Norsk idretts neste stjerne

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett.

Henrik Ingebrigtsen har akkurat løpt inn til 5. plass på 1500 meter i OL på Olympiastadion i London. For en nasjon som Norge er det ofte kun medaljer som legges merke til, men det er fordi vi alltid har vært dominerende på vinterstid.

Faktum er at det er langt vanskeligere å lykkes i sommeridrettene, årets OL er nok et bevis, og jeg mener kveldens prestasjon av Ingbrigtsen minst er på linje med flere av mer tiljublede norske bravader i skisporet oppgjennom.

Når jeg sitter her i presserommet umiddelbart etterpå, bare 30 meter fra mållinjen han krysset tre tideler fra medalje, er to momenter om hvorfor Ingebrigtsen er en spesielt spennende utøver sentrale:

1) Han er rå fysisk, og et løpstalent vi sjelden ser i Norge. I tillegg løper han taktisk meget smart, og setter seg i respekt i feltet på en unorsk måte.

2) Han er en ærlig, verbal og offensiv – rett og slett det man kan kalle en spennende type. I pressesonen i OL har han levert flere engasjerende refleksjoner enn jeg kan huske å ha hørt av særlig mange norske utøver på flere år.

Foto: Bjørn S. Delebekk

For selv om Vebjørn Rodal har et poeng når han melder at nivået på 1500 meter er lavere enn på en stund akkurat nå, er det fortsatt en øvelse som ikke bare favner løpere fra hele verden: Mellomdistanse er svært krevende å utføre. Men Ingebrigtsen har alt som skal til: Han hadde svakest tid i feltet før finalen, han var yngst, han var eneste europeer. Likevel slo han sju stykker og luktet på edelt metall i sitt første OL.

Oppsummert er han en nådegave til norsk idrett på sommerstid. Og jeg tror han er vår neste store idrettsstjerne, i generasjonen etter folk som Aksel Lund Svindal, Emil Hegle Svendsen, Andreas Thorkildsen, Suzann Pettersen og en viss skiløper fra Mosvika.

I dag er Petter Northug er Norges klart mest populære idrettsstjerne. Det vet jeg fordi jeg bruker Norges mest leste medium, VG Nett, sine lesertall som parameter. Der er interessen for Northug i en egen klasse. Ferdig diskutert. Fordi han presterer, har det i kjeften og det alltid skjer noe rundt ham.

Ingebrigtsen har mange av de samme egenskapene som svenskenes skrekk i skisporet. Eksempelvis taklet han buksesprekken her i London optimalt med å spøke det hele bort med en morsom kommentar: – Det var nok på grunn av McDonalds i matsalen, sa den topptrente 21-åringen og smilte.

Se opp for denne mannen i fremtiden. Med riktig trening videre, og unngåelse av indoktrinering av ett løp av gangen-kommentarer, blir han vår nye Northug. Og jommen meg har han ikke en liknende spurt på slutten av løpene sine også.

Hvem mener du blir norsk idretts neste store profil?

@vgnettbrenne99

46 tanker om “Norsk idretts neste stjerne

 1. Vel talt. Denne familien er utenom det vanlige. Jeg har hatt fornøyelsen av å ha møtt dem i idrettssammenheng. Alltid veldig imøtekommende og fantastisk blide. Prestasjonen til Henrik er fantastisk og det er vel første gangen jeg har stått i sofaen og løpt selv under løpet. Jeg tror at Henrik hadde blitt vel så god som Petter om han hadde gått skiveien, men la oss være glad for valget han gjorde. Personlig er jeg iallefall ekstremt stolt av Henrik (og familien)

  • Med den fenomenale spurten som Henrik Ingebrigtsen viser, tror jeg han vil bli en vinnertype av de sjeldne. Han må bare følge teten frem til siste sving, så tar han alle sammen på oppløpet. Makan til spurt han viste i går, er det sjelden vi har sett fra norske løpere.

 2. Northug har bare surface coolness. Han sier litt wacky ting for oppmerksomhet. Denne karen her virker kul tvers igjennom. Ordentlig bra og fargerik type. Gleder meg til å se mer av ham.

 3. Hah…. Mer vår nye Jim Svenøy. Bra prestasjon, men at Tommy Ingebrigtsen vant i Tampa, gjorde bare at han skuffet mer i årene etter… akkurat som «vil du værra med meg hjem» hadde gjort i grand prix

 4. Bra skrevet. Han er unorsk i væremåten, men på en meget positiv måte. Samtidig et knalltalent.

  Kan vel også trekke frem Ezinne, som er en veldig likanes person, samt i verdenstoppen i en meget krevende idrett.

 5. Sportsjef VG Nett? Og du ser ikke at du har havna på Mars?. At du ikke skjønner at Ingebriktsen ALDRI kommer til å nå Northug til anklene engang, forbauser meg særdeles. Melomdistanse løping har bare brøkdelen av sjarm som langrenn for en nordmann. Selv om Ingebriktsen er god, kommer han aldri til å tapetsere premiehylla med OL og VM gull. Han er en god gutt men mangler det XO som vi har i Petter. Se på Hegle Svendesen, like mye sjarm og nesten kjempegod i sin idrett, men likevel rekker han knapt Petter til knærne.Petter er den eneste som kan kjempe på nivået til Bjørndalen og Dæhlie og kom ikke her å nevn navnet Henrik Ingebriktsen i samme åndedrag som Bjørn Dæhlie og Ole Einar Bjørndalen!

  • Northug er unik, det ligger forsåvidt i ordet at alle er, men sier ikke at Ingebrigtsen skal kopiere ham eller ta over som stjerne. Men alle idrettshelter slutter en gang, og jeg tror Ingebrigtsen blir den neste store stjernen. Dette er overhodet ikke kritikk av Northug!
   Øyvind.

  • Merkelig så tungt enkelte har for det….. Langrenn er en bitteliten filleidrett som folk flest i store deler av verden ikke aner hva er. Løping er en verdensidrett…våkn opp Ola dunk

  • Nå var det vel ingen som snakket om sjarm, men derimot hvor stor denne prestasjonen faktisk var. Absolutt alle med kjennskap til idrett er samstemt i at en 5. plass på 1500 meter i OL er helt på høyde eller til og med over olympisk gull i langrenn.

  • Du skjønner svært lite om idrettsprestasjoner på virkelig toppnivå!
   Langrenn er og forblir en idrett som utøves på Mikkey Mus nivå relatert
   til mellomdistanseløping!

 6. Det at nivået på 1500m er dårligere i år enn tidligere er helt feil. Nivået i år på de ti beste i verden er HØYERE i år enn både 2008, 2009, 2010 og 2011! Nivået i år på de tjue beste i verden er på akkurat samme nivå som i 2008, 2009, 2010 og 2011. (ref iaaf.org sine topplister).

 7. At det er flere som driver med 1500 meter enn det er som driver med langrenn og alpint skulle jeg likt å se noe dokumentasjon på.

  • En med litt kunnskap i hode forstår at langrenn og alpint er knøttsmå idretter i forhold til løping. Trenger ikke dokumentasjon for å vite det. Bare til å søke litt på internasjonale sider, eller tenke realistisk. Hvor mange driver egentlig med langrenn/alpint i afrika, australia, asia, usa og sør-europa? Det er KUN her i norden, litt i mellomeuropa og litt i nord-amerika(canada) folk driver med oppskrytte utstyrs-idretter som ski. Løping er billig og egner seg for alle (sett bort fra syklister med store, feite lår)

 8. Henrik gjør en klart bedre prestasjon enn Northug og andre som dtiver med vinteridrett. Løping er grunnlaget for all idrett og det å bli nr 5 i en løpsøvelse i OL er en kjempeprestasjon.. Vinteridrett er en liten idrett idrett i forhold til sommeridrett.

 9. Det råeste jeg har sett av en nordmann på fiidrettsbanen. Han får ikke nok heder for sin prestasjon. Mulig nasjonen er litt lamslått. Dette er en gutt vi kommer til å få mye glede av i årene fremover. Endelig en ny Tor Helland (for de som husker ham).

 10. Det å koble Henrik opp mot Petter er ikke så ueffent på flere måter. Blandt annet søkte de begge til treningsmiljøet i Meråker i junioralderen. Historien til Petter kjenner alle, men Henrik var der opp bare på noen samlinger. Han var på inntakssamlingen som den videregående skolen der oppe arrangerer for nye elever på langrennslinjen på videregående. Han var også med på et par samlinger etter at skolen startet høsten deretter, men hvor mye hjelp han hadde med treningsplanlegging vet jeg ikke. Jeg vet bare at han fikk beste tid på 10 km fristil under junior-NM i Stokke samme året. Det var i yngste juniorklassen, og han slo dem som var 3 år eldre. Så at han også var et stort langrennstalent er hevet over enhver tvil.

  • Hehe her vet du ikke hva du snakker om. Da Henrik van jr.NM i stokke, var han ikke sidet fordi han ikke hadde tatt NC-poeng tidligere på sesongen, og begynte nesten først, mens de sidede utøverne begynte til slutt(red group). Selv om mange her synes langrenn er en liten drittidrett, så var det såpass mange deltakere i jr. NM at de som startet tidlig på morgenen gikk i harde isete løyper, mens de som startet senere (de beste) gikk i slush/sørpeføre, da sola begynte å varme. Henrik var best av de dårligste, og vant derfor overlegent. Han har ingen prestasjoner i langrennsporet på dette nivået hverken før eller siden. Så det du påstår er ikke hevet over enhver tvil. Morsom fakta: I jr NM på 1500m u20 er det tolv stk deltakere, i langrenn er det over 160stk bare i 19/20 årsklassen. Er nok litt nivå der også.

   • Men i langrenn kan jo så og si alle som kan krype og gå stille til start i et mesterskap. I friidrett er det ofte 7-8 baner, og derfor ofte 2 forsøksheat slik at alle de kvalifiserte får løpe. Friidrettsforbundet regulerer kravene ut i fra det nasjonale nivået, slik kan bare de beste delta i NM. Ca 80% klarer ikke kvalifiseringskravene. har selv vært borte i begge idrettene og mit inntrykk er at det nasjonale nivået på mellomdistanse de siste årene er høyere en langrenns-nivået. tenk hvor mange titusener med løpere som trener vær dag ( i USA, Europa, Asia, Afrika etz.), kontra noen hunde som trener ski. Det er vel ganske innlysende at nivået i friidrett er mye høyere enn vintersport. Jeg er selv glad i langrenn..

   • I en mesterskaps finale på 1500m står det i reglene at kun de 12 beste som har kvalifisert seg får løpe. Samme regler gjelder både i OL, NM, jr-NM, VM osv… Derfor er det kun 12 løpere på resultat lista fra en jr nm finale. Forøvrig blir det først løpt forsøk og semi. Kan sammenlignes med norgescup finalen, hvor kun de 30 beste med mest poeng får delta, og bredden (som er de dårligste) skiturgåerne ikke er kvalifisert.

    Forøvrig er nivået på norsk herrelangrenn (sett bort fra Petter) latterlig dårlig. Så ikke si at 160stk representerer høgt nivå, halvparten av disse hevder seg kun pga god tilgang på utstyr (beste ski-smurning, staver, ski-slip og rike foreldre)

    Friidrett er målbart, så ofte er det slik at de dårligste slutter fort og tidlig med idretten, fordi de får resultatet og tida rett i tryne. Løper man på 8.50 på 3000m, så er det ikke så kjekt å satse videre. Mens i langrenn så kan dårlige løpere på samme nivå fortsette og satse på grunn av at langrenn er så lite målbart og man gjemmer seg bak godt utstyr. I tillegg er mange stolt over å slått feks Northug eller andre gode skigåere på hoved-NM (selv om han bare går tur der, eller de har dårlige ski) og bruker dette som drivkraft til videre satsing 😛

    • Var vel omlag 30stk som stilte til forsøk på u20nm på 1500m.. Det er vel ingen tvil om at langrenn er større i norge enn løping. Resultatlistene kan være ganske brutale i langrenn også. Det at løping er målbart og ikke så utstyrsavhengig som langrenn gjør vel bare at det burde vært flere som satset løping? Billigere=Flere som har råd til å satse? Poenget her blir vel at hvis det var like stor rekrutering i Mellomdistanseløping i Norge som vi har i f.eks langrenn hadde vi hatt flere som kunne hevdet seg i toppen. Stor bredde skaper høyere topper. Ellers er det jo ingen tvil om at løping er større og at Mr.Ingebrigtsen´s prestasjoner er enorme.

     160stk representerer ikke høyt nivå, men når så mange satser, blir det nødvendighvis flere i verdenstoppen enn om det var 30stk. Og at nivået i Norsk herrelangrenn er latterlig dårlig bak Northug er bullshit. Mener da å huske at det var en 3-4 andre som plukket medaljer sist VM. Og en 2-3 til med topp 5 plasseringer. Og i VM er vel de beste med.

 11. Fantastisk prestasjon!
  Morsomt med toppidrettsutøvere med humor og selvtillit.
  Trolig en av de største norske idrettsprestasjoner gjennom tidene, og dette er bare starten…

 12. Det er flott at vi har fått frem en ny stor personlighet som er gull verdt for pressen, men det er ingen vits å rakke ned på skigåerne for å få Henrik opp på nivået dere trenger for å lage reportasjer om han slik at det norske publikum skal forstå hvor god han er. Jeg tror folk flest fatter dette greitt uten å måtte trenge å rakke ned på andre idrettshelter av den grunn.

  Joachim

 13. Henrik er ikke bare et lyspunkt på den norske friidretts arena. Men en lysende stjerne. Han kan veldig langt både med sine holdninger, trenings villighet, taktikk og ikke minst målsetting. Han er en av de kuleste idrettsmenn Norge har. Og sammenlikne han med Northug, er ikke rettferdig. Henrik virker som en reflekterende ung mann.

 14. Er årets OL et BEVIS på at det er vanskeligere å lykkes i sommeridrettene? Høres merkelig ut. Norge presterer dårlig: Idretten er for vanskelig. Syns det høres ut som en dårlig bortforklaring for at Norge gjør et veldig labert OL.

  Omformuler gjerne setningen din slik at vi enklere kan lese: Norge er dårligere i sommeridrett enn vinteridrett.

 15. Henriks Ingebrigtsens spurt egenskaper er helt rå. Med en slik egenskap kan Norge få mange gledesstunder med denne nye kometen i friidrett. Han kan om ganske kort tid gå helt til topps om han løper noe mer taktisk.

 16. Er man norsk mester i Friidrett vil man ha problemer med å kvalifisere seg for sommer OL.
  Er man derimot norsk mester i Ski, er mann gullkandidat i vinter OL.

  Enkelt forklart.
  En deltagelse på f.eks 100m i OL hvor kravet er 10.18, er en LANGT større prestasjon enn å vinne gull flere ganger i OL på ski.

 17. At Henrik Ingebrigtsen kan ta over arven etter PN tror jeg blir vanskelig og spørsmålet er vel om det er noe poeng å gjette på dette nå uansett.
  Resultatet er strålende for H. I og Norge og det er meget godt gjort i en slik gren.
  Å sammenligne og veie ulike idretter opp mot hverandre virker litt meningsløst i vinterlandet Norge men det er klart at om en normann klarer og hevde seg i toppen i sommer Ol er det stort.
  Nå menes det vel mere at de er like som personer med glimt i øyet og det kan jeg være enig i, men H. I Har større muligheter en P.N til å bli en stjerne i verden, men begge ligger nok milevis unna Ole Gunnar Solskjær 😉

 18. det er faktisk ufint å dra Petter Northug inn i denne diskusjonen, han driver en idrett på samme nivå som fekting. eller skyting på løpende villsvin, altså noe som bare opptar oss nordmenn når vi gjør det bra i OL, all ære til de som har vunnet medaljer her også, men vi bryr oss ikke annet enn når Nordmenn gjør det bra, det samme med Northug for utlendinger, med unntak av noen svensker. Henrik Ingebrigtsen er en sensasjon i en verdensidrett, og jeg håper VG nett får rett i sin spådom. Dt beste som har skjedd norsk idrett siden Rodal.

 19. Grattis Henrik I. Men ikke før har noen lykkes, så dukker det opp sports meg her og sports meg der. Feite velfødde folk som skal sole seg i glansen. Ja; jeg er dritt lei slike folk etter et langt liv innen idrett. Henrik I. og han familie er det som teller. All ære til han og de.

 20. HUFF Finnes det ikke et filter et sted?

  «i OL har han levert flere engasjerende refleksjoner enn jeg ikke kan huske å ha hørt av særlig mange norske utøver på flere år.»

 21. Å sammenligne friidrett og løping med ski er tilsvarende som tennis/golf med kombinert/skiorientering, mao det er enorm forskjell på utbredelse og ikke minst nivå.
  Ski drives i en svært begrenset del av verden og utøves av et lite antall mennesker, løping drives over hele kloden av et stort antall mennesker, alle store nasjoner satser på friidrett.
  Langrenn har 95% av verdens befolkning aldri sett eller hørt om, ei heller Petter Northug, Petter er stjerne i Norge og kanskje litt hos vår nabo, utover dette vet kun langrennsfamilien hvem han er. En stjerne i fridrett har en helt annen posisjon i så måte, hadde vi fått en hvit løper i toppen på 1500m ville hans status blitt helt enorm.
  Ønsker Henrik lykke til, det blir ikke lett å gå helt til topps i denne idretten.

 22. artig at Ingebrigtsens prestasjoner vekker oppmerksomhet og engasjerer. Synd VG og andre medier ikke finner det bryet verdt å dekke unge utøvere før de er tideler fra en OL medalje. På det norske folk virker det sikkert som om Ingebrigtsen om trent kom ramlende ned fra himmelen for noen uker siden. Faktum er at han har prestert på er eksepsjonelt nivå i flere år allerede, i sine årsklasser, også sett i internasjonal målestokk. Medgangssupportere er det noe som heter, men bedre det enn ingen support:-)

 23. Mer: Her er hans to siste setninger i bloggen:

  * Med riktig trening videre, og unngåelse av indoktrinering av ett løp av gangen-kommentarer, blir han vår nye Northug.
  (Hallo ?!! !! )
  * Og jommen meg har han ikke en liknende spurt på slutten av løpene sine også.
  (HI legger inn spurten der det passer. Men det hender han legger den inn paa slutten av löpet ogsaa)
  «Jommen» sa jeg Sportssjef = Kvalitetsansvarlig for staben sport i VG Nett.

  Hver gang en ÖB- tekst, er det som aa sitte ute paa pynten og betrakte en voksen mann i bare skistövler som forsöker aa komme seg over elva paa april-raatten is.

  • Takk for engasjement. Føler vel kanskje du har på deg noe i overkant kritiske briller her, hvis det er det språklige du mener er så feil.
   Men respekterer selvsagt uenighet faglig, og også innspill om skrivemåte.
   Ha en god dag.
   Øyvind.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *