Hvor ble det av Ida Alstad?

Av Jostein Overvik

LONDON (VG Nett) Det er ikke til å forstå at Ida Alstad satt passiv på benken de første 30 minuttene mot Frankrike. Enkeltspillere ble prioritert foran laget i OL-premieren. Det må være feil.

Thorir Hergeirsson ville at Kristine Lunde Borgersen og Marit Malm Frafjord skulle komme i gang i turneringen etter skadene. Men de så jo ikke helt klare ut. Særlig haltet midtforsvaret. 17 baklengs bare i 1. omgang?

Drøy kost, må jeg si.

Formsterke Ida Alstad opererte som en defensiv veps i kampene rett før OL. Hun var sammen med Heidi Løke også Norges beste angrepsspiller i Scandinavian Open. Da hun endelig entret banen mot Frankrike kom Norge tilbake i en kamp de til slutt tapte som fortjent.

Det hele minnet om VM i 2003. Da tapte også Norge åpningen med ett mål. Ukraina-tapet ødela etter hvert hele mesterskapet og dermed også OL-deltagelsen i 2004. Den gangen prioriterte Marit Breivik å få i gang VM-debutantene Katrine Lunde Haraldsen og Linn-Kristin Riegelhuth.

Jeg satt igjen med den følelsen etter Frankrike-tapet også: At enkeltspillere ble prioritert foran laget. Men etter mitt skjønn gjelder bare en ting i nervøse premierer. Det er å vinne. Uansett hvordan.

Ida Alstad i aksjon for Norge.

Nå vil det overraske om håndballjentene drar med seg Frankrike-tapet på samme måten som Ukraina-blemmen for ni år siden. Spillesystemet i OL er annerledes og dette laget er tryggere på sine egne kvaliteter.

Derfor tror jeg det snur allerede mot svenskene i kveld.

Norge har hatt stor suksess med å fordele spilletiden på alle jentene i innledningen av mesterskap og deretter har de også hatt igjen mest krefter på slutten. Hergeirsson er en mester i å disponere laget gjennom en hel turnering.

Men lørdag mener jeg han gjorde en klar feil med Ida Alstad. Det er vanskeligere å påstå at formsterke Kari Aalvik Grimsbø burde ha stått i mål fra start. Etter kampen fremsto hun som den klart beste norske keeperen, men hun fikk i 2. omgang også mye bedre hjelp av forsvaret enn den mer meriterte Katrine Lunde Haraldsen fikk i starten.

Derimot skjønner jeg ikke noe av at Linn Jørum Sulland ikke tok straffekast. I VM satte hun alle sine syv forsøk i VM-finalen, semi- og kvartfinale. Det er kvalitet.

Hun bommet riktignok på en straffe mot Sverige i Drammen før VM, men har etterpå ikke fått sjansen fra 7-meteren. Norge har bommet på fem av syv straffer på to kamper mot Frankrike. Treffprosenten på 28 er ikke dette laget verdig.

Straffebom er likevel en del av håndballen, men det er jo litt kjedelig at håndballjentene misset på to av tre straffer i åpningskampen. Det kunne teoretisk sett vært forskjellen på tap og seier mot Frankrike.

Mitt tips: Sulland tar straffer i kveld.

21 tanker om “Hvor ble det av Ida Alstad?

 1. Støtter deg fullt ut. Stort sett så syns jeg treneren gjør en god jobb, men til tider gjør han disponeringer jeg forstår mindre av. Borgersen er ikke klar, det mangler tempo og skuddene sitter ikke i det hele tatt. Hvor ble kontringene av? Og Lunde-Haraldsen var vel heller ikke helt på topp. Vi krysser fingrene for en bedre kamp i kveld. Svenskene skal vi slå. De har heller ikke imponert meg.

 2. Katrine Lunde Haraldsen har ikke vært helt i slag siden returkampen i Champions League finalen, og det er to måneder siden. Når det er sagt, syns jeg at Thorir burde satset videre på henne i 2. omgang også. Vi trenger Katrine Lunde Haraldsen på sitt beste for at vi skal kunne vinne OL. Grimsbø er ikke verdensklasse, og det holder ikke til verken medalje eller gull.
  Jeg er helt enig i din vurdering at Grimsbø fikk mer hjelp av forsvaret enn det Lunde Haraldsen fikk. Og Grimsbø har tatt noen fine steg etter at hun meldte overgang til Team Esbjerg i Danmark. Hun har en fin utvikling og har fått bukt med svakhetene hun har hatt. Keeper i fremgang som kanskje kan ta over som 1. keeper etterhvert når Lunde Haraldsen en dag gir seg.
  Sulland er Norges beste straffeskytter, så det er vel på sin plass at hun nå bør være Norges 1. valg på straffer. Merkelig disponering av Thorir der å sette Riegelhuth og Nøstvold på straffene mot Frankrike. Hvis det ikke funker bør Lunde Borgersen ta noen straffer. Hun er også en kald straffeskytter.
  Ida Alstad var et friskt pust mot Frankrike. Hun bør starte på venstre backen mot Sverige.

 3. Er ganske enig, men tror samtidig det var en kalkulert gambling fra THs side. Jeg tror det er bedre å tape en åpningskamp hvor vi tradisjonelt sliter, men hvor viktige spillere som Lunde Borgersen og Malm Frafjord har fått føle på spillet enn å ha to usikre spillere på benken som enten må vente på en enkel kamp eller bli kastet utpå når det kniper.

 4. Vel, hvor mye utbytte faar disse spillerne av aa faa «kamptrening» hvis den treningen foerer til et tap og forverret selvtillit? Da hadde det vaert bedre om de hadde kommet inn i en knipe senere naar/hvis det trengs litt ekstra guts. Vi har jo sett i mange mesterskap naar ting gaar bra at «reservene» har kommet inn og loeftet nivaaet med heroisk innsats naar det buttet imot for stjernene. Treningskampene burde man ha gjort seg ferdig med foer OL, og naar startskuddet gaar er treningen over.

 5. Nå fikk vi endelig se hva Kari Grimsbø kan når hun får tillit. Jeg mener hun er bedre enn Haraldsen. Haraldsen virker redd på skudd fra kanten. Hun snur seg og gjør seg smalere. Dette er hennes store svakhet. Grimsbø tør å gjøre seg berd nå vingen skyter fra kanten. Derfor tar hun mange skudd derfra, noe Haraldsen ikke gjør. Det virker også som tvillingene ikke er i så god form heller. Kanskje det er på tide at begge får hvile. Norge har mange andre spillere med stor fart og gåpå-iver. Disse bør få spille.

 6. Synes Thorir MÅ få hovedskylden for den elendige starten, Hva gjør Lunde Borgersen på banen??? Hun fungerer hverken i angrep eller i forsvar. I forsvar står hun bare og ser på , lager kjempe luker for motstanderen . Nei jeg kjenner at det hisser meg at hun i det hele tatt er på banen. Jeg er meget skeptisk til bruken av spilere.

 7. Har dessverre vært en del svakhetstegn med det norske laget og den norske lagledelsen så langt i OL. Helt enig med Alstad i åpningskampen. Nå fikk hun sjansen mot Sverige, og grep den vel ikke fullt så bra som ønskelig, men Katrine LB er mange hakk verre. At hun har fått så mye spilletid så langt i OL er gambling med de norske gullmulighetene. I angrep mangler hun fullstendig rytme, og i forsvar er hun for det meste ute av posisjon. For øvrig er jeg veldig skuffet over at det norske laget virker veldig planløst i overtallsspillet sitt. Skrekkelig å se mot Sverige hvor svakt rutinerte spillere fremstår som lag der. Mye å rette på, men gullhåpet lever 🙂

  • Av tvillingene er det Katrine Lunde Haraldsen. Hun er keeperen.
   Kristine er Kristine Lunde Borgersen. Hun er venstre back.

 8. Ingen av norge sine bakspelera har til no i OL vert gode. Ida Alstad starta kampen i går,såg koss da gjekk..Bomskudd etter bomskudd.

  Om ikkje desse bakspelerene skjerper seg,kan norge sjå langt etter et gull. Håper på bedring på onsdag 🙂

 9. Hver gang Lunde-Borgersenkommer på banen, så faller tempo og motstander scorer mål.
  Dette har man sett i to kamper nå, Norge leder med 4-6 mål, Lunde-Borgersen kommer på banen, og vips så er ledelsen «skrumpet» Trodde det var slutt på «klippkort» på landslaget?
  Tori kan ikke tukle med å bytte målvakt nå, men han kan sette enkelte spillere på tribunen!
  Hvorfor brukes ikke kantene mer?
  Norge er desverre snart ute av OL 🙁

 10. «Thorir Hergeirsson ville at Kristine Lunde Borgersen og Marit Malm Frafjord skulle komme i gang i turneringen etter skadene»

  Er det egentlig å prioritere enkeltspillere? Eller er det kanskje til lagets beste – på lengre sikt?

 11. Undrer meg fortsatt over at ingen av de norske spillerne har fått med seg at vi har en spiller på høyre ving.

 12. Du som sa at Grimsbø ikke er verdensklasse, må spise ordene dine etter kampen mot Sverige! For det var virkelig verdensklasse spill, og jeg håper vi får se mye mer av henne i løpet av OL 🙂

 13. Dette er det svakeste norske landslaget på årevis! Ida Alstad er verdens beste når det ikke gjelder og er fullstendig hodeløs når det drar seg til! Lunde Borgersen er så seig i steget at hun knapt nok kan finte seg vekk fra en stabbestein. Seieren mot Sverige blir den eneste i OL og laget reiser hjem etter innledende runde! Flautt!

 14. Greit nok at det tok for lang tid med bytter , men det er ikke noe nytt med Thorir. Men det største problemet er at vi ikke har gode nok bakspillere , og spesielt framover. Vi sliter enormt i etablert angrep. Og at Tonje Nøstvold i det hele tatt er med i troppen er meg en stor gåte.

  Det kan fortsatt bli OL gull men da må det tettes bakover , og vi må lage de fleste mål i kontra. I etablert må vi brette ut spillet og bruke kantene mer. Så lenge skuddstyrken ikke er god nok vil heller i strekspiller få gode nok baller og jobbe med. Da er det for forsvaret å stå flatt og pakke inn strek. Gjør våre motstandere leksa si og løper retur som aldri før , så blir det stopp i semi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *