Når heltene bedrar

Av: Geir Arne Kippernes

LONDON (VG Nett) Få timer før åpningsseremonien kom jeg til å tenkte på mitt sterkeste OL-minne fra da jeg vokste opp på Averøy på Nordmøre:

– Pappa, pappa. Ben Johnson vant 100-meteren. Det er ny verdensrekord!

DOPER: Ben Johnson var raskest under finalen på 100 meter i OL i 1988, men gullet gikk til Carl Lewis. Johnson ble tatt for doping.

Jeg hadde akkurat sprintet fra stuen, gjennom gangen og slått opp døren til mine foreldres soverom.

Året var 1988, jeg var åtte år og hadde akkurat fått med meg et av de største idrettsøyeblikkene i historien.

– Han har huskler som holder på å sprekke, ropte jeg til min far, som ikke greide helt å la seg rive med på samme måte. Det henger nok sammen med måten han ble servert nyheten på. Og tidspunktet: 5.30 lørdag morgen, norsk tid.

Storøyd hadde jeg sett den kraftige jamaicaneren, som løp for Canada, eksplodere ut av startblokkene under OL i Seoul.

Johnson hadde kroppsform som en He-Man-figur.

Aldri hadde jeg sett en slik overlegen maktdemonstrasjon, aldri har jeg sett en slik kraft. 9.79 er en tid som har brent seg fast.

Ben Johnson var min helt den september-lørdagen. Noe han ikke fortjente, for historien om fattiggutten som ble verdens raskeste, viste seg å være en ren løgn.

Johnson kom forsinket til den internasjonale pressekonferansen etter løpet. Det hadde tatt lengre tid enn normalt å avlevere dopingprøven.

Få dager senere kom sjokknyheten. Dråpene det tok så lang tid å presse frem, hadde avslørt Johnson som juksemaker.

For en liten sportsinteressert gutt føltes det som et uendelig bedrag. Et forvarsel på at man flere ganger i livet kan komme til å oppleve å bli sviktet av sine helter

Også under Sommer-OL i London er det ikke usannsynlig at bedragere vil hylles som vinnere.  Det fryktes at dopingjegerne ligger et hestehode bak og at utøvere tar i bruk fjerdegenerasjons EPO eller genmanipulering.  Dermed kan verden nok en gang bli lurt, og flere barn bli bedratt.

La oss bare håpe at juksemakerne blir tatt.

Hvordan mener du idretten bør gå frem for å få bukt med dopingproblemet?

2 tanker om “Når heltene bedrar

  1. Når kappgangeren er sponset av en milliardær for å renvaske sitt navn, og at de i Os arrangerer løp for han slik at han kan oppnå godkjent OL kvalifiseringtid en dag før frist, så sier tydelig at penger er makt og den rene idrett er fallitt!! Men benytter å si at det var flaut av Norge å stille 9 deltagere. Viktigste er ikke å delta men å vinne…. La «lekene begynne» Gremmes!

    • Enig! Det er en skam at kappgjengeren er med i OL, og like pussig at svært få har hatt mot til å reise kritikk mot opplegget som serverte OL-deltakelsen på et fat til denne utøveren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *