27 minutter for historiebøkene

Av: VGs håndballekspert Jostein Overvik

LONDON (VG Nett) Etter snart 30 år i yrket får jeg ikke gåsehud hver dag i OL. Men i dag kom frysningene. De 27 siste minuttene går rett inn i historiebøkene.

Etter fem timer og 33 minutters spill med til sammen 28 føtter på bremsen flyttet de plutselig alle håndballskoene sine over på gasspedalen.

Det skapte et jordskjelv i Copper Box.

Norge har ikke snudd en kamp på denne måten siden åttendelsfinalen i VM i 1997 da Norge vendte 6-12 ved pause til seier 24-18 over Østerrike i åttendelsfinalen. Den gang stengte Jeanette Nilsen som stengte buret. I dag var det Kari Aalvik Grimsbø som var helt fantastisk.

Det står nemlig alltid en keeper bak en slik snuoperasjon i håndball. Det er ikke mulig uten.

­- Vi gikk fra å være skoleflinke til å krige, forklarte Karoline Dyhre Breivang etterpå da hele gjengen hadde flashet magene sine på presserommet med påskriften: NORGES LAGÅND!

Hallo. Hva skjedde?

Morsomme påfunn har ikke vært dette lagets varemerke til nå.

Men 27 minutter med vill kriging og vill fart forandret et helt OL for Norge.

Grimsbø kom inn med keeperspill i verdensklasse allerede før pause. I den episke 2. omgangen fikk hun med seg en hel forsvarsrekke, fantastiske kontringer, og en Gøril Snorroeggen som så ut til å spille for livet både i defensivt og offensivt.

På et blunk var dette laget tilbake til konseptet som har gitt seks gull på de ni siste mesterskapene.

Brasil hadde angrepet aggressivt i en hel omgang og startet den andre med to scoringer. De hadde verdensmesteren på gaffelen. De har aldri vært i en semifinale i et OL eller VM. Det syntes. Brasil har fantastiske spillere og har bygd opp et flott konsept. Men i dag gikk det bare ikke å kontrollere seg videre mot et desperat norsk lag.

De vant de gylne minuttene 12-4, berget semifinalen og reddet seg også unna den fiaskoen undertegnede mener at de styrte mot i fem og en halv kamp.

Hvorfor snudde det?

Jeg tror samtlige skjønte at det ikke var mer å tape. De var på vei ut av OL. Til slutt klarte de å gi blanke i alle dårlige opplevelser. Alt skulle slippes løs. Bære eller briste. I et siste forsøk.

Den ulykkelige OL-starten er en sammensatt historie. Som superfavoritter i eget land har ikke jentene klart å håndtere forventningene. Dessuten har Katrine Lunde Haraldsens problematiske OL-form nok spredd seg litt i laget.

Mange har vært tenkende, avventende og forsiktige. Akkurat det motsatt av den sprutende energien Lunde Haraldsen har spredd rundt seg i alle mesterskap siden 2004.

Etter mitt skjønn har det preget mange at den kanskje viktigste spilleren i åtte mesterskap på rad ikke helt har vært seg selv. Det var litt typisk at hun satt på benken sammen med Kristine Lunde-Borgersen da hele laget eksploderte.

Det betyr ikke at tvillingsøstrene er ute av OL.

Denne seieren vil ganske sikkert få en enorm innvirkning på alle sammen. Bremsen er fjernet fra den norske bilens pedalsett. Det kjenner samtlige 14 spillere både i både kropp og sjel akkurat nå. Semifinalen kan bare komme etter vendepunktet.

All frustrasjon gjennom 10 OL-dager ble i løpet av 27 minutter snudd til ren energi. Det kan Russland (eller Sør-Korea) komme til å få føle i semifinalen.

11 tanker om “27 minutter for historiebøkene

 1. Et skoleeksmpel på ren idrettspsykologi at mental sperre alltid er en av hovedårsakene til at favoritter feiler. Et rent fokus på oppgavene uten psykologisk støy eller folkelig sagt evnen til å gi faen uten tanke på konsekvenser er resepten når man er i den situasjonen som håndballjentene befant seg i og som de så mesterlig kjempet seg ut av. Dette er er ren skjær norsk idrettshistorie som alle bør lære av. Nå kan det meget vel bli det forventede gullet til hånballjentene.

 2. La nå for guds skyld Grimsbø begynne torsdagens semifinale. Lunde Haraldsen har som regel vært en glimmerende keeper, men hun har ikke vært i form til nå. Jeg og mange med meg mener at Linka på høyresiden har vært Norges desidert beste utespiller så langt under dette OL.

  FORTSETT DER DERE SLUTTET I DAG; DA GÅR DET VEIEN. LYKKE TIL!

 3. Fikk dessverre ikke sett hele kampen, siden jeg har vært på jobb. Men tenkte også på kampen mot østerike som du selv nevner, og flott at jentene fikk det til! Underholdning i høy klasse, og gåsehud.

 4. De er et grepa lag med jenter som hele tiden yter maks. Om det snubler noen ganger så går det ikke utover viljen til å vinne.
  Dette går veien jenter. Hele Norge heier på dere.
  SOLSKINNSUPPORTERE TA AV NISSELUA.
  Hvilke lag (Norske eller utenlandske) har noensinne vist slike resultater gjennom tidene.

  HEIA JENTER!!!!!!

  • er jo ikke verdens største idrett.Jo større idrettene er jo flere om beinet, og da er det jo sjeldent at et lag er totaldominerende.I en idrett som nok er betydelig større, vil jeg nok si at USAs basketlag for herrer er mer dominant

 5. Heia jenter. Jeg hadde mistet troen på dere enda jeg visste at hver og en av dere er i verdensklasse. Nå er det bare å GRATULERE og ønske dere alle en fin finale når den tid kommer.
  Stå på!!

 6. Enkel løsning: Fjern disse Haraldsen folka, de har ingenting i troppen å gjøre så dårlige de er på og utenfor banen

 7. Det synes nå på tide og gi Gøril Snorroeggen tillit fra start i Playmaker rollen. Hun kan bli den nye Gro Hammersheng og har mange av de samme kvaitetene. Teknisk brilliant og spiller opp sine medspillere mesterlig. Da hun ikke har denne klare rollen i laget er ikke medspillerne «med» på alle hennes utsøkte pasninger, og det blir pasningsfeil. Dyrkes hun i denne rollen også på landslaget er hun sannsynligvis en av verdens beste spillere.

 8. Til tider er Lunde Haraldsen redd ballen,sett på reprisene at hun ofte flytter seg fra ballen med kroppen,liksom at hun er redd for og få den i siden eller magen.Grimsbø må bli førstevalget neste gang.Spiller jentene som de gjorde de siste 25 minuttene mot Brasil i dag så går d mot gull.Stå på jenter-gi full gass fra start neste gang.

 9. Gratulerer til håndballjentene våre. Hadde mistet håpet nå, men atter en gang viser de at de er et kjempelag. De var dømt nedenom og hjem i massemediene, noe som jeg ikke synes hjelper laget til å få tilbake ro og selvtillit. Fikk en kommentar fra min sidemann i første omgang om at Brasil var så gode, jeg svarte at det er de ikke, det er Norge som spiller dårlig. Men etter keeperbytte og en strålende Linka ( min favoritt ),viste hele laget at Brasil var statister når jentene fikk til spillet sitt. Hurra for Norge og jentene våre, her lukter det medalje.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *