Kult ikke å være kul – typisk norsk

Av VGs sportsjournalist Øystein Jarlsbo i London.

Alle ville være med på åpningsseremonien, unntatt Norge – som ikke ville orke.

En liten omskrivning av de gamle, grusomme barnevitsene: Alle kikket inn mikrobølgeovnen, med unntak av Knut – han tittet ut.

Det er det OL dreier seg om. Det har vært omkvedet de siste dagene; i TV-studioene og blant de internasjonale stjerneutøverne under de proppfulle pressekonferansene.

Kobe Bryant sa ”selvsagt, selvsagt – jeg tar bare på meg en ekstra tykk jakke” skulle han delta i åpningsseremonien. Dream Teams første kamp var først halvannet døgn senere. Møtet med andre utøvere fra andre nasjoner, det uhøytidelige ved å skjene inn på stadion til britisk pop og skjelmsk humor – ikke pokker om han skulle gå glipp av det.

Kult, kulere enn kult.

Samme sak med alle de andre som måtte svare på spørsmålet: skal de være med på åpningsseremonien? Ja, det er jo det OL dreier seg om, et minne for livet, muligheten for et brudd i alt alvoret før konkurransene og det blodige alvoret begynner.

Bradley Wiggins stakk innom en tur og satte i gang bjelleorkesteret som spredde seg over hele Storbritannia, James Daniel Craig Bond og Dronningen, Mr Bean og Steven Redgrave og David Beckham i speedbåt (ikke så gøy, men i alle fall); herre min hatt, så moro og adspredende.

Men ikke for norske utøvere.

Fra VGs livedekning fredag kveld:

Ole Magnus Bakken, skyting; Mira Verås Larsen, padling; Petter Mørland Pedersen, seiling; Bård Nesteng, bueskyting. Sebastian Wang-Hansen, seiling,
Sara Kværnø, badminton. Ellers så vi Marit Breivik og vi vet at toppidrettssjef Jarle Aambø gikk.

Kanskje heller ikke for de svenske, som stilte med 50 år gamle Rolf-Göran Bengtsson som flaggbærer. En rytter. Mossigt (mosete som i mose), kalte min svenske kollega Mats Wennerholm det.

Norge entret OL-stadion med Mira Verås Larsen som flaggbærer. Det ble klart i siste liten og utviklet seg til å bli pinlig, fordi ingen ”kunne” – eller ville. Helst det siste.

For hvorfor kunne ikke Eirik Verås Larsen – typen til Mira – bli flydd inn til å bære flagget når Mira kunne flys inn? OK, Mira er kvinne og jeg liker at kvinnene får gå først. For all del. Men han har vunnet gull og er en typisk representant for norsk idrett: veldig god på vannet, utholdende og sta.

Viking-type.

Eller hvorfor ikke Andreas Thorkildsen. Da snakker vi Viking. Og tradisjoner og historie og glamour og håp og stolthet og stil. Kan vinne sitt tredje OL-gull på rad, som legenden og verdensrekordholder Jan Zelezny – og Jelena Isinbajeva kan som første kvinnelige friidrettsutøver hvis hun lykkes her i London.

Snakk om referanser og noe å snakke om da Norge kom…

Men, neida.

Usain Bolt sa ja, det er en ære for meg å bære flagget for Jamaica.

Utrolig kult, kulere enn kulest.

Verdens raskeste mann – nå med vond rygg og skjør lårmuskel – skal forsvare sitt OL-gull på 100 meterfinalen (OLs største happening) allerede 5. august. Andreas Thorkildsen skal kaste et par ganger i kvaliken 8. august og forhåpentligvis vinne finalen 11. august.

Han hadde orket en svipptur til London fra fredag til lørdag på 1. klasse med VIP-forpleining til OL-stadion og tilbake til Heathrow lørdag.

(Toppidrettssjefen har lagt precampen til Sognsvann fordi det er så kort reise derfra til London. Den er ikke lenger for å kunne delta i åpningsseremonien.)

Eller hva med en av håndballjentene. Ja, en av håndballjentene selvsagt. Gro Harlem Brundtland og håndballjentene. Camilla Herrem eller Karo Dyhre Breivang for eksempel. De er jo ikke et øyeblikk i ro uansett. Hvorfor kunne ikke de ta seg en svipptur fra deltakerlandsbyen til OL-stadion et døgn før åpningskampen mot Frankrike?

Kunne ikke bare toppidrettssjef Jarle Aambø sagt: Andreas, du er vår beste representant. Kom deg hit til London (fra precampen ved Sognsvann). Eller: Karo/Katrine Lune Haraldsen (200. landskamp mot Frankrike: utholdenhet, kvinnelighet, standhaftighet, verdighet, gullhet)/Herrem/Løke….gå, nå!

Nei, nei, nei, det blir for mye for meg.

Jeg tror imidlertid ikke det har så mye med frykt for å få melkesyre og liktorn å gjøre.

Det er ikke så kult å være med på åpningsseremonien; stå der og vente, gå der og vinke, i de dumme antrekkene, kjedelig, kjedelig, vi tar det på TV-en. Det har med (skandinavisk, men ikke dansk?) kultur å gjøre, og flat struktur.

Norske toppidrettsutøvere bestemmer selv hva de skal gjøre og hvordan. No dictatorship her, takk. Lederne lytter til utøverne, og så bestemmer de til syvende og sist. Og nå er det slik at noen utøvere synes det ikke er så kult å gå der og – ja, et eller annet som ikke er så kult.

Og da blir det slik.

Med unntak av ishockeylandslagets kaptein Tommy Jakobsen i 2010. Han syntes det var dritkult. Som vektløfteren Ruth Kasirye i Beijing-OL 2008. Begge fra toppidrettens paria;arbeiderklassen,the blue collar gang.

Er de norske toppidrettsutøverne anno 2012-OL blitt for blaserte, for snobbete, for selvhøytidelige, for lite lekne, for alvorstyngede – og ikke minst for egenrådige?

Ja, jeg tror det.

For ”this is what The Games is all about”: åpningsseremonien, samholdet over nasjons og prestasjonsnivågrensene – og så kan lekene begynne (med kampen om medaljene).

113 tanker om “Kult ikke å være kul – typisk norsk

 1. – Alle kikket inn mikrobølgeovnen, med unntak av Knut – han tittet ut…..
  – ikke pokker…..
  – Kult, kulere enn kult…..
  – Mira er kvinne og jeg liker at kvinnene får gå først…..
  – Utrolig kult, kulere enn kulest…..
  – Nei, nei, nei, det blir for mye for meg…..

  Så mye usaklig, negativ, galle skal man lete lenge etter og siden vi er i «jeg» format så synes JEG at Øystein Jarslbo burde finne seg en ny jobb, slik at vi andre slipper å høre hans survete, negative holdninger. Det fines nemlig noen Normenn som liker at Normenn er som Normenn flest og sannelig vinner vi ikke en medalje i ny og ne på det også…..

  • Kanskje du burde lære deg at det heter nordmenn – med «d» før du gulper surere enn noen journalist?

   • Jaha, så personer med dysleksi skal du rakke ned på ja, hm, men det endrer ikke min oppfattning om at det er horibelt å starte en reportarsje om åpningen av et OL med en vits om en gutt som sitter i en microbølge ovn. Du kan få den «d»n av av meg, den er din og forresten så står den for DUM….

  • Er det ikke «som nordmenn flest» å være stolt over landet vårt, og hoppe ved muligheten for å gå som vår representant ved en åpningssermoni?

   Tror forfatteren peker på noe viktig. Norsk «kulhet» i dagens unge generasjon er egentlig ikke så kult. Det mangler noe veldig viktig. Hva det mangler, kan vi få litt større forståelse for når vi ser Bolt’s holdninger.

  • Ja, det var en del feil der, og jeg tror nok den artikkelen ble skrevet i noe rask hastighet..

   Men han har et poeng… Hvorfor skal vi sende et signal til resten av idrettsverden som sier at vi er for viktige til å delta på den seremonien? Hadde de olympiske leker vært i Norge, så lover jeg deg at alle de norske hadde vært med!

   • Du har en god dæsj av negativ holdning selv, Arne! :p Øystein har et godt poeng, mener jeg! Sportig av Mira å bære flagget selv med «siste» liten statusen, hun bærer flagget med et nydelig smil 😀

 2. Lol, nice at du skal sitte å whine på at Norge ikke møter, selvfølgelig møter ikke alle nordmennene opp når mesterskapet strekker seg over 2 uker. Og kanskje du burde lære deg å følge med mere om du skal drive med SPORTEN til VG.
  Sist jeg sjekka var Gro Harlem Brundtland en avgått politiker, ikke en håndballspiller, men så feil kan jeg ta etter å ha lest denne artikkelen. Eller hva sier du ?

  • Gro er faktisk et verdensberømt forbilde og en utmerket representant for vårt land. Hun er et symbol og har absolutt en plass i en OL-sermoni.

  • Dersom du ikke skjønner hvorfor Jarsbo skriver Gro Harlen Brundtland i denne sammenhengen, bør du ikke utale deg om dette. Du bør kanskje gjøre litt research om hennes utaleleser om norske idretsutøvere før du strør ut dine lite gjennomtenkte kommentarer. Bra artikkel Jarlsbo.

  • At du misforstår. Gro Harlem Brundtland er et bilde på Norge («typisk norsk å være god»/Lillehammer 1994), som håndballjentene er det. Ypperlige representanter for Norge begge to. Gro H Brundtland har ikke anledning til å delta i åpn seremonien, Gro Hammerseng har takket nei – men håndballjentene som skal spille i OL hadde god anledning til å stille, og burde gjort det (som de kanskje beste repr for norsk idrett).

 3. Jeg må si meg veldig enig i dette. Synes det er flaut å se at ingen av de beste utøverne er med på åpningen. Ja, jeg skjønner hvorfor de vil lade opp batteriene til dagen etter, men det kan da være mulig å avse noen få usle timer. På åpningen skal man jo vise Norge og at vi er en sterk nasjon i noen grener. Savnet veldig mye de som jeg selv vet hvem er.

  • Feil, det er under selve grenene at de skal vise at «vi» er en sterk nasjon i de respektive grenene. Ikke den pompøse åpningsseremonien.

  • Helt enig, typisk norsk og ikke gidde å stille opp. Skulle selvsagt vært et krav! Som igjen, like selvsagt skulle vært unødvendig – det bør jo oppleves som en stor ære. Bortskjemte drittunger!

  • Jeg for min del syns at vi hadde en av de beste medaljekandidatene med under åpningen. Hvis ingen av dere har hørt om skyting, så kan jeg fortelle dere at Ole Magnus Bakken har en solid 4.plass på verdenrankinga i sin idrett.
   Da jeg bladde meg gjennom deltakerlista igår var det INGEN andre norske individuelle deltagere som var rangert så høyt på lista innenfor sin idrett, som nettopp han.
   Slutt å syt over bagateller. Norge gjorde en fin profil under åpninga, og med en av de blideste jentene i tet med flagget.
   Sånne innlegg som dette her skrives jo kun for å lage en debatt uansett.. En debatt som i bunn og grunn er tåpelig.
   God natt alle=)

   • Dessuten strekker jo OL seg over to uker, og det er ikke alle de norske deltagerne som ennå er London, pluss at flere norske, deriblant håndballspillerne, skulle konkurrere neste dag, å det er hvertfall logikk i at noen ikke stiller pga. det, å det er en ærlig sak.

 4. Åpningsseremonien var en prangende forestilling. Om det sure ansiktet til Andreas Thorkildsen var der eller ikke, er meg revnende likegyldig. Kanskje var det bare en fordel at den selvopptatte og karismaløse spydkasteren ikke var der

  All ære til engelskmennene. Dette var en oppvisning av høy klasse. Prins Charles sa at i en slik stund var han stolt av å være engelskmann. I Norge ville hysteriske SV-kvinner skreket opp om rasisme etter en slik uttalelse.

  Norge bør aldri få lov til å arrangere noe annet enn kretsmesterskap etter dette. Bentein Baardsen såkalte kunstneriske kvalitet er go’natta for meg.

 5. Enig med artikkelforfatter. Dersom jeg skal støtte norsk toppidrett med mine skattekroner, så får de stille opp på det seremonielle. Hvis det er bra nok for Muhammed Ali og Queen Elizabeth, så er det ingen grunn til å snike seg unna.

 6. Jeg forstår utmerket godt at de ikke prioriterer å være på åpningsseremonien, jeg klarte jo heller ikke å holde meg våken og jeg driver idretten tv-titter! Vet ikke når seremonien sluttet, men Norge gikk vel inn ca kl 24 (23 lokal tid) og enda ville det ta lang tid innen seremonien var over og ikke minst lenge til utøverne ble fraktet tilbake til landsbyen. Så jeg forstår ikke hvorfor sermonien skal gå så sent på kvelden, det må da vært mulig å begynt et par timer tidligere?

 7. Jeg er faktisk helt enig jeg. Å få være med i OL er det største du kan oppleve som idrettsutøver. Da kan jeg ikke fatte hvorfor utøverne ikke vil ha med seg høydepunktene og representere nasjonen i åpningsseremonien. Spesielt ubegripelig med de som sitter i OL-landsbyen g ser åpningsseremonen på TV.

 8. For de fleste norske utøverne er OL «once in a lifetime» de representerer Norge, og de skal normalt bære flagget med stolthet. Og for flesteparten er det vel eneste sjansen for å bli sett av millioner av mennesker verden over.
  Men finner ikke bryet med å stille opp, det samme som om noen arrangerer bursdag for deg, men du gidder ikke møte opp.
  Å nei enkelte av de «stjernene» må hvile for du må jo vite at de tross alt skal konkurere om 14 dager. Så et slikt arrangement hadde vel tappet de helt for krefter.

  • De som evt. skal konkurrere om 14 dager befinner seg ikke ennå i London. For en usaklig kommentar…
   Jeg kjenner 6 av de norske deltagerne, og 4 av dem skal ennå være i Norge ei uke til før de drar til London.

   • Et av mine poeng er at de pga kort reisevei kunne tatt seg en snartur til London for å representere idrettsnasjonen Norge under åpningsseremonien. Tar cirka fem timer fra dør til dør, dvs halvannen dag i forb med fredagens åpn seremoni.

 9. Håpløst innlegg.
  Utøverne er der for å konkurrere, og at da enkelte prioriterer sine forberedelser for noe som kanskje er karrierehøydepunktet over åpningsserimonien er da vel helt ok?
  Og det går på uansett hvilken nasjon man kommer fra!

 10. Haha, er dette seriøst? Ta deg en bolle og finn noe mindre latterlig å sutre over, for et pinlig stykke tekst dette er. Det er en forbanna åpningsseremoni som man bruker latterlig mye penger på; det er faen ikke det OL handler om. Bortkastede penger. Hvem i huleste, andre enn en sutrete journalist med skrivesperre og noen troll som sitter hjemme og ikke har annet å gjøre på, bryr seg om hvem som møter opp.

  • Jo, det er det OL handler om. Blant annet. Det har det alltid vært. Så kan utøverne synes det er tåpelig. Men vil de være med på leken, så får de tåle steken (for å si det slik).

 11. Den største inspirasjonen til å følge med på OL er nettopp åpningsseremonien.
  Jeg så på de fleste utøverene som kom marsjerende inn at de var grepet av atmosfæren og sikkert fikk enda mer motivasjon av det. Det leses til og med opp lovnader om samhold, lojalitet og fairplay av deltagerne, trenere og dommere/sekundanter. Kansje de som ikke deltar på seremonien ser seg fritatt for dette også da, siden de ikke er tilstede og «avlegger eden» på dette?
  Uansett. OL er ikke det samme som NM, EM eller VM. Det er essensen i hvorfor vi har atleter.
  Still opp og vis ydmykhet for at Dere får representere nasjonen i den viktigste begivenheten vi har innen idretten.

 12. Jeg må si at du har truffet spikeren på hodet med denne artikkelen. Som om jeg skulle ha skrevet det selv, hadde jeg hatt dine ferdigheter. Synes det er litt respektløst overfor vertslandet at ikke alle landene stiller med alle utøverne sine på åpningssermonien.

 13. Enig med Martha og bloggforfatter. Hvis alle skulle tenke slikmt, ville det ikke blitt noe spesielt. OL er spesielt, og selve paraden burde vært obloigatorisk for alle, i respekt for OL og de tradisjonene det står for.

 14. Helt enig med Jarlsbo. Har ikke noe med sutring å gjøre. Kom ned fra sin store høye hest. Vi har det alt for godt i dette landet.Sulten er borte og det forplanter seg i vår måte å være på. Når en middels god idretsutøver drar inn over en mill i året,da har vi litt for mye enn hva enkelte tåler.

 15. @ Øystein Jarslbo:

  Syns det blir helt feil å vinkle det inn slik du gjør. For det første, hvem ville ikke ønsket å være med på åpningssermonien, sikkert noe av det aller største en idrettsstjerne kan være med på, med unntak av å vinne gull. Men når du spør et titalls atleter hvorvidt de vil være med på åpningen, og deretter trekker konklusjonen at nordmenn generelt ikke ønsker å delta? ….

  Les dette,
  http://www.metro.co.uk/olympics/898034-olympics-chiefs-unsure-which-gb-teams-will-march-at-opening-ceremony

  Det ser jo ut til at selv deltagere fra storbritannia ønsker å ikke delta på sermonien, det er jo ikke rart at atletene, som faktisk ønsker å vinne, ikke kan stille opp på slike arrangementer. De kan aldri feire sine triumfer, alt må vente fordi det det handler om er å prestere best mulig. Det er synd at ikke alle kan delta, men de det er synd på er de som faktisk er bedt, men som på grunn av sportslige grunner ikke kan delta.

  • Jeg mener at åpningsseremonien er en del av OL. Blir du som utøver tatt ut og sier ja til å være med, bør du oppfylle kriteriene for deltakelse. Utøverne repr sin respektive nasjon i OL, og det gjør de best under åpningsseremonien. Så sant de ikke vinner gull. Men det er det jo svært få som gjør.

 16. Jarlsbo skyter langt over målet; han vet faktisk ikke hva toppidtrett dreier seg om. Hvordan kan han tro at Andreas T hadde fått VIP transport for å være flaggbærer? Da hadde det vært bedre om en av håndballjentene hadde vært flaggbærer, alle på dette laget er vel ikke nødvendigvis uunværlige i første innledende kamp

 17. Dette er ikke rart. Fram til 2008 har det jo som regel vært en merittert utøver som har vært flaggbærer. Så ødela man tradisjonen ved å la noen ingen har hørt om verken før eller etter være flaggbærer, kun for å være mest mulig politisk korrekt. Dermed forsvant æren, og ingen ønsket oppdraget i 2012.

 18. Bare så herlig skrevet, og så sant så sant. Mulig resten av norges lag ligger i oljetåka og føler seg høyt hevet over åpningssermomien.
  Selv ble jeg mektig overrasked. Har vi ikke flere med enn det – tenkte jeg med undring, når jeg så norges fantastiske bidrag under åpningen. Jeg skjemmes på mitt lands vegne. Og de ordene som blir sagt i innlegget her treffer bare innertier.

 19. Dette var litt flåsete skrevet, men jeg synes også det er synd at ikke flere av utøverne tar seg tid til å være med i åpningsseremonien. Det må jo være litt av en opplevelse for dem også! Kan skjønne at ikke alle, som ikke skal i ilden før om mange dager, drar dit kun av den årsaken. Men det var en litt stusselig gjeng som kom gående ja…

 20. Skal man i aksjon neste morgen skjønner jeg det absolutt – jeg så selv hele seremonien (sannsynligvis for første gang noensinne – klarte bare ikke å rive meg løs) og var ganske trøtt i morges.

  Skal man ikke i aksjon neste morgen og «Nei gidder ikke.. vil heller slappe av, se litt på TV og «lade batteriene»» – vel… her har man en sjanse millioner, for ikke å si milliarder, av mennesker skulle gitt mye for å få, en opplevelse for livet – noe man aldri glemmer – om man så bare er en bitteliten publikummer. Man kan få den opplevelsen eller man kan la være. Lar man være fordi «gidder ikke» da er man rimelig dust i resten av verdens øyne.

  (utrolig godt skrevet forresten, må nesten leses så fort som det føles at du tenkte det 🙂

 21. Helt enig, Jarlsbo! Norge så ut som en mini-nasjon med kun noen får deltakere. Skammelig! Dette kan ikke Norge være bekjent av. Vi betaler for at disse skal profilere flagget, og da er det en forbannet plikt å møte opp. De som skal konkurrere neste dag, kan vi kanskje gjøre et unntak for, men de andre skal ha en forbannet god unnskyldning for ikke å stille. Kan forøvrig ikke forstå at det å gå 400m nesten et døgn før en innledende håndballkamp skulle sette håndballjentene ut av spill.

 22. Helt enig, litt pinglete vil jeg si… Men for å finne vikingene i dag, så kan man desverre ikke finne dem i sommer ol anyways. Bare enveistrente pappagutter med pannebånd, haha. Brenn

 23. TAKK for at det finnes sportsjournalister som faktisk ikke beundrer en hver sportsutøver så nesegrust at han/hun ikke tør si hva han/hun mener.
  De norske har en alt for laid back holdning. De får søren meg bestemme alt selv uten at vi fremstår som en nasjon med både fellesskap og respekt for vertslandet og alle de andre deltakerne. OL har blitt for stort, det er en ting, men ærlig talt. Utøverne får betalt for det de gjør, de må sannelig kunne yte noe tilbake, i form av god oppførsel og ekte entusiasme for selve OL, ikke bare sin egen innsats.

 24. Den «mosete» svenske rytteren du nevner, Rolf-Göran Bengtsson, er for øyeblikket rangert som verdens beste sprangrytter. Han er også regjerende individuell europamester, og sølvmedaljevinner fra Bejing 2008. Og definitivt et av Sveriges største medaljehåp!! Så for å ikke motsi ditt eget argument om at de beste bør stille ville jeg kanskje ikke kritisert Rolf-Göran! (alder spiller ingen rolle i sprangridning…)

  For øverig er jeg helt enig i din kommentar om nordmennen!

  • Jeg kritiserte ikke Rolf-Göran. Han er nevnt som et eks (fra Sverige og svensk presse) på at dette kanskje er et skandinavisk «problem». Min svenske kollega Wennerholm mener at en kvinne eller mer kjent utøver burde repr Sverige som flaggbærer (men ingen av dem ville/kunne åpenbart stille). Og aller helst en kvinne. Litt freshere, mener Aftonbladets Wennerholm.

 25. Dette er den mest latterlige artikkelen jeg har lest i min levetid. Usaklighet og inkompetanse gjennomsyrer artikkelen. Norske idrettsutøvere er i London for å prestere i idretten. Alle har hatt dette som mål i lang tid og har trent strukturert og systematisk over lang tid. I mange år har det handlet om prioriteringer for disse utøverne. Skal de plutselig gjøre om på prioriteringene for å få en opplevelse dagen(e) før de skal prestere? NEI, utøverne er i London for å prestere i idretten, IKKE for å være turister under verdens største idrettsarrangement.

  • Hvorfor går ikke utøverne ut offentlig og sier at de synes åpningsseremonien er noe tull, og at de nekter å delta i konkurransene hvis de må marsjere inn bak det norske flagget på lekenes første dag?

 26. Er helt enig at det var skammelig av norske utøver å droppe åpningsseremonien. Det er en voldsom ære å få være med til OL. Å bli valgt ut som landets representanter innbærer ikke bare at de må prestere, men også representere på beste vis. Og det å bli valgt til flaggbærer, få gå først ut av utøverene og vise frem vårt flotte flagg er en av de største ærene ved et OL.

  Olympiatoppen og Norsk Idrett burde sette krav til utøverene når det gjelder slikt, selv om det ikke skulle være nødvendig. Se hvordan alle de andre deltakerene stråler under seremonien.

 27. Øystein,
  Jeg støtter dine synspunkt. Vi må klare å differensiere mellom utrygghet og prestasjonangst.
  OL MÅ bety noe mer en klubbmesterskap….
  Forstår utøverenes behov for å prestere, dem legger ned ekstremt mye tid for og oppnå resultater.
  Jeg har erfaring som tidligere trener for utøvere på nasjonalt/internasjonalt plan. Vet derfor at fokus, optimaliseringe er viktig. Men når jeg leser din scedule for utøvere så er det lov å stille spørsmål?
  I Bjørge Stensbøl sin tid opplevede jeg at det å bli uttatt til OL betydde å representere på alle plan…..
  Hva kriteriene er i dag kan sikkert Jarle Ombø tydeligere besvare.
  Men ser man på verdiene som ligger til grunn for å «representere» i OL er det vel på tide å sette krav til når deltakere skal vare på plass i leiren i forhold til konkurranse. Hva som skal være tidslimit for og ikke være med i åpningsseremoni. Det burde vel være opp til IOC og sette kriterier som sikret det sportslige kriteriet. La oss være enige om at OL skal bety noe ekstra, det er kun hvert fjerde år..

 28. Har selv deltatt i Ol 2 ganger, og sykkel er første øvelse på programmet. Da vil man ungå og måtte stå og gå i timesvis. Regner med at folk skjønner det. Ang Wiggins, var han kjapt innom for å slå i bjella, ikke stå på bena i timesvis. De som ikke skal i ilden første uka, mener jeg selv burde delta på sermonien. Selv syntes jeg det er synd at jeg aldri deltok på åpningen, men som de sier…you cant have it all!!

 29. Dette dreier seg om 2 ting: Svakt lederskap og selvopptatte utøvere. Betingelse for deltakelse burde bl a være å stille i åpningsseremonien. Unntak; Legeerklæring. Dette burde være enkelt lederskap å gjennomføre. Og om man ikke er i stand til som utøver å delta på åpningsseremonien av fysiske eller psykiske grunner, har man ikke noe i OL å gjøre. Det burde være åpenbart! Og som enkelte andre nasjoners utøvere sier, det er en ære å bære flagget, eller «bare» få lov til å representere landet sitt i åpningsseremonien! Skjerpings i begge leire!

 30. en smule usaklig til tider, men men.. Og ser forsåvidt fra bildet du har lagt ved at det er flere seilere enn han du nevner som kom seg på åpning..

 31. Det må være en ære og en obligatorisk oppgave for en deltaker i olympiaden å delta på åpnings- og avslutnigssermoniene. Det er direkte flaut at ikke hele den norske troppen deltok.

 32. Utøverne kommer jo ikke inn før etter at underholdningen er slutt. Hva er egentlig vitsen med å komme etter at shovet er over? Forståelig at de heller vi se det på TV da.

 33. Jeg synes det var flaut at Norge var så få. Man stiller til åpningen!! Respektløst.
  Og han tyskeren som hilste, joda han så jeg og den stusset jeg veldig på :-/

 34. Er helt enig i dette jeg også. Utrolig dårlig at så mange av de norske utøverne ikke stilte opp. Det så jo ikke ut som om vi hadde deltakere overhode. Rett og slett arrogant var det.

 35. Dette var virkelig dårlig skrevet! Får du lønn for denne jobben? Isåfall kan du si til VG at jeg kan gjøre det minst like bra og ta mindre betalt for jobben! Lover en kulere enn kulest tekst i forhold til denne kule teksten!

  «Alle barna vitser» og kan ikke skrive og det er veldig dårlig norsk og det liker ikke folk å lese og bruker «og» istedenfor komma.

  Gro Harlem Brundtland er jo selvsagt verdens største håndballstjerne i tillegg til tidligere statsminister i Norge. Ikke rart hun hviler seg før konkurranse istedenfor å bli med på seremonien.

  Bruker også alt for mye mellomrom i teskten.

  Det er ikke mye flyt i teksten i heller.

  Du bruker litt for mye.

  Rom mellom avsnittene.

  Kjedelig, kjedelig.

  Takk for meg!

 36. Trist at ikke flere norske utøvere deltar på åpningsermonien.Andreas Torkildsen som flaggbærer gadde gjort seg ja,enig i det.

 37. Mest usaklige jeg har lest på lang tid, utøvere trener og legger opp en toppform til OL i årevis, også skal man komme og kreve at de skal tasse rundt ute på en stadion langt ute på natta, bare dagen eller 2-3 dager før alt de har trent for skal gjennomgås, hvordan kan man da kreve at de skal ødelegge sjansene sine? Du er åpenbart en som vet ingen verdens ting om toppidrett og burde kanskje satt deg litt bedre inn før du kommer og skriver noe så fullstendig patetisk.

  MvH Grym Bjørn

  • En topptrent utøver har ingen problemer med å ta seg en spasertur fredag kveld, en dag eller to (eller 10) før han eller hun skal konkurrere. Åpningsseremonien er en del av OL. Vil du være med, så får du henge på (den).

 38. Helt enig!
  Dette ser vi i flere sammenhenger. Ta for seksempel Spellemannsprisen. Det er påfallende hvor mange artister som nesten virker brydd over å få prisen, og fremfører flåsete takketaler, gjerne mens de er synlig beruset. Ser på på Grammy utdelingen, ser man artister som er oppriktig glade for å få prisen, og takker oppriktig de som takkes bør. Nå er jo Spellemannsprisen omtrent som et kretsmesterskap i forhold til OL, sammenlignet med Grammy, men det er tross alt likevel en pris de velger å ta i mot…

 39. Danmark stillede heller ikke op med fuldt hold til åbningsceremonien.
  Årsag: Dansk Idrætsforbund tillader ikke udøverne som skal i konkurrence næste dag, at stille op til ceremonien. Netop fordi seancen slutter sent, og fordi der er gået massere skattekroner til at de skal skaffe medalje til Danmark. De 10sek (på tv) indmarchen varer for hver enkelt nation er uden betydning.

 40. Uff.. denne artiklen var trist å lese.. Gro Hammerseng hadde passet bedre inn enn Gro Harlem Bruntland, uansett om journalisten bommet eller ikke!

 41. Føler forfatter ser på OL mer som en leirskole enn en konkurranse for de beste idrettsutøverne i verden. Ser ikke problemet med at utøverne prioriterer sine egne forberedelser framfor en åpningsseremoni. Man drømmer ikke om å være med på åpningsseremonien i OL, man drømmer om å vinne gull i OL. Svært mange av de norske utøverene har vært i aksjon i dag og det ville vært tull å delta i en seremoni som varte til 2 på natten.

 42. Leit at Norge ikke prioriterer noe så viktig som en åpning i OL. Anders T. burde absolutt ha vært med. Likeså burde noen av håndballjentene ha deltatt!

 43. Dette var poengløs syting..
  Det er et stort frafall hver gang.. dette er jo ikke noe nytt nå…
  De er der for å konkurere å vinne og gjør alt for å være i toppform..
  Dette er tross alt noe utøverne har jobbet for veldig lenge..

 44. Hva med det Olympiske flagget ?? den Olympiske hymne?? og den Olympiske eden ??
  Ingenting av disse vitale punktene var i sermonien.. trodde det var det sermonien handlet om??

 45. Hei.

  Er selv idrettsutøver,og var tidligere aktuell for OL, men det er noen år siden. Støtter dette innlegget 110%. Har selv snakket med flere utøvere som skal delta i OL 2012 og flere velget å droppe åpningssermonien pga av egne forberedelser. Jeg kan forstå at man dropper en lang åpningssermoni når man skal konkurrere tidlig dagen etter, men ikke utover det. Snart er det bare treningsapparatet som møter til innmarsj, og det er en uheldig utvikling. I fotball heter det å blø for drakta. Respekt for lekene og ikke minst for landet sitt. Nasjonalfølelsen hvor er den blitt av? Det burde være en ære å få bære det noske flagget inn i et OL. Det sier det meste om en utøver hvis man ikke «gidder» å være flaggbærer. Veldig bra synspunkter i innlegget ditt her, støtter det som sagt 110 prosent.

 46. Syns nå det var en del nordmenn på greia jeg, og syns også at alle burde være der med mindre de er syke eller lignende!

 47. Jeg kan faktisk forstå de norske utøverne. Som Anita Valen er inne på, Wiggins var innom. Skulle Boason Hagen eller Kristoff vært med måtte de stått lenge i et venterom før de tusler inn, og vært i seng 6-7 timer før de skal på sykkelen. Hadde ikke blitt noen bronse da.
  Utøverne som ligger i Oslo gjør dette for en maksimal oppladning, ikke for å bruke to-tre av dagene på å reise til London. Ikke for å tallenes på Mira, men hun er ingen gullkandidat…

  Bolt er i London på precamp, men dette er også en utøver som er kjent for en mer løssluppen innstilling en mange andre på hans nivå. Hadde han hatt precamp på Jamaica hadde han neppe vært der.

  Synes samtidig kommentaren er ensrettet og lite kritisk til grunnlaget. Hvordan er faktisk oppmøtet hos de andre nasjonene? Det er land med ti ganger så store tropper som Norge i OL, og halve den norske troppen er håndballjentene. Skal du kunne påstå at Norge er verre enn dem bør du kunne vise til at hos de andre stiller så og si hele troppen. Om USA stiller 100 utøvere har de fortsatt ikke noe bedre oppmøte enn Norge…

 48. Dersom du skal konkurrere dagen etterpaa eller i naer fremtid maa du kunne slippe noe som gjoer at du maa staa rett opp og ned i saa lang tid som du maa paa en aapningssermoni. For eksempel, skytterdamene skulle i ilden klokka 8 London tid i dag tidlig. Dersom de skulle ha gaatt paa denne sermonien ville det endt i alt for lite soevn for disse utoeverne! Ha litt respekt for de som skal konkurrere. De er der for en grunn, og det er aa prestere paa topp! Og, det var mange andre land som hadde folk som ikke stilte. Det som er forskjellen er at Norge kun har en (stor) lagsport og det er haandball, de skulle i ilden i dag. Andre land har store tropper og naar noen frafaller viser det ikke igjen.
  Jeg sier det igjen, ha litt respekt for toppidretten.

 49. Pinlig og arrogant av de norske utøverne. Men det ligger jo litt i tiden; man skal skjemmes og unnskylde seg over å være norsk og det har nok smittet over til idrettsfolk også. For andre nasjoner er det fremdeles lov å være stolt av landet sitt og vise glede over det privilegium det er å få delta i OL.

  Idrettsforbundet burde stille klare krav til deltakelse i åpningsseremonien – så sant du ikke skal ha konkurranse dagen etterpå, eller ikke deltar i noen grener før mot slutten av OL så SKAL du være med på å representere Norge.

 50. La disse utøverne våre få gjøre som de vil, hvis ikke så blir de halshugd i media, stiller de opp å ikke innfrir så er skylda at de gikk i åpningssermonien og ikke fikk lade opp, slutt
  la de som ikke konkurrerer gå i tog

 51. Du har åpenbart null peiling på hva OL dreier seg om. Dersom utøvere ønsker å ikke delta for å fokusere på konkurransen dagen derpå er det fullt forståelig. Ikke alle drar til OL kun for å se pen ut på seremonien (noe åpentbart du ville gjort)

  • En god del utøvere, fra andre nasjoner, synes åpenbart at OL også dreier seg om åpningsseremonien og alle dens ritualer. Bl a innmarsjen ved 204 deltakernasjoner. Norge vil jo gjerne framstille seg som en idrettsnasjon. Fredag kveld var det vanskelig å se mht deltakelsen som helhet og utøverne som faktisk representere landet for 4 milliarder TV-seere.

 52. Minner meg om folkene som skjeller meg ut på jobbseminar fordi jeg ikke er med på den sosiale samlingen i forkant, eller gutta på fotballtrening som er sure fordi du ikke gadd være med å drikke øl en fredagskveld.

  Jeg tviler på at noen ikke er med på åpingsseremonien fordi de synes det er «tøft» å utebli eller å være anderledes. Jeg tenker at de enten fokuserer på konkurransen eller liker å koble av i ro og fred.

  Lev med at noen mennesker har andre måter å fokusere på, og bekymre deg mindre om hva som er «kult» eller «ukult».

  Snart kan man ikke slippe en fis i det landet her uten å få en «diagnose».

 53. Helt skammelig at Norge ikke stilte med flere under åpningsseremonien, og flaggbærer burde jo være en utøver som har prestert stort tidligere, så som Andreas Thorkildsen eller ei av håndballjentene. Ingen forkleinelse for Mira Verås Larsen, men hun er et temmelig ubeskrevet olympisk blad. Det bør være en ære å stille opp for Norge i en slik sammenheng. Hvorfor er en del utøvere fremdeles opptatt med andre konkurranser, så som Gunn-Rita Dahle Flesjå? Vi så ut som en miniputtnasjon med så få deltakere under innmarsjen. Dette må det bli en endring på, og en beklagelse fra Olympiatoppen på.

 54. Hvilken sjanger er dette her? Sto ganske mye merkelig med ganske merkelig språk. En journalist kan da ikke være så dust, det her er vel neppe ment å være noen alvorlig tekst..?

 55. Synes da tydelig at det står sportblogg øverst på denne siden?? Minner mer om en rosablogger som er fritt vilt. Håpløs lesning. Man kan jo mene mye om utøverne sin deltagelse under åpningssermonien (eller manglende deltagelse), men det er da ikke vanskelig å forstå at det er andre ting som er prioritert enn timevis med venting for så en kjapp innmarsj. Flott sermoni, flott av de som fant det mulig å delta gjorde det, flott at en «ny» flott roer (som til og med er kvinne) fikk lov til å være flaggbærer.

  Skulle ikke forundre meg om VGs sportsjournalist også har sterke meninger om at det var ungdommen som til slutt fikk tenne flammene på stadion? Mye rart vi skal tillate oss å klage og syte over i dette vakre landet.

  La oss heller få blogginnlegg med sportslig innhold, og saklige skildringer.

  Let’s the game beginn!

 56. hei du din kødd hvis du noen gang hadde værte en god utdøver skjønner du selv at dette har ikke noe med hva utdøverne selv har lyst til. det er det norges olympiatopp som bestemmer du skjønner det de gidder ikke og væren betale dyrt eller ofre noen av de gode medalje muligheten for norge. dette er ikke utdøverenes feil. det er de som bestemer som burde straffes. jeg vet hav jeg snakker om fordi jeg har vær i slike situasjoner selv. inne idrret neste gang du åpne kjæften så kan du i allefall vite hva du snakker om

  • Jeg har deltatt på to åpningsseremonier somk aktiv i OL. Det var ganske moro, og så vidt jeg husker ikke særlig slitsomt.

 57. «flott at en kvinne fikk gå først» noen lever tydligvis på 60 tallet eller under et kjipt regime. det var mange kvinner og menn som var flagg bærere, den kampen er over, vi har likestilling i dag.
  at Norske utøvere skal spare seg til konkuransen synes jeg er for dumt, det viktigste er som kjent å delta, eller gjelder det bare bare på grunnskolen?, er det vranglære?.
  Olympiske LEKER kaller vi det og da burde alle som har helse eller frihet til det delta på åpnings sermonien til lekene, det er forøvrig det eneste jeg gidder å se på da sport ikke er min greie, min greie er å se at folk fra den ganske verden kommer sammen for å leke. =)
  peace out.

 58. Noe tendensioest eller? Denne artikkelen glemmer jo lett at det var mange andre utoevere som ikke var med. Tror ikke det var en eneste amerikansk svoemmer som gikk aapningen. Da kan man jo lett bruke eksempler av folk som var med, men det blir litt tullete aa fremstille det som om det bare var norske utoever som ikke gikk.
  Naar man sier det bare tar noen timer saa er det jo snakk om 6-7 timer paa beina. Det er jo ikke helt heldig for oppladning, men personlig saa hadde jeg ville vaert der. 🙂

 59. Skjønner veldig godt at utøvere som Edvald Boason Hagen og de andre sykelistene ikke møter for de skal sitte på en sykkel i 6 timer dagen derpå. Men håndball laget, som skulle i aksjon, ganske nøyaktig 22 timer etter innmarsjen, og som sikkert spiller i en hall i nærheten kunne godt ha møtt opp. Samme gjelder alle utøvere som skal i ilden senere i mester skapet, skam dere.

 60. Jarlsbo har absolutt et poeng i at flere av utøverne kunne ha stilt opp på åpningsseremonien fredag. Da tenker jeg særlig på de som skal konkurrere senere i mesterskapet. Det skader ikke noen å ta flyturen til London, vinke til publikum i noen få timer, for så å dra tilbake til campen i Oslo.

  Jeg vil samtidig påpeke at utøverne som var i aksjon lørdag (og det var ganske mange i den norske troppen, bla håndballjentene, svømmejentene og sykkelgutta), gjorde klokt i og ikke bruke krefter på dette kun timer før de skulle i aksjon. Toppidrettsutøvere er proffe folk som ikke bruker unødvendig energi i det største mesterskapet av alle. Dette er folk som har trent i fire år med London som sin store målsetning, og da må vi godta at de ikke stiller opp på åpningen. Jeg er derimot skuffet over at friidrettsutøverne ikke stilte opp. De skal ikke i aksjon før i slutten av neste uke! Det er trist å se en så liten delegasjon med norske fargene, hvertfall når vi ser hvor større tropper mange andre stiller med. Kronprinsparet hadde også fortjent noen flere å vinke til.

 61. Lenge siden jeg ikke leste ferdig en artikkel eller blogg-lignende greier på VG, enn så ille den var. Rart nok (?). Jeg måtte lese alt for å kunne si mitt om skribleriet. Denne artikkelen derimot greide jeg ikke lese ferdig. Basta-_-Bom. FIkk journalisten betalt for dette?

 62. Etter hva vi ser hjalp ikke hvilen til handballjentene stort, de tapte. Vi nordmenn er et pusig folk, etter at Alexander Kristoff og hele Norge gledet oss over bronsemedaljen, kan vi nå lese at han mener at bronsemdaljen har litt bismak, og at han kunne ha vunnet gull. http://sport.aftenposten.no/sport/london_2012/article244377.ece
  Det synes jeg er en merkelig uttalelse, det var mange andre som syklet der som kunne ha vunnet gull, men som ikke gjorde det. Og nå kan vi også lese at han ikke vil sykkle VM fordi han vil til Mexico på ferie. Jeg antar at vi skatteytere har spyttet inn noen kroner på denne unge mannen, men nå gidder han ikke å sykle for oss i VM. Ja, vi nordmenn er et pussig folk.

  • Han vil sykle VM. Dropper Mexico-turen med svigerfar, samboer og resten av familien. Det sa i alle fall samboeren og Alex Kristoff selv til meg etter landeveisrittet og etter den int pressekonferansen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *