.»

   • Hei Ida Marie!
    Som nevnt i bloggen her, så er kravet om å spille i bikini opphevet – det skjedde i mars i år. Og godt er det – så kan de som ønsker, spille i mer heldekkende klær. Mange har jo kulturelle eller religiøse normer som krever at de ikke viser så mye hud. Så da er det bra at idretten tar hensyn til dette – slik at det åpnes for flere!

    For øvrig har jeg sett flere sandvolleyballkamper under OL, mellom alt annet som skjer. Og det har vært både spennende og imponerende! 🙂

   • Hun skriver jo aldri at de er paalagt aa spille i bikini. Les hele saken foer du kommer med et latterlig innlegg neste gang!!

 2. Uten tvil er kroppene lekre å se på. At mange drar til disse kampene for å se hud, forstår jeg godt. Dette er erotisk kunst for oss som liker å nyte slikt …

 3. Må dere skrive dette hver bidige OL.
  Samme reglen om og om igjen.
  Må si jeg begynner å bli lei Sexist Norge.
  Det er alltid en jorunalist som skal ta opp denne saken! Hver bidige OL.

  Resten av verden driter i det.
  Å damene som spiller Volleyball sier selv de vil spille slik.

  Det er KUN Media som skal lage debatt å storm i et vannglass.
  Ingen bryr seg.
  Det eneste dere oppnår er at dere ødlegger meninger og oppfattelser!

  Talentløst

 4. Du vet du er fra Norge, når en kvinnelig OL journalist fra landets største navis prioriterer slike spørsmål. Vær glad du ikke var i Hellas under det første olympiske leker. Der var deltagerne nakne!

 5. Syntes jentene skal gå med det de føler er mest behagelig og spille i.
  Jeg er helt enig i at det å spille med shorts i sand er ikke helt det beste, Dessuten skal man begynne å stille spm til svømming osv?

  Vi må innse at vi lever i ett samfunn hvor damer blir brukt til mye feil, som f.eks sex objekt.
  Hadde sandvolleyball eksistert for 50 år siden, tviler jeg på at så mange hadde tenkt på dette med hva de har på. Mennesker har blitt dårligere på underholdning og bedre på å syte å klage.

 6. Faktafeil som bør rettes opp: det har bestandig vært tillatt å ha på seg mer klær når det er kaldt. Kjære vene.

  • Hei SpillerSelv!
   Takk for innspillet – her skal jeg legge meg langflat og innrømme at jeg ikke visste dette var lov også før regelen om bikiniantrekk ble opphevet i mars.
   Det må rettes – takk skal du ha!! 🙂

 7. For meg er ikke «problemet» antrekket i seg selv, men at det inntil nylig var PÅBUDT å bruke så lite klær som mulig. Jeg syns hver og en utøver skal få velge selv med tanke på egenopplevd komfort og hva som føles mest praktisk. Er det bikini, så er det klart vedkommende skal bruke bikini, men da skal også de som ønsker å spille i f.eks. tights eller shorts få lov til det.

  • For noe tull. Klart det må finns en kleskode. At du ikke fikser å se jentekropper får blir ditt problem. Flytt til Iran.

   • Kleskode fins jo – en landslagsdrakt. Så får hvert utøverland finne den de syns er komfortabel og praktisk. Om det er bikini er det greit for meg – jeg «fikser å se jentekropper» helt fint, takk.

    «Flytt til Iran»?? Wtf, er det liksom bikini eller burka?? Les innlegget mitt en gang til, og i fremtiden vennligst avstå fra å tillegge meg meninger jeg ikke har.

    • Tull. En idrettsgren skal ha så likt utstyr som mulig. Jentene vil ha minimale bikiner. Folk som ikke fikser dette kan se på noe annet eller eventuelt begynne med en anne sport.

     • Tull. Kommentaren min handler ikke om de som ser på, men om hva spillerne selv er komfortable med å ha på seg. Hvis jentene vil ha minimale bikinier så bryr jeg meg ikke, men hvis de påtvinges minimale bikinier, mens de egentlig vil spille i tights, da bryr jeg meg.

 8. Jentene får ikke spille i bar overkropp de heller. Flytt til Iran hvis du ikke tåler å se jenter i bikini uten å sutre.

  • Beste argumentet jeg har sett for å tillatte bar overkropp i sandvolleyball 🙂 Burde helt klart vært lov for alle, uavhengig av kjønn, å spille i bar overkropp!

   • Tror jentene ville tatt en altfor stor del av reklamekaka hvis det ble innført. Ville tjent store penger på hver fordel.

    Eneste problemet blir vel produkter med lange navn, må ha med veldig gamle damer for å få plass til «Luftambulansen» og ikke bare VG

 9. Hva er så galt med litt hud i disse øvelsene? Etter min mening er det helt naturlig. Man kan ikke mistenkeliggjøre hele publikum ut fra en teori om at hud trekker til seg en gjeng med bare kikkere. Øvelsene er kjempespennende i seg selv og mer påkledning ville først og fremst rammet utøverne selv.

 10. «Inntil da kunne ikke utøverne velge å ta på seg ekstra klær under bikinien dersom det var kaldt i været…»

  Sluttet å lese her. Hadde du fulgt med på idretten utenfor OL-tider hadde du vist selv at dette var feil.

 11. Kroppsfokuset slår ut i merkeligere retninger enn som så. Jeg er en veltrent fyr, men da jeg på en varm sommerdag i fjor ville ta av meg på overkroppen i en park i Oslo, satte kjæresten foten min ned. Jeg skjønte ingen ting, og hun forklarte:

  «Du trener for mye. Sånne som deg kan ikke sprade rundt her i bar overkropp. Folk vil tro du viser deg fram».

  Sånn er det med den saken, altså. Vil jeg nyte sola, må sixpacken vekk og vomen fram.

 12. Jeg liker vinklingen din! Var veldig redd for at dette var en av de vanlige «Ottar-innleggene», men ble meget positivt overrasket.
  Jeg er helt enig med deg! Det er flere som burde sett på det på denne måten.. La nå gutta spille i bar overkropp om de vil det? Eneste hinderet for dette er vel at de mister reklameplass på draktene sine, noe som jentene lever med – og som strengt tatt bare går utover dem selv?

  • Jeg er helt enig, MariusKA – dette med at herrene ikke har valget med å spille i «baris» skjønner jeg ikke. I alle fall så lenge dette er et uttalt ønske fra mange av dem. Vi får se om det kommer etter hvert, men foreløpig er det lite som tyder på det… 🙂

   • Det kan jeg forklare dere. Det skyldes at i verdenserien er det arrangørene som holder drakter til spillerne. Og draktene er det viktigste stedet de kan profilere sponsorene sine.

    • Og kan vel legge til at jentene selvsagt spiller med de samme sponsorlogoene på toppene sine, som herrene har på sine tank-tops.

 13. Sjelden lest så mye tull. Sorry, men hvis du ikke liker å se det kan du gjerne skifte kanalen! Hvor faen er problemet med dette? Sånn er reglene og hvis noen ikke liker reglene trenger vedkommende ikke utøve sporten eller se på det….

  • Hei Rainer!
   Jeg sier ikke at jeg ikke liker dette – men jeg stiller spørsmålstegn ved om det er riktig å «henge ut» sandvolleyballjentene som utøvere som viser mye hud, når eksempelvis friidrettsutøvere gjør mye av det samme. Og mannlige svømmere. Men likevel er det jentene i sanden som har fått mest «pes» på grunn av dette. Jeg vet ikke helt hvorfor -. men liker debatten rundt det! 🙂

   • «Sandvolleyballjentene har blitt en omdiskutert gjeng utøvere, på grunn av sine klær – eller mangelen på dem. Igjen og igjen må de svare på debatten om kroppsfokus og om de føler seg trakassert.»

    Så de føler seg ikke trakassert, men blir spurt om de gjør det? – så dumt da. jeg tror jentene vil spille i det antrekket de bruker, og jeg tror menn liker å se på kvinnekropper, om det så skal være med eller uten klær på. Kanskje det beste å gjøre er å slutte å stille idiotiske spørsmål og problemstillinger og heller bare se på idretten? det faktum at menn liker kvinner og vice verca er vel ikke akkurat noe å blogge om?

    «..men jeg stiller spørsmålstegn ved om det er riktig å «henge ut» sandvolleyballjentene..»

    er det riktig å henge ut deg fordi du skriver ett fjompete innlegg? du har jo selv valgt å skrive det, akkurat som jentene selv har valgt å ha på seg det de har på.

   • jeg må si jeg hadde forventa en drittsak om dette når jeg trykket inn på artikkelen, MEN jeg er faktisk veldig imponert! Fordi det er mange journalister som bommer HEFTIG på akkurat den saken der med at det er så ekstremt mye fokus på bikiniene til Sandvolleyball jentene. Var en i adressa.no som bommet heftig for en uke eller to siden og mente at sandvolleyball ikke var noe toppidrett, bare en utstilling av damekropper.. Det er ingen som bryr seg om svømmerene som svømmer i små badebukser (som nesten er mindre enn beach jentene sine), fordi det er jo normalt å bade i speedo (tror de fleste gutter foretrekker shorts når de bader). Derfor burde det være normalt at en idrett som startet på stranden skal spilles i bikini. Jeg har lest de fleste sakene som kommer opp rundt dette spørsmålet mange stiller seg med bikiniene. Å du skal ha det at du er den første som faktisk vinkler det inn mot friidrett, svømming og faktisk sier at det kansje er litt urettferdig med all den negative oppmerksomheten de kvinnelige bech spillerene får pga antrekket. Takk for at det endelig er en journalist som har skjønt det 🙂

 14. Kan forholde meg klinisk til enhver kropp når det er viktig. Synes hele denne «problemstillingen» – hvis den skal kalles så – virker noe farget av først og fremst
  britiske medias nevrotiskhysteriske forhold til nakenhet og kjønn. I’ve been there. Lang
  tradisjon. Synes sandvolleyballjentene i bikini er sexige. So what?

  • Jeg er enig i tritons konklusjon, om vi nå synes det er litt sexy å se på, hva så? Jeg synes ellers det er greit at man fikk valgmuligheter, men synes det er trist at en middelaldersk tolkning av en religion var utløseren.
   Derimot er jeg uenig i at britisk media har et nevrotiskhysterisk forhold til nakenhet og kjønn. Hadde det stått amerikansk skulle jeg vært enig. Det er her nok å vise til den engelske serien «Pinlige sykdommer», der vanlige folks underliv, ofte fullstendig umotivert, brettes ut over en lav sko. Det finnes også mange andre eksempler.

 15. Hei.
  Dette var en fin artikkel som setter søkelyset på noe essesielt.
  Har man på seg klær etter hva slags sport man driver? Eller er det om å gjøre å ha så lite på seg som mulig? Hmmm
  En ting er i hvertfall sikkert, idrettsfolk har flotte kropper. Og noen av dem har ikke noe i mot å vise den frem. Enten det er med klær eller uten.
  Men fokuset bør jo være på den sporten de bedriver, ikke hva de har på.
  Sandvolleyball jentene kunne jo gjort som håndballjentene gjorde for endel år tilbake. Da ville noen kloke hoder at håndballjentene også skulle ha mer kroppsnære drakter. Håndballjentene sa klart ifra at da ble det ikke spilt noe håndball! Og så var den saken avgjort.
  Regelverket som bestemmer hvem som skal ha på seg hva, bør etter min mening avgjøres av praktiske hensyn i forhold til sporten. Ikke om utøverne ser bedre ut eller at man ser mer hud. Og hvertfall ikke utifra om det gjør sporten mer sexy. Det er sporten og resultatene som er viktig, så får heller det at utøverne ser godt ut være en bonus.

  • Hei Espen!
   Jeg er enig med deg – dette bør avgjøres etter praktiske hensyn. Og derfor er det kanskje naturlig om herrene også får lov til å spille uten singlet, dersom jentene har rett i at sand og klær er en dårlig kombinasjon?
   Ha en god dag! 🙂

   • Hei.
    Hehehe, ja selvsagt. Viss gutta i sandkassa synes det er mest praktisk å spille uten singlet, why not?
    Det var forresten en god sammenligning du hadde ang svømmegutta.
    Det er en gren der gutta har mindre klær enn jentene.
    Men se på friidrettsarenaern, hvor mange er det ikke som kaster singleten i glede over et godt resultat (Gutta vel og merke…)
    Ser ikke at det er noe problem.
    Men så kan vi jo diskutere hvor grensen går.
    For noen år siden var det ei jente (i verdens toppen) som ville spille squash i g-streng truse. Det fikk hun ikke. Hun mente det var mest praktisk for henne, men forbundet sa nei.
    Grensen burde vel gå der et sted ja.

 16. Denne bloggen er jo jobben hennes. Meningen er å skape diskusjon. Istedenfor å kritisere hva hun skriver; ta heller en titt i speilet. Mere spesielt med dere som engasjerer dere så voldsomt i hva hun skriver.
  Nettopp DERFOR hun har denne jobben….pga dere 🙂

 17. Er det så veldig vanskelig? «Over til bassenget i Aquatics Centre, for eksempel. Hvor OL-svømmerne har sin arena. I denne idretten er jentene iført badedrakter, mens herrene stuper i bassenget i små badebukser.»

  Menn har en større hypofyse, og menn har mer testosteron. Begge disse tingene fører til større sexlyst. Til og med Spitznogle klarte å innse dette i et intervju i VG for litt over en måned siden.

  Vi lærte dette alle sammen i seksualundervisningen i sjette klasse. Det har faktisk ikke skjedd så mye nytt med hverken utviklingen av hypofysen eller testosteron-nivået hos menn eller kvinner de siste ti årene, som tilsier at denne «fordelingen av lyst» har endret seg nevneverdig.

 18. Det mest naturlige for alle mennesker er vel å gå naken siden vi alle ble født naken. INGEN kan argumentere for at å være naken er det naturlige så hva er da svaret? ALLE bør gå naken hele tiden! ^^

 19. Jeg synes dette innlegget er et forsøk på storm i vannglass.

  Noen fakta:
  1. I de fleste idretter er der en eller annen form for draktreglement, og av ulike grunner kan dette være forskjellig for kvinner og menn.
  2. Sport er underholdning

  Man kan diskutere hvorvidt draktregler er hensiktsmessige eller ikke, men hva som gjør en sport underholdende er og blir et individuelt anliggende. Når det kontroversielle rundt sandvolleyballens draktregler nå er fjernet, så bør vel denne diskusjonen legges død?

 20. Er enig med de som er lei av at dette hele tiden blir tatt opp, fokuset forblir da på bekledning, enn prestasjon.

  Men nå er vel fokuse på dette i sandvollyball og vollyball større fordi det sitter/har sitti eldre mannsgriser og bestemt at de MÅ ha så minimalt med klær som mulig for å få lov å spille. Det er vel noen år siden det ble innført i Vollyball, ene og alene for å trekke flere tilskuere. Så vidt jeg husker så ble det sagt rett ut også. Sex selger. Dessverre så tas det for langt av og til.

  De som velger å kle på seg, skal ha ros. Det samme skal de som velger å spille minimalt, så lenge deres hovedfokus er prestasjone, ikke modell jobb (ref Paraguays spydkaster).

  Det blir mye verre den dagen de blir tvunget påkledd fordi ekstreme muslimske land skal kunne sende så mye som mulig på TV. Gir full støtte til de kvinnelige muslimske utøverene som stiller tildekket. Ikke fordi jeg er for plagget, men fordi jeg er for at ved å stille opp så peker de nese til mannseliten i landet som holder kvinner nede. Dessverre måtte Saudi-Arabias kvinner gå noen meter bak mennene på åpningssermonien, og dessverre så bet ingen medier tak i dette. Under større begivenheter som fotball VM osv så sendes kampene «direkte» til f.eks. Iran med god margin, slik at de kan klippe vekk upassende ting, f.eks. en tilskuer som er for lite tildekket (Gleder meg til VM i Brasil). NB. Også USA sender som regel «direkte» for å kunne fjerne banning osv. Det er jo farlig å si tit og ikke breast.

  Hvorfor kalles alle disse damene som stiller opp nakne HELE tiden i kalendere for modige, mens har de på seg litt lite klær når de driver idretten, så er det feil? Det er modig og stille opp nakne, men ikke på kledd?

  Kanskje kvinnefotball skal ta etter filmen «H.O.T.S» fra 1978. Hver gang de ble scoret på så måtte de ta av ett plagg. Hadde blitt mye flere tilskuere på kampene da. Mere reklame inntekter også, stort TV marked for slikt.

  Dessverre så er det som en nevnte ellers her. Det er som regel de mindre «vellykede» damene som klager over de mer «vellykede» utseende messig. Noen liker Amanda Kurtovic andre liker Heidi Løke. Som de pleier å si, smaken er som baken, delt.

 21. De må få ha på seg det de har lyst til, så lenge det er innenfor kleskodeksen som er satt. Skjønner ikke hvorfor dette er big deal.

 22. Dette er en latterlig debatt. Jeg kunne godt tenkt meg å gå på sandvolleyball kamp selvom jeg ikke er noen stor volleyballfan. Det er jo litt «rockn roll» og et spill med fart og spenning. Det er liv på trubunene og folk er i god stemning. Om jentene spiller i bikini eller shorts spiller vel ingen rolle.

 23. Hvem bryr seg? Hvorfor er dette et tema i det hele tatt? La nå folk få styre som de selv vil og finn deg en bedre jobb.

 24. Well. Det første ordet som renner meg i hu, som det heter, når jeg ser dame beach volleyball, er hippo. Kan ikke forklare hvorfor. Det er bare slik. Så hvor noen har fått uttrykket sexy fra aner ikke jeg. Sex appeal kommer innenfra, etter hva jeg har erfart. Har null å gjøre med svette kropper med sand på. Blir nesten som å spise egg med sand på i stedet for salt ………..

 25. Du nevner at begrunnelsen kvinnelige sandvolleyballspillere gir for å fortsette å bruke lite klær, er at det gir dem bevegelsesfrihet. Dette er åpenbart et viktig argument. Hvis forskjellen i bevegelsesfrihet mellom en utøver med mye og lite klær er stor nok, så vil det bety at dersom noen enkelte jenter velger å kle på seg mer klær i kampene, vil de risikere å prestere dårligere enn sine mer lettkledde motstandere. De påkledde vil dermed begynne å tape mer enn tidligere. Så fremt de ønsker å vinne, vil det derfor gi et incentiv til å IKKE kle på seg mer klær. Dermed, om man skal ha «bort kroppsfokuset», så er det nødvendig med en regelendring som PÅBYR at de har på seg mer klær, ellers vil nok ikke jentene frivillig velge dette.

 26. Nå må du rulle inn her, Volleyball er en underholdende idrett. Mener du at de 16 000 som så finalen for herrer i stup var der for å se menn i underbuksa? Der var mennesker som stod hele dagen, 600 meter i luftrettning unna bassenget, som jublet som om de skulle stått 100 meter unna og faktisk fått me seg nøyaktig hva som skjedde når finalestupet gikk. Dette handler om lidenskap og sportslig underholdning. Grisene som vil få med seg de lettkledde damene tar seg vell heller en tur på en strand, eller en runde på nettet. Denne «bloggen» er helt totalt bak mål spør du meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *